Autor Wątek: Ból pleców - nerwoból?  (Przeczytany 41744 razy)

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
Odp: Ból pleców - nerwoból?
« 25 Lip 2020, 12:02 »
Minął rok, ale dalej bujam się z bólem. Tzn. wraca po dłuższych trasach. W międzyczasie byłem u neurologa. Nic nie pomógł.

W tamtym roku pomógł mi fizjoterapeuta. Robiłem trasy 100km bez żadnych problemów i konsekwencji. Bez problemu zrobiłem też Brevet 200km, ale po nim ból wrócił. Później ze względu na śmierć Taty, na jakiś czas zapomniałem o rowerze i tym samym o bólach.

W listopadzie kupiłem trenażer i czułem, że coś tam dalej siedzi. Później znowu wróciłem na rower i ze względu na pomieszkiwanie w innym miejscu niż stałe, zacząłem chodzić do innego fizjoterapeuty. Pierwsze kilka masaży to oczy z bólu mi wychodziły. Następne nie były tak bolesne i jazda rowerem przyjemniejsza. Ciągle jednak nie był to pełen komfort. Po trasie 150km ból wrócił. Nie tak ostry jak za pierwszym razem, ale bolało nawet na drugim rowerze z szerszą kierownicą i wygodniejszą pozycją. W ubiegłym roku przesiadając się na Rometa coś w plecach ćmiło, ale nie bolało.

Wróciłem do pierwszego fizjoterapeuty. Zobaczę czy pomoże. Zajął się bolącym miejscem - uciskał bolące punkty i robił masaż powięzi. Do tego standardowo "skręcenie karku". To mi pomaga. Nic wtedy w szyi nie ciągnie.

Chciałem w tym roku zrobić swoje pierwsze 300, ale raczej będę musiał to odłożyć na przyszłość.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 12 Cze 2021, 18:54 »
Problem nadal nierozwiązany. Byłem u neurologa. W zasadzie nic nie pomógł. Powiedział, że boli i będzie bolało :)  Dał jakieś ulotki z ćwiczeniami i tyle.
Byłem tez u kilku fizjoterapeutów. Potrafili pomóc tylko na chwilę. Ból po dłuższych jazdach (mam tu na myśli ok 100 km więc nic szczególnego) wracał. W końcu zrobiłem rezonans. Jeden z fizjoterapeutów powiedział, że nie widzi nic co mogłoby powodować takie objawy. Inny natomiast, że mam poważne problemy w odcinku szyjnym. Na razie jedno spotkanie nic nie pomogło. Natomiast chcę napisać co pokazal rezonans. Może ktoś będzie mógł coś doradzić:

- w odcinku piersiowym mam cechy dehydratacji krążków na szczycie kifozy i naczyniaka 13x10mm w trzonie th6. Reszta prawidłowo.

Odcinek szyjny:
-niewielka dehydratacja krążków m-k
-wypuklina tylna szerokopdstawna krążka m-k C3/C4 z uciskiem worka oponowego
-przepuklina tylna krążka m-k C5/C6 z uciskiem worka oponowego i wyczerpaniem rezerwy płynowej i modelowaniem rdzenia
-rezerwa płynowa wyczerpana na C5/C6

Z opisu wynika, że reszta ok.
Na razie chcę jeszcze pochodzić do obecnego fizjoterapeuty. Jeśli nie pomoże to pewnie do lekarza.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 12 Cze 2021, 20:54 »
Ja bym doradził pójść od razu z tym rezonansem do lekarza... Chyba że czegoś nie zrozumiałem i już byłeś.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 12 Cze 2021, 22:19 »
Byłem u neurologa, ale jeszcze przed rezonansem. Wtedy miałem tylko rtg.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 13 Cze 2021, 07:48 »
No to idź teraz. Wg opisu "poszedł ci dysk" (przepuklina) a drugi jest naruszony (wypuklina).

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 13 Cze 2021, 13:20 »
Może ktoś będzie mógł coś doradzić:
- w odcinku piersiowym mam cechy dehydratacji krążków na szczycie kifozy i naczyniaka 13x10mm w trzonie th6. Reszta prawidłowo.
Odcinek szyjny:
-niewielka dehydratacja krążków m-k
-wypuklina tylna szerokopdstawna krążka m-k C3/C4 z uciskiem worka oponowego
-przepuklina tylna krążka m-k C5/C6 z uciskiem worka oponowego i wyczerpaniem rezerwy płynowej i modelowaniem rdzenia
-rezerwa płynowa wyczerpana na C5/C6

Dehydratacja to typowe zmiany związane z wiekiem lub przeciążeniem.
To co pokazuje gdzie Cię może boleć to "przepuklina z uciskiem worka oponowego i modelowaniem rdzenia". Tam gdzie masz "modelowanie rdzenia kręgowego" i "ucisk worka oponowego" ma cię prawo boleć. Moim zdaniem nie idź do neurologa, bo Ci często w przychodniach nie znają się na kręgosłupie, a zajmują się zmianami starczymi w głowie takimi jak demencja, udary, parkinson itp. Idź to kogoś kto pracuje w szpitalu, kto w opisie tego co robi jest wymieniony kręgosłup i używa raczej tytułu neurochirurga. Tak z mojego doświadczenia.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 13 Cze 2021, 21:38 »
Neurochirurg czy może ortopeda? Będę chciał iść prywatnie, więc pomijam lekarza pierwszego kontaktu.
Mam nadzieję, że wystarczy leczenie zachowawcze, bez konieczności operacji.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 13 Cze 2021, 22:15 »
Stanowczo neurochirurg. Do ortopedy pójdziesz jak ci kolano wysiądzie.
Warto wybrać nieprzypadkowego, ale tu już nie doradzę, chyba że chcesz się leczyć w Łodzi czy Koninie (choć to ostatnie to może być już nieaktualne).

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 30 Lip 2022, 22:07 »
U mnie po staremu czyli problem nadal nie zniknął. Już nie zliczę u ilu specjalistów byłem, w tym lekarzy i nikt nie potrafi pomóc na dłuższą metę. Neurochirurg nie stwierdził nic niepokojącego. Trochę pomagało suche igłowanie, można było jeździć, ale jedna dłuższa jazda i wracałem do początku. Obecnie chodzę na sesje integracji strukturalnej. Było już trochę spotkań jednak nie widzę większych zmian na lepsze.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 31 Lip 2022, 01:01 »
A tak BTW to rezonans miałeś robiony?

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
« 31 Lip 2022, 09:03 »
Tak, ale według neurochirurga i kilku fizjoterapeutów nie wyszło tam nic co mogłoby dawać takie objawy. Z resztą z tego co mi mówili, to opis badania przedstawił sytuację gorzej niż jest w rzeczywistości.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum