Autor Wątek: greenvelo - warianty trasy  (Przeczytany 984 razy)

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
greenvelo - warianty trasy
« 10 Lip 2019, 19:31 »
Cześć

Wybieram się na przełomie lipca i sierpnia z rodziną na trasę Elbląg-Białystok. Zasadniczo planujemy jechać GV, ale mam kilka pytań dotyczących możliwych wariantów.
1. Czytałem gdzieś, chyba tu na forum, że odcinek Frącki-Mikaszówka jest ciężki pod względem nawierzchni. Czy jadąc np. przez Bryzgiel Tobołowo do Gorczycy dużo tracę i czy nawierzchnia jest lepsza?
2. Czy odcinek z Gołdapi do trójstyku lepiej jechać GV (zielony na obrazku) czy przez Puszczę Romincką i od Żytkiejm drogą, czerwony szlak na załączonym obrazku?  Jaka jest nawierzchnia w Puszczy?

3. Kolejny wariant to Węgorzewo - zamiast GV, przed Mamrami na południe, potem przez Sztynort w kierunku Lisy Banie Mazurskie. Którędy ciekawiej i ew. ryzyka z nawierzchnią.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi. Jeśli macie jakieś inne propozycje, szczególnie na ominięcie jakiś nudnych kawałków ze złą nawierzchnią to poproszę.
Pytam tak o nawierzchnię bo nie jadę sam i nie chcę zniechęcić rodzinki. ;)
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Odp: greenvelo - warianty trasy
« 10 Lip 2019, 20:11 »
3. Kolejny wariant to Węgorzewo - zamiast GV, przed Mamrami na południe, potem przez Sztynort w kierunku Lisy Banie Mazurskie. Którędy ciekawiej i ew. ryzyka z nawierzchnią.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi. Jeśli macie jakieś inne propozycje, szczególnie na ominięcie jakiś nudnych kawałków ze złą nawierzchnią to poproszę.
Pytam tak o nawierzchnię bo nie jadę sam i nie chcę zniechęcić rodzinki.
Ja bym pojechał przez Sztynort. Chyba ciekawiej. Po drodze Mamerki i bunkry. Droga do Węgorzewa z tego co pamiętam chyba ciągle przy szosie, ale niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę. W Baniach bar z kartaczami i lody. Można podjechać zobaczyć piramidę w Rapie.
A rodzina w jakim wieku? Każdego co innego interesuje. Dzieci?
Jadąc GV omijasz np Ornetę, a moim zdaniem warto tam zajechać. Takich miejsc w drodze do Białegostoku, gdzie GV nie dotarło jest parę.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 10 Lip 2019, 20:56 »
Cześć

/.../
1. Czytałem gdzieś, chyba tu na forum, że odcinek Frącki-Mikaszówka jest ciężki pod względem nawierzchni. Czy jadąc np. przez Bryzgiel Tobołowo do Gorczycy dużo tracę i czy nawierzchnia jest lepsza?
/.../

Z 2x, ostatni z 2 lata temu, do Frącki i dalej myślałem ciągnąć przez Mikaszówkę (puszczą). Na rozdrożu przysta-, o stan duktów pytając, miejscowi od tego zamiaru mnie odwiedli. Jak jest teraz (rzeczywiście), - nie wiem.

Bryzgiel, Tobołowo i dalej (2 lata temu) - db. asfalt, raczej płasko. Przynajmniej na części odcinka od drogi na Sejny w kier. Mikaszówka db. ddr.

Bryzgiel, Tobołowo, Płaska, okolice cieszą się popularnością wśród letników (auta będą wyprzedzać).

Przynajmniej niekiedy z dróg łatwo, fajnie szlakiem odbić (dość jeździłem).
Zwłaszcza jeśli na familii odegrać się myślisz.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 10 Lip 2019, 21:23 »
Tak na szybko. Więcej jutro.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
« 10 Lip 2019, 21:38 »
2. Czy odcinek z Gołdapi do trójstyku lepiej jechać GV (zielony na obrazku) czy przez Puszczę Romincką i od Żytkiejm drogą, czerwony szlak na załączonym obrazku?  Jaka jest nawierzchnia w Puszczy?
Ja bym wybrał zielony. Po drodze masz więcej atrakcji - np. wiadukty w Botkunach

A w Puszczy zobaczysz co najwyżej takie kamienie (o ile nie zarosły)

przy takiej drodze

Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

« 11 Lip 2019, 09:45 »
Tak na szybko. Więcej jutro.

Z Elbląga do Łęcza jest generalnie cały czas pod górę. Wspinasz się z Żuław Wiślanych na Wysoczyznę Elbląską przez kilkanaście kilometrów z drobnymi przerwami. Dzieci muszą być dobrze wyjeżdżone, bo inaczej będzie dużo pchania rowerów. Alternatywą jest jazda DW 503 od razu do Nadbrzeża, ale ta droga jest niestety dość ruchliwa; za to z nowym asfaltem.

Trudne nawierzchnie są w rozsiane po całym województwie, a myślę tutaj o drogach szutrowych z przewymiarowanymi kamieniami, które co gorsza często są luźne. Powoduje to konieczność skupienia się na torze jazdy,  a nie na podziwianiu okolicy.  Jest też ryzyko poślizgu. Są także inne paskudne nawierzchnie (trylinka z głębokiego PRL-u przed Bartoszycami, nieutwardzone lub rozjechane drogi polne), ale są to krótkie odcinki które można przebiedować. Szutrów są natomiast całe kilometry.
Z uwagi na taką nawierzchnię bez większej szkody turystycznej można jechać asfaltem z Pakoszy do Pienieżna, z Kandyt do Górowa Iławeckiego (tutaj szlak GV będziecie i tak widzieć z szosy, bo stoi przy nim mnóstwo zielonych barier), z Górowa do Wielochowa przed Lidzbarkiem Warmińskim.  Idąc na całość można od razu z Górowa jechać wojewódzkim asfaltem (mały ruch) do Bartoszyc, ale jednak ominięcie Lidzbarka,  Stoczka Klasztornego i Galin to duża strata turystyczna.
Dalej patrząc nic nie wnosi turystycznie jazda szutrami z Barcian do Srokowa, proponuję spokojny, choć nie najnowszy asfalt na tym odcinku.

Od Srokowa koledzy już Ci napisali co i jak. Kwestia wyboru. Wielkie jeziora są super, asfaltowe ścieżki GV poza jezdnią też mają swój urok. Od Węgorzewa wraca się na szutry, położone na dawnym torowisku i przez Banie Mazurskie (lodziarnia z 1970 r. z tylko trzema smakami lodów koniecznie do odwiedzenia :-) jedzie do Gołdapi po mocno pofalowanym GV. Jest tam i trochę asfaltu, jest i szuter, są i drogi gruntowe. W razie dużych trudności jest obok asfalt drogi wojewódzkiej Węgorzewo-Gołdap.

Za Gołdapią pamiętam ciężki teren (patrz galeria u mnie z odcinka Białystok-Lidzbark Warmiński) plus górki i dla dzieci to może być za dużo. Co do wyboru puszcza czy Stańczyki, to rekomenduję Stańczyki. Puszcza jest piękna, ale dzika, w wakacje lata tam mnóstwo gryzących owadów i a  pokrzywy się zdarzają jak się człowiek zgubi.
Droga wojewódzka z Gołdapi może być dobrą alternatywą. Proszę tylko pamiętać, że to są już Mazury Garbate i do Suwałk jest co robić z góry i pod górę.
Od trójstyku granic GV prowadzi drogami asfaltowymi, ruch ogólny.

Powodzenia, mimo wszystko naprawdę warto :-). Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 12 Lip 2019, 09:45 »
dzięki wszystkim za informacje i wyjaśnienia.  Że Mazury sa garbate to się przekonałem dwa tygodnie temu na ptj. Niestety urlop diabli wzięli wczoraj na ścieżce rowerowej miałem wypadek gość z naprzeciwka zjechał na mój pas ruchu lot przez kierę i twarda gleba na beton. efekt to złamany obojczyk żebra i coś w miednicy plus odma. na razie szpital i rehabilitacja.
mam nadzieję ze skorzystam z wątku za rok.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 12 Lip 2019, 12:52 »

! Zdrowiej !
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 12 Lip 2019, 13:00 »
Zdrowia życzę zatem .GV nie zając ...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: