Autor Wątek: Bergamont Grandurance RD7  (Przeczytany 7701 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Bergamont Grandurance RD7
« 21 Lip 2019, 09:46 »
O framesecie myślałem, chociaż Kogę będę sprzedawał w całości. Nie potkałem też na framesetu na sprzedaż, szczególnie używanego. Może bym się wtedy skusił? Sam jestem jednak w stanie kupić tylko ramę od znanego mi modelu. Nie jestem w stanie ocenić geometrii przyszłego roweru po kształcie i kątach ramy. Przypomnę też, że nie szukam roweru do jazdy sportowej, ale szybkiego turystyka. Tak powiedzmy, żeby i wyskoczyć z sakwami a może i jakiś maratonik z Wami przejechać :)
Co do oczek to doszedłem do wniosku, że mogę zrezygnować z oczek na widłach, ale chcę mieć na tylnym trójkącie. Zamierzam spróbować z tym rowerem bikepackingu na krótkie wypady lub systemu mieszanego z troczeniem na kierownicy. Też zaczynam rozumieć, że waga ma w projekcie zasadnicze znaczenie dla osiągnięcia oczekiwanego efektu. Teraz uważam, ze rower musi zamykać się poniżej 11kg, a najlepiej koło 10kg.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 21 Lip 2019, 10:33 »
/.../ a najlepiej koło 10kg.

Tak.
(Ja "szukam" ok. kg 9, dość sportowe geo, w widle oczęta /w il. min. 1 szt./, o jakie b. trudno - misie b. przydają; ale to bardzo.)

Kiera np. taka:
https://www.bike-components.de/de/Easton/EA70-AX-31-8-Lenker-p53400/
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 21 Lip 2019, 12:20 »
Nie próbowałem zaciskać koła na zaciśniętym hamulcu, ale spróbuję jak się nadarzy okazja.
Robię tak od 30 lat.
Bez względu na rodzaj roweru :D
… why so serious ?

« 21 Lip 2019, 12:29 »
Kona Libre, piękna i wszystkomająca i 8,5kg. Ciekawe dlaczego wszyscy jej nie kupują ?   ;D

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 21 Lip 2019, 12:44 »
Nie próbowałem zaciskać koła na zaciśniętym hamulcu, ale spróbuję jak się nadarzy okazja.
Robię tak od 30 lat.
Bez względu na rodzaj roweru :D

Noo... chyba każdy tutorial montowania zacisków/nowych klocków tak rzecze, więc i koła w ten sam sposób można zakładać - problem nasila się wraz z krzywizną tarcz  :P

Kona Libre, piękna i wszystkomająca i 8,5kg. Ciekawe dlaczego wszyscy jej nie kupują ?   ;D

Bo w tych pancerzach trudno będzie linkę do hamulców poprowadzić  :-[

Offline Mężczyzna MCsubi

« 21 Lip 2019, 12:50 »
W tym rowerze nie ma linek do hamulców :-)

« 21 Lip 2019, 13:21 »
Cannondale Topstone Sora, najniższy model waży między 10 a 11kg, ma sztywne osie, ale koła 28 otworów (nie będą słabe?) Napęd skromny 2x9.
 Ale znalazłem takie coś
" But a cool thing about Sora is that it’s compatible directly with Shimano Acera MTB derailleurs and Sunrace 11-40t cassettes, lowering the gearing right down to 20.5 gear inches – perfect for those who love being in the hills!
Znaczy to, ze Sora jest kompatybilna tylko z Acerą, a już z wyższymi modelami MTB nie jest kompatybilna? I analogicznie tylko z tą jedną kasetą?

Offline Mężczyzna MCsubi

« 21 Lip 2019, 13:34 »
Sora jest kompatybilna ze wszystkimi przerzutkami MTB Shimano do 9b. Analogicznie Sram 10b jest w pełni kompatybilny, więc przerzutki MTB można mieszać z klamkomanetkami bez ograniczeń. W dodatku cechą Sram jest ten sam mechanizm zmiany biegów, więc najdroższe klamkomanetki działaja identycznie, jak najtańsze.

Edit:
piasta jest tu 12x142, więc różnica między naprężeniami szprych jest mniejsza, niz w typowej szosowej. W efekcie koło 28h jest mocniejsze i sztywniejsze, niż 32h na piaście szosowej.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 21 Lip 2019, 15:10 »
Cannondale Topstone Sora, najniższy model waży między 10 a 11kg, ma sztywne osie, ale koła 28 otworów (nie będą słabe?) Napęd skromny 2x9.

Miałem w poprzednim gravelidle (Fuji Tread 1.5) napęd Sory i klamkomanetki średnio kulturalnie pracowały - jakbym nie wyregulował, tak zawsze musiałem trymować przy zmianie biegów.
Przy czym kupiłem go jako półroczną używkę, więc może poprzedni właściciel zmieniał przełożenia młotkiem, a nie palcami.

A co do przerzutki, to najczęściej widzę jej połączenia ze starą MTB'ową deorką np. Breezer Radar

MCsubi Znaczy się, że mogę połączyć Shimanowskie manetki ze Sramową przerzutką 10s?  :o

Offline Mężczyzna MCsubi

« 21 Lip 2019, 15:53 »
Nie, grupy 10S Sram można mieszać między sobą, np. klamkomanetka szosowa i przerzutka MTB.
W Shimano tylko 7-9 S, w 10S zmienił się uciąg. Ale już nie ma po co mieszać, bo pojawiły sie gravelowe 10S i 11S.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 21 Lip 2019, 15:56 »
Gdzieś, kiedyś chyba trafiłem na info, że dziesiątka Shimano zagra z dziewiątką sramową. Nie bardzo wiem, gdzie dzwonią, ale chyba warto poszukać informacji.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 21 Lip 2019, 16:18 »
Shimano 10s dyna sys jest PRAWIE zgodne ze Sram ESP 9S, ale to raczej ma znaczenie w MTB - zakup manetki, kasety i łańcucha Shimano zwiększa ilość biegów. Niestety - przerzutki 9S Sram raczej nie radzą sobie z kasetami ponad 34.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 21 Lip 2019, 17:55 »
Mój gravel ma być dużo lżejszym rowerem niż dotychczasowe (Kopga, Surly), ma mieć możliwości turystyki na łatwiejszych trasach, ma być rowerem  o "szybszej" geometrii ale nie sportowej bodaj kryje się to pod nazwą "endurance".

Rzuć okiem na Genesis Croix de Fer (najlepiej 20). W rozsądnych cenach i w dobrym stanie używki daje się co jakiś czas wyhaczyć na olx w cenach 2.5-3.5 kzł.

Stal, klasyczny wygląd, dobra waga, szybki i wygodny, sporo miejsca na kapcie, wiele mocowań, itp.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum