Autor Wątek: Bałkańska Wyprawa Rowerowa 2016  (Przeczytany 5726 razy)

Offline Mężczyzna Bulkowski

• Miasto:
  • Na forum od: 04.07.2019
Bałkańska Wyprawa Rowerowa 2016
« 4 Lip 2019, 13:42 »

Witamy wszystkich serdecznie.
Chciałbym podzielić się z Wami wideo relacją z bałkańskiej wyprawy rowerowej, którą odbyliśmy w 2016 roku z moim kumplem. Tak, po trzech latach dokopałem się do ponad 200gb nagrań i uznałem, że zbyt długo już leżą gdzieś zakurzone na dysku twardym.
Bałkańska wyprawa rowerowa trwała półtora miesiąca. Przejechaliśmy w tym czasie 3100km startując z małej wsi w województwie podkarpackim, jadąc przez 9 krajów - Słowację, Węgry, Serbię, Kosowo, Macedonię, Grecję, Albanię, Czarnogórę i na Chorwacji kończąc. Zgromadziliśmy w tym czasie wiele godzin nagrań, które teraz prezentujemy w tej oto serwowanej w odcinkach relacji z wyprawy.

Relacja nie ma charakteru przewodnika turystycznego. Ma raczej ukazywać podróż okiem dwóch gości, którzy po prostu spakowali sakwy i pojechali w nieznane. Bez patosu, i bez wielkich słów. Nie do końca na poważnie i na pewno nie za bardzo profesjonalnie :) Za to z dużą dawką dystansu do siebie i do świata który przemierzamy.
Nie chcieliśmy robić kolejnego kanału o idealnych podróżach po idealnych miejscach. Chcemy pokazać wyprawę rowerową "od kuchni" - czyli nie pięknymi zdjęciami i wynikami, tylko przedstawiając jej codzienność. Po podróży najbardziej liczy się droga i podróżnicza codzienność. Nie jest istotny sam cel, ważny jest każdy kolejny kilometr przejechany po bałkańskich krajach, które są dużo bardziej fascynujące niż można się o tym dowiedzieć z przewodników turystycznych :)

Odc 1:

Odc 2:

Odc 3:

Zapraszamy do oglądania!
« Ostatnia zmiana: 4 Lip 2019, 13:51 Bulkowski »

• Miasto:
Odp: Bałkańska Wyprawa Rowerowa 2016
« 9 Lip 2019, 11:20 »

Kolejny odc :)

• Miasto:
« 13 Lip 2019, 13:08 »

Piąteczka :)
W tym odcinku kolejny dzień jazdy przez Węgry. Dojeżdżamy bo Budapesztu (tutaj niestety mała dziura w nagraniach), a później powoli kierujemy się na południe w stronę przejścia granicznego Tompa (Węgry) - Subotica (Serbia). Trasa bez większych atrakcji, za to dzień odpoczynku poprawił nam humory więc na luzie z dużą dawką optymizmu jedziemy dalej po węgierskiej ziemi.

Zapraszamy do oglądania, i zachęcamy do subskrybowania kanału, na który na pewno trafi jeszcze sporo filmów relacji, nie tylko z wyprawy przez Bałkany.

• Miasto:
« 17 Lip 2019, 10:31 »

Odc 6 :)
Po 9 dniach wyprawy docieramy na Bałkany! Wraz z przekroczeniem granicy Serbii, nasza wyprawa nabiera nowego charakteru. Dopiero tutaj zaczyna się nasza podróż w nieznane.

Offline Mężczyzna mb40

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 24.07.2015
« 18 Lip 2019, 13:54 »
Cześc

Możecie podrzucić mapke trasy. Wybieram się niedługo do Serbii i sam nie wiem jeszcze jak jechac.

• Miasto:
« 27 Lip 2019, 19:18 »
Cześć, mam ją w postaci fragmentów na endomondo, poskładam je w całość i wrzucę ci jutro lub pojutrze :) Sorki, że tak późno ale nie dostałem powiadomienia o odpowiedzi.

Przy okazji wrzucam kolejny odcinek z Serbii :)

Offline Mężczyzna Kamilek

• Pół legenda, pół prawda, pół nieprawda.
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 01.05.2014
« 29 Lip 2019, 12:35 »
Kurdę patrząc po datach postów ucieszyłem się że będe miał co w pracy robić :D a się okazuje że już wszystkie dotychczasowe odcinki obejrzałem :D

Fajnie się to ogląda!

Możeecie w przyszłości próbowac noclegów na gospodarza, nie martwiąc się brodą "Konia" :D ja ze swoja brodą z reguły nie miałem problemów ze znalezieniem noclegu u gospodarza  :lol:

• Miasto:
« 7 Sie 2019, 12:53 »
Możecie podrzucić mapke trasy. Wybieram się niedługo do Serbii i sam nie wiem jeszcze jak jechac.
Sorki, że tak późno, ale dopiero udało mi się to poskładać :)

MAPA CAŁEJ TRASY:
https://drive.google.com/open?id=1usFDz5YDv4oaCWOqyiMEt2WA5EERioHm

Kurdę patrząc po datach postów ucieszyłem się że będe miał co w pracy robić :D a się okazuje że już wszystkie dotychczasowe odcinki obejrzałem :D

Fajnie się to ogląda!

Możeecie w przyszłości próbowac noclegów na gospodarza, nie martwiąc się brodą "Konia" :D ja ze swoja brodą z reguły nie miałem problemów ze znalezieniem noclegu u gospodarza  :lol:
Fajnie że relacja ci się spodobała :)
Co do Konia brody, to i tak nikomu nigdy nie udałoby się go przekonać żeby ją ściął :D
A noclegów na gospodarza, to faktycznie warto będzie spróbować :)

Pozdrawiam i przy okazji wrzucam nowy odcinek! :D

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 7 Sie 2019, 15:19 »
Nie mogę się doczekać dalszego ciągu waszej nieustającej walki z dinarami.

• Miasto:
« 8 Sie 2019, 09:35 »
Nie mogę się doczekać dalszego ciągu waszej nieustającej walki z dinarami.
:D
A zamiast wybrać raz a dobrze to myśli człowiek: "wybiorę 2000, na pewno starczy" :D
Brzmi jakby miało być bogactwo, a nawet stówkę nie były warte :D

• Miasto:
« 14 Sie 2019, 14:17 »

Witam wszystkich :)
Dzisiaj trochę inaczej niż zwykle - ten odcinek będzie miał trochę inną formę, ze względu na to, że brakuje nam 3 dni nagrań w pełnej wersji rozdzielczości, mamy jedynie małe miniaturki o bardzo niskiej jakości, z których nie ma sensu robić pełnego odcinka :)
Następna część bałkańskich przygód będzie już w standardowej, znanej do tej pory formie.
Zapraszamy na facebooka: https://www.facebook.com/ponadhoryzontpl/
Do każdego odcinka zawsze są publikowane zdjęcia z danego dnia wyprawy.

I od razu wrzucam odc 10, bo postanowiłem, że puszczę oba na raz, jakby komuś nie spasowała forma opowiadań :)

Od razu po opowieściach z Kosowa wrzucamy kolejny odcinek. Wjeżdżamy coraz głębiej w półwysep bałkański, przemierzając kolejny kraj na naszej drodze: Macedonię, (obecnie Macedonię Północną).

• Miasto:
« 22 Sie 2019, 12:03 »
Odcinek 11, Dzień wyprawy: 20

Dzisiejszy odcinek nieco krótszy, z jednego dnia :)
W tej części trochę o szukaniu serwisu rowerowego w Macedonii, o tym jak Macedończycy potrafią być pomocni i o pięknych widokach na trasie biegnącej ramię w ramię w rzeką Czarny Drin, aż do Ochrydy :)

• Miasto:
« 21 Wrz 2019, 08:47 »

Po dłuższej przerwie, związanej z zapowiadaną kolejną wyprawą, wrzucamy dwunasty odcinek Bałkanów. W międzyczasie udało nam się przeżyć i wrócić z wyjazdu, który zaczniemy wrzucać po skończeniu serii Bałkańskiej :)

W odcinku dwunastym dużo  narzekania - kolejna awaria roweru (ostatnia już! :D), przejazd Albańskim autobusem, wjazd do Grecji i odnalezienie prawdziwego poważnego serwisu rowerowego.

• Miasto:
« 25 Wrz 2019, 14:05 »
Kolejne dwie części :)
2/3 relacji z wyprawy za nami! :)

Dwudziestego czwartego dnia wyprawy, toczymy całodniową walkę z przekroczeniem przełęczy o wysokości około 1500mnpm, w greckich górach Pindos. Z góry przepraszam, za duża ilość "niepoprawnej" polszczyzny, ale ten dzień był ciężki :)

Wyjeżdżamy z Grecji i lądujemy ponownie w Albanii!
Niestety znowu zdarzyła nam się luka w nagraniach, problemy ze zgrywaniem kart SD i brak kafejek internetowych daje się we znaki. Wyprawa jednak trwa dalej, przed nami jeszcze dobre 1000km :)

Od ostatnich 3 odcinków dostępne są napisy do każdego video. W razie jakby ciężko było zrozumieć mowę (wiatr, ciche nagranie), można sobie pomóc napisami :)

Pozdrawiamy!

• Miasto:
« 7 Paź 2019, 15:04 »

Odcinek 15, Dzień wyprawy: 28.
Tym razem o walce z przełęczą Llogara w albańskich górach Çika. Diabeł okazał się nie tak straszny, jak wyglądał z dołu :)

Zachęcamy do włączenia napisów w razie gorszej słyszalności na nagraniach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum