Autor Wątek: Oświetlenie w garażu  (Przeczytany 11415 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Odp: Oświetlenie w garażu
« 18 Lip 2019, 22:27 »
Może u Ciebie, ja nie czekałbym na ciecia z mandatem dłużej, niż minutę, gdybym odpalił agregat w garażu podziemnym.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 18 Lip 2019, 22:46 »
I jeszcze byłbyś mu winien wdzięczność za to że nie musisz siedzieć w smrodzie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 18 Lip 2019, 23:49 »
Centrowanie kół to i tak trzeba robić przy normalnym świetle, o ile ci wzrok miły.
Halogen lub dobra lampa diodowa to normalne światło. Powinno być tylko w jakiś sposób rozproszone.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 19 Lip 2019, 00:13 »
Najprościej to oświetlenie na LED. Taśma, którą sobie przytniesz dowolnie i przykleisz gdzie chcesz (albo bardziej pro — zapakujesz w profil). Trzeba tylko dolutować kabelki. Będzie za ciemno? Dokleisz więcej taśmy.

Podłączasz to pod ogniwa litowe w konfiguracji (3S) trzech szeregowo. Możesz zapakować "laptopówki" 18650 w koszyk albo kupić gotowy pakiet z takich ogniw. Będzie to o wiele lżejsze niż akumulator ołowiowy, po prostu wsadzisz w kieszeń i zaniesiesz do domu.

Wady sa dwie:
1. potrzebujesz ładowarki do ogniw litowych, prostownik samochodowy do tego się nie nadaje,
2. w najprostszym wariancie polutujesz kabelki i będzie świecić ale nie masz kontroli rozładowania baterii i możesz uszkodzić ogniwa gdy wyczerpiesz je zbyt mocno (ale możesz z mocy zainstalowanego oświetlenia i pojemności ogniw policzyć bezpieczny czas działania i tego pilnować).

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 19 Lip 2019, 00:18 »
Też mam podobny problem. Ja kombinuję w kierunku paneli słonecznych na dachu garażu. Jak coś sensownego wymyślę, to (może ;)) dam znać. Agregaty prądotwórcze traktuję jako całkiem niezły, ale jednak żart :p.

Offline Mężczyzna lempi

• Łukasz
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 08.06.2009
« 19 Lip 2019, 08:52 »
Zamiast tych wszystkich dziwnych kombinacji nie prościej po prostu pociągnąć kabel i zrobić gniazdko? Gdzieś po sąsiedzku musi być jakieś źródło, do którego będziesz mógł się podpiąć.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 19 Lip 2019, 09:00 »
Ja kombinuję w kierunku paneli słonecznych
Agregaty prądotwórcze traktuję jako całkiem niezły, ale jednak żart.

Nie wydaje Ci się że trochę jakby popadłeś w sprzeczność...

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 19 Lip 2019, 12:00 »
Ja kombinuję w kierunku paneli słonecznych
Agregaty prądotwórcze traktuję jako całkiem niezły, ale jednak żart.

Nie wydaje Ci się że trochę jakby popadłeś w sprzeczność...

No tak, zapomniałem, że tutaj nie można używać skrótów myślowych, bo zaraz się znajdzie jakiś przypieprzalski...

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 19 Lip 2019, 15:01 »
Ja nie mam światła w garażu i początkowo używałem  do okresowego doładowywania akumulatorów (do oświetlenia garażu i w samochodzie) agregatu prądotwórczego. Ale to jest kłopotliwe i przeszedłem na panele PV. Żeby nie zostały zamienione na piwo, umieściłem je za szybą w oknie nad drzwiami do garażu. Ze względu na wymiary okna zastosowałem 6 paneli 10W/12V, 4 ładują akumulator w samochodzie (55Ah), a 2 akumulator do oświetlenia (emeryt 55Ah) - jest możliwa zmiana tej konfiguracji. Od maja ubiegłego roku nie odpalałem agregatu.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 4 Paź 2019, 22:36 »
Mam dobrą czołówkę na 18650. W takich chwilach nieoceniona. Jak grzebię przy rowerze, to zawsze czegoś tam nie widzę. Zakładam włączam i mam od razu jasność. Wcale nie potrzeba pełnego trybu. Czołówka ma tą zaletę, że świeci zazwyczaj dokładnie tam gdzie akurat patrzę. Do piwnicy, do lasu, do czego tam sobie nie wymyślisz.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum