Autor Wątek: Szlaki Pogórzy  (Przeczytany 786 razy)

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
Szlaki Pogórzy
« 8 Lip 2019, 21:30 »
Drogi  Pogórza Przemyskiego i Dynowskiego znam prawie na pamięć. Bywam w tych okolicach kilka razy w roku czy to podczas rowerowych czy samochodowych wycieczek, ale pojechałem po  raz kolejny, zapewne nie ostatni.  Udało się odwiedzić kilka nowych miejsc. A znane mi  pooglądać z innej perspektywy .  Zacząłem w Przemyślu a skończyłem w Łańcucie. Starałem się wybierać drogi terenowe, ale przez jedną małą awarię w sobotę i burzowe chmury w niedzielę nie udało się odhaczyć wszystkich punktów. Jak wyszło, zobaczcie sami.

Zdjęcia: https://photos.app.goo.gl/h3Rph3P6pB7S9KAt5

Trasa autentyczna ( trzy razy wyjechałem komuś na podwórzu także jakby ktoś chciał nią jechać to proszę mieć się na baczności): https://ridewithgps.com/trips/36949656

I piosenka znajomego zespołu, którą podśpiewywałem w gęstych lasach co by odstraszyć Niedźwiedzie: https://youtu.be/GVHnYbjOYEk

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Odp: Szlaki Pogórzy
« 8 Lip 2019, 21:55 »
Fajny klimat miała ta wycieczka. Może kiedyś coś skopiuję  :)

Offline Mężczyzna KMarcel

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 13.06.2012
« 8 Lip 2019, 22:03 »
Wyszło fajnie  :)

P.S. Spojrzałem na zdjęcie z kokpitem i mam pytanie? Próbowałeś zamienić rogi stronami? Gdy miałem wąską kierownicę, takie same rogi Ritcheya miałem założone tak, aby były skierowane do wewnątrz. Dłoń układała się bardziej naturalnie (mniejszy kąt od pozycji neutralnej w nadgarstku), konieć idealnie wyprofilowany pod kciuk. Przynajmniej mi było tak wygodniej.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 8 Lip 2019, 22:22 »
Są tu miejsca, których nie znam. I do tego fajnie pokazane. Chętnie odwiedzę. Dobrze, że jeździsz.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 8 Lip 2019, 23:02 »
Pięknie, sam ostatnio odwiedziłem niektóre z miejsc na fotach. A w ubiegłym roku również cerkwie w Uluczu i Piątkowej oraz przejazd kładką w Bachowie. 
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 9 Lip 2019, 07:03 »
Przyjemna wycieczka i okolica.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Thedio

« 9 Lip 2019, 17:15 »
Fajny klimat miała ta wycieczka. Może kiedyś coś skopiuję  :)
Zapewniam że warto, można się trochę pospieszyć bo asfaltują coraz więcej dróg, domki letniskowe rosną jak grzyby po deszczu, a kładki i promy coraz częściej zamienia most, ale turystów na szlakach nadal brak  ;)
Wyszło fajnie  :)
P.S. Spojrzałem na zdjęcie z kokpitem i mam pytanie? Próbowałeś zamienić rogi stronami? Gdy miałem wąską kierownicę, takie same rogi Ritcheya miałem założone tak, aby były skierowane do wewnątrz. Dłoń układała się bardziej naturalnie (mniejszy kąt od pozycji neutralnej w nadgarstku), konieć idealnie wyprofilowany pod kciuk. Przynajmniej mi było tak wygodniej.

Nie próbowałem, ale sprawdzę ten patent
Są tu miejsca, których nie znam. I do tego fajnie pokazane. Chętnie odwiedzę. Dobrze, że jeździsz.
Jest  kilka fajnych miejsc do których tym razem nie dotarłem, jeszcze jeden dzień by się przydał, no ale jak przyjemnie że się jeszcze przed sobą tych Niedziel tyle ma ... :)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 9 Lip 2019, 17:38 »
Na weekend planuję się wybrać w te okolice, po podrzucę 2 pytania:
-- jest jakiś sensowny przejazd z Bandrowa pod Żłobek na obwodnicę?
-- do Bandrowa ciekawsza jest droga z Krościenka czy z Brzegów Dolnych?

Offline Mężczyzna Thedio

« 9 Lip 2019, 18:16 »
Na weekend planuję się wybrać w te okolice, po podrzucę 2 pytania:
Osobiście nie znam tych dróg, ale do planowania takich wycieczek używam map compassu, może będzie pomocna http://www.compass.home.pl/klient/!Sklep/Zoomify/Bieszczady_19_img/index.html

Offline Mężczyzna tomek

« 9 Lip 2019, 18:26 »
Też używam tych map. Dziś w akcie desperacji poszedłem jeszcze na geoportal poszukać przecinki na zdjęciach ;)
Najwyżej se pojeżdżę w nieznanym ;)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 9 Lip 2019, 19:00 »

Raczej nie, tylko błotniste porozwalane drogi zrywkowe. Ewentualnie z Moczar wzdłuż potoku Głuchy, trochę pchania, ale za to ładny widok i fajne łąki na zjeździe.

Jest też opcja odbić między Hoszowem a Zadwórzem na zachód, przejechać przez masyw Żuków i zjechać na Czarną przez Czarną Dolną (można też pojechać tam terenem na Chrewt), chociaż to już trochę inna trasa.

Z Krościenka, przy czym sa dwa warianty, wzdłuż potoku Stebnik, albo klimatyczną szutrówką idącą wzdłuż granicy (widać ją na zdjęciach satelitarnych: https://goo.gl/maps/76PxPr1Tz7oXNzcy8).

Offline Mężczyzna tomek

« 9 Lip 2019, 19:07 »
...albo klimatyczną szutrówką idącą wzdłuż granicy
I to jest słuszna koncepcja. Dziękuję :)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 9 Lip 2019, 20:26 »
Te kaplico/cerkwie tak sobie stoją otworem przed turystami, czy masz jakieś znajomości, że mogłeś wbić do środka?  ;)

Offline Mężczyzna Thedio

« 9 Lip 2019, 20:51 »
Te kaplico/cerkwie tak sobie stoją otworem przed turystami, czy masz jakieś znajomości, że mogłeś wbić do środka?  ;)
Zawsze szarpię za klamkę, bywa że są otwarte ;D  W Kopyśnie zaglądałem przez okno, w Dobrej akurat panie sprzątały przed Niedzielą, do cerkwi w  Uluczu można wejść z panią Dorotą która mieszka pod nr 16 (nie udało się bo było późno), Piątkowa zamknięta,W Kotowie było otwarte. Zwykle w środku są jakieś szczątki wyposażenia. Wiele cerkiew nie ma opiekunów, konserwacje które są tam prowadzone to  ratowanie ruiny, zwykle roboty konstrukcyjne i wymiana gontów, pamiętam z lat wcześniejszych jak niektóre były podparte żerdziami bo przewracały się na któraś stronę. Większość ikonostasów znajduje się w Łańcucie w Muzeum Sztuki Cerkiewnej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum