Autor Wątek: Transcontinental No7  (Przeczytany 22828 razy)

Offline Mężczyzna Kamilo

• Miasto: Belgia
  • Na forum od: 09.07.2017
Transcontinental No7
« 19 Lip 2019, 20:20 »
Transcontinental No7

Do startu został już tylko tydzień.
Start 27 Lipiec 6.00 czasu lokalnego w Burgas.

The Transcontinental Race No7 startuje w tym roku nietypowo, bo po 6 edycjach z zachodu na wschód, tym razem kierunek będzie odwrotny.

START - Burgas, Bułgaria
CP1 - Buzludzha, Bułgaria
CP2 - Vranjska Banja, Serbia
CP3 - Passo Gardena, Włochy
CP4 - L'Alpe d'Huez, Francja
META - Brest, Francja

Trasa szacunkowo będzie mieć w granicach
3900 - 4100km i 40,000 - 50,000 przewyższeń.

Na starcie stanie 273 kolarzy, w tym rekordowa jak do tej pory liczba kobiet bo aż 42!!
https://www.transcontinental.cc/tcrno7-riders

Na liście startowej 6 osób z Polski.

53   - Alina Kilian
108 - Kamil Kloc
137 - Grzegorz Rogóż
159 - Kosma Szafraniak
160 - Paweł Puławski
229 - Radek Rogóż

Moimi faworytami w tym roku do walki o zwycięstwo są, Bjorn Lenhard, Stephane Ouaja i oczywiście Kosma Szafraniak!
To będzie ciekawa edycja! Czy pierwszy raz będziemy mieli rodaka w top10 TCR?

Ja sam pierwszy raz styczność z TCR miałem 2 lata temu,  obserwując wątek na tym forum i mocno kibicując i obserwując kropki Wilka i Ricardo.
W tamtym roku byłem na starcie, który przez trzy ostatnie lata startował z miejscowości oddalonej 30km odemnie. Klimat niesamowity, gdy ludzie z pochodniami stoją na podjeździe pod Kapelmuur, każdy głośno dopinguje i oklaskuje śmiałków, którzy wspinają się na ten brukowany podjazd, by za chwilę ruszyć przed siebie i dać się porwać przygodzie.

Teraz zrobili mi psikusa i przenieśli start na drugi koniec Europy, ale mam zamiar być częścią tej imprezy i przeżyć przygodę życia :)

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Odp: Transcontinental No7
« 19 Lip 2019, 21:50 »
Kamil, trzymam za Ciebie kciuki. Bo jeśli nie Ty to kto ?
Po powrocie stawiasz piwo na coffee ride by velopl
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 21 Lip 2019, 20:51 »
Transcontinental No7

Do startu został już tylko tydzień.
Start 27 Lipiec 6.00 czasu lokalnego w Burgas.

...
Ja sam pierwszy raz styczność z TCR miałem 2 lata temu,  obserwując wątek na tym forum i mocno kibicując i obserwując kropki Wilka i Ricardo.
W tamtym roku byłem na starcie, który przez trzy ostatnie lata startował z miejscowości oddalonej 30km odemnie. Klimat niesamowity, gdy ludzie z pochodniami stoją na podjeździe pod Kapelmuur, każdy głośno dopinguje i oklaskuje śmiałków, którzy wspinają się na ten brukowany podjazd, by za chwilę ruszyć przed siebie i dać się porwać przygodzie.

Teraz zrobili mi psikusa i przenieśli start na drugi koniec Europy, ale mam zamiar być częścią tej imprezy i przeżyć przygodę życia :)

To podobnie jak ze mną. Trzy razy byłam na starcie w Geraardsbergen , ale tylko jako widz. Trzykrotna próba dostania się na listę startową spełzła na niczym  :-\
Życzę wszystkim startującym przeżycia niesamowitej przygody i dotarcia do mety według założeń, a nawet szybciej  :)
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 24 Lip 2019, 12:30 »
Pozdrawiam z Burgas. Rower zniósł transport bardzo dobrze i już gotowy czeka na przedstartową komisję weryfikacyjną ;)

Miasto jakoś specjalnie na kolana nie powala, no ale na podziwianie widoków przyjdzie czas po drodze.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 24 Lip 2019, 12:48 »

Powodzenia! :)
Rozkwaś ich!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Lip 2019, 13:17 »
To już tyle przed startem jesteś w Burgas? Aklimatyzacja jak u prawdziwego zawodowca   ;)
Zapowiada się ciekawy wyścig, Kosma IMO ma spore szanse by powalczyć o podium, też Radek Rogóż do mocnych zawodników się zalicza. Polskim czarnym koniem może być Paweł Puławski, który ma z naszych zawodników największe doświadczenie w takich imprezach i zrobił przez parę lat wielki postęp, tutaj na pewno powalczy o dobre miejsce, kto wie czy nie w pierwszej 10-20.

Z zachodnich zawodników pod nieobecność Haydena głównym faworytem będzie Lenhard, też drugi w ubiegłym roku Falconer, mocny Francuz Ouaja. Wszyscy mają wielkie doświadczenie w takich wyścigach, to już dla nich któryś z kolei TCR, więc na pewno pokonać ich łatwo nie będzie.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
« 24 Lip 2019, 18:56 »
To już tyle przed startem jesteś w Burgas? Aklimatyzacja jak u prawdziwego zawodowca   ;)

Ja do Burgas przyleciałem już w poniedziałek :p Mam tu jeszcze trochę zdalnej pracy , więc mam co robić. Poza tym gdy rezerwowałem lot to akurat poniedziałkowy lot był bardzo tani , na tyle tani , że opłacało się kupić dodatkowy nocleg.

Swoją drogą Marcus Meyer, którego poznałem wczoraj w sklepie rowerowym przyleciał do Burgas już w piątek. No ale on akurat mieszka w Chinach , więc może nie miał za bardzo innych dogodnych połączeń. W tym samym sklepie poznałem tez pewna Brytyjkę, niestety ani numeru ani imienia nie pamiętam. Tak więc pierwszym w Burgas na pewno nie byłem. Na nadmorskim deptaku widziałem już dzisiaj wielu zawodników. Po ubraniu i sprzęcie można ich bezproblemowo wyhaczyć. 

A z Radkiem i Kamilem wypiliśmy dzisiaj kawę ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 27 Lip 2019, 12:13 »
TCR wystartował, wraz z drastyczną zmianą przebiegu imprezy (ze wschodu na zachód, podczas gdy 6 wcześniejszych edycji jechało w przeciwnym kierunku) nastąpiła też zmiana godziny startu, na tradycyjną poranną, bo ten start o 22 był bardzo nietypowy.

Po 6h jazdy Kosma i Paweł Puławski jak na razie w samym czubie koło 12-15 miejsca, ale to dopiero samo preludium, po 2-3 dniach będzie widać kto jest naprawdę mocny. No i wiele namieszać może wcale nie tak odległy CP2 Vranjska Banja w Serbii, gdzie trzeba będzie pokonać ok. 80km szutrowych dróg w wysokich górach, to może nieźle przeczesać stawkę.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
« 27 Lip 2019, 19:32 »
Hej,
Kosma powiedział żebym raz na jakiś czas zdawała Wam relacje jeśli jakąś będę miała. Dał znać że jest gorąco I miał wyczerpujący podjazd około 15 kilometrów. Teraz zjeżdża już na dół I miał chwilę przerwy (na przerwie bodaj spotkał jakiegoś irlandczyka) . Mówił że patrzył który jest I chyba 9 ale nie będzie się pompowal na tak długim wyścigu. Wyglada na to że "swoje" na ten moment jedzie. Brzmiał normalnie (jeszcze) Ale już czułam że przełącza się na tryb Total Extreme tylko rower więc jest dobrze.

Ze swojej strony dodam, że zawsze jak jest jakiś duży wyścig to Wilku podczytuje twoje relacje i analizy, wiec czekam z wypiekami :)

Pozdrawiam, Ola

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 27 Lip 2019, 21:43 »
Hej,
Kosma powiedział żebym raz na jakiś czas zdawała Wam relacje jeśli jakąś będę miała. Dał znać że jest gorąco I miał wyczerpujący podjazd około 15 kilometrów. Teraz zjeżdża już na dół I miał chwilę przerwy (na przerwie bodaj spotkał jakiegoś irlandczyka) . Mówił że patrzył który jest I chyba 9 ale nie będzie się pompowal na tak długim wyścigu. Wyglada na to że "swoje" na ten moment jedzie. Brzmiał normalnie (jeszcze) Ale już czułam że przełącza się na tryb Total Extreme tylko rower więc jest dobrze.

Ze swojej strony dodam, że zawsze jak jest jakiś duży wyścig to Wilku podczytuje twoje relacje i analizy, wiec czekam z wypiekami :)

Pozdrawiam, Ola

Oooo. I to jest news dnia! Super jak będą jakieś informacje od środka wyścigu. Z takim tempem jak on jedzie, to nie ma czasu na pisanie relacji. Jak będziesz miała jakieś informacje z jego strony, wrzucaj śmiało posta. Na pewno dzięki temu będzie się go dużo lepiej śledzić i dopingować ;) Good job!

A jak na moje oko, to jedzie bardzo dobrze. Swoje tempo, sam najlepiej wie na co go stać. Inni pójdą spać to ich przegoni ;) Dawaj Kosma!

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 27 Lip 2019, 22:05 »
Hej,
Kosma powiedział żebym raz na jakiś czas zdawała Wam relacje jeśli jakąś będę miała.
Pozdrawiam, Ola
Może być częściej :)
Fajnie będzie poczytać relacje z tej kobiecej strony.
Dobrze idzie  ;D
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 27 Lip 2019, 23:12 »

Miło mi, ale tutaj to o analizy będzie trudniej - bo każdy jedzie inną trasą, więc każdy ma inny dystans do zrobienia i trudno obiektywnie porównywać ludzi między sobą czy szacować jakie dystanse zrobili. Bo i tu planowanie trasy odgrywać będzie dużą rolę w strategii, na dobrej trasie można sporo zyskać, na słabej stracić, bo tu jest trasa wiele bardziej złożona niż na RTP, gdzie to większego wpływu na wynik nie miało. Generalnie dopiero na każdym z obowiązkowych dla wszystkich punktów będzie dobrze widać różnicę, bardzo ciekaw jestem tego szutrowego CP2, tam już będzie z grubsza widać "hierarchię" wyścigu.

Tutaj CP1 i długi obowiązkowy segment był nietypowo na samym początku wyścigu, już pierwszego dnia, bo z reguły to było 600-700km. Lehnard wyrwał strasznie do przodu, ma dużą przewagę, ale to nie ma co się przejmować, trzeba jechać swoje; tu się wygrywa wytrzymałością, widać że tę przewagę zrobił w pierwszej części dnia, później już za wiele nie urosła. Dlatego Kosma mądrze robi, że jedzie swoje bez oglądania się na rywali. Najwyżej z Polaków na razie Radosław Rogóż, bardzo wysoko na 7 miejscu, a Paweł Puławski na 11, tak jak przypuszczałem będzie się tu liczył, widać, że jest mocny i przyjechał tu zdecydowanie na ściganie, nie turystykę. Kosma jechał przed nimi, ale chyba poszedł spać, bo od 2h tracker stoi, ewentualnie coś z trackerem. Ale to jak pisałem pierwsze koty za płoty, pierwszego dnia wielu ludzi się mocno podpala i później płaci za to cenę, tu trzeba umieć dobrze gospodarować siłami, tego nie można jechać jak wyścigu na 500km.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
« 28 Lip 2019, 03:03 »
(Kosma ma coś chyba z trackerem bo jedzie, na wszelki wypadek napisalam mu SMS że tak się dzieje, nie liczę że przeczyta Ale moze)

Budzę się w środku nocy I postanawiam sprawdzić gdzie tam Kosma jest. I tak śnią mi się rowery :D odpalam Internet A tam nagranie od Kosmy, że jedzie, że herbatka, że dużo je orzechów I nie ma mocno ochoty na większe jedzenie przez upał w ciągu dnia Ale jest okej I jest energia, że ten Niemiec to bardzo z przodu Ale dobrze się jedzie. Czasem ma jakby plytszy oddech Ale mówi, że przejdzie jutro. Zrobiło się chłodniej więc miał lepszy głos. Pod nagraniem treść wiadomości: Arek!! Jak tdp?
Więc sprawdzam tdp (Nie żebym nie sprawdzała wcześniej i tak, ale o w pół do trzeciej bym pewnie tego sama nie zrobila). Sprawdzam który Arek I odpisuje, że prowadzi według klasyfikacji.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 28 Lip 2019, 07:50 »
Już mam kropki ( wtyczka mi padła)
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 28 Lip 2019, 10:25 »
Nasi idą jak burza!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....