Autor Wątek: Bergamont Grandurance RD7  (Przeczytany 7702 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Odp: Bergamont Grandurance RD7
« 21 Lip 2019, 18:47 »
Nawet nie byłem świadomy, że na Ziemi istnieją tak brzydkie rowery :-)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 21 Lip 2019, 21:05 »
Co prawda 100% aluminium, ale w sumie wszystko mający i w bardzo rozsądnej cenie i osprzęcie
https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-mongoose-guide-sport-pd18881/?v_Id=129611&gclid=CjwKCAjwmtDpBRAQEiwAC6lm4ylpGzVLRANbUjoyiMRxvLQm2dkWgbNUWLrNeOCqQZydIn3wzOCXVhoCsg4QAvD_BwE
Wchodzą oponki nawet do 2.1 co jest niespotykane. W sumie to taki Trek 920 za 1/2 ceny

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 22 Lip 2019, 20:45 »
Co prawda 100% aluminium, ale w sumie wszystko mający i w bardzo rozsądnej cenie i osprzęcie
https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-mongoose-guide-sport-pd18881/?v_Id=129611&gclid=CjwKCAjwmtDpBRAQEiwAC6lm4ylpGzVLRANbUjoyiMRxvLQm2dkWgbNUWLrNeOCqQZydIn3wzOCXVhoCsg4QAvD_BwE
Wchodzą oponki nawet do 2.1 co jest niespotykane. W sumie to taki Trek 920 za 1/2 ceny

Miałem okazję na tym jechać iii...
jest mało przyjemnie. Rama jest uformowana tylko 'dla wyglądu' a nie dla wygody, tym bardziej trwałości. Doskonale przenosi drgania i wibracje na użytkownika - ot taki najtańszy chińczyk, który teraz możemy kupić także z naklejką krossa  :P

I gdzie niby chciałbyś uwrać te 10 kilo?  :icon_twisted:

BTW> Właśnie sobie paczałem na oferty z OLX'a i trafiłem na swojego wiosennego seriousa, tyle, że w czarnej wersji - https://www.olx.pl/oferta/gravel-przelaj-cx-cyclocross-serious-grafix-56-CID767-IDAOaEs.html#076de44741

W tej cenie całkiem przyzwoity wybór, jak Ci się znudzi, na wiosnę sprzedasz bez straty ;)
« Ostatnia zmiana: 22 Lip 2019, 21:00 qbotcenko »

« 22 Lip 2019, 21:31 »
Temat chyba się wyjaśnił. Wchodzę dzisiaj do lokalnego sklepu rowerowego a tu na froncie, w prost na wejściu, na honorowym miejscu, niemal blokując mi dostęp do sklepu -  Cannonadle Topstone Disc Sora, mój rozmiar L, piękna, butelkowa, ciemnozielona rama. Ostatni egzemplarz z zamówionych w tym roku przez sklep.
Czy można nie wierzyć w przeznaczenie? Czy godzi się ignorować "znaki"? Czy można pozostawać obojętnym wobec wskazań losu?
Od słowa do słowa. Przejechałem się.  Dostałem rabat dla ziomka. Do jutra mam się zdecydować a na razie jest zarezerwowana dla mnie. Cena do zapłacenia 4.300 zł.
I chyba się zdecyduje.
« Ostatnia zmiana: 22 Lip 2019, 21:39 Sedymen »

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 22 Lip 2019, 22:04 »
Świetnie! Piękny.
Pokochasz albo znienawidzisz. Cannony tak mają, że czasami same stają na drodze i prowokują - miałem tak dwukrotnie. W obu wypadkach uległem i nie żałuję.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 22 Lip 2019, 22:37 »
Przy jeździe próbnej zerknij jak zachowuje się korba na ostrym podjeździe/przyspieszaniu.

Offline Mężczyzna RS

« 22 Lip 2019, 22:42 »
Chodzi Ci o "pływanie" tarczy? Czytałem o takich przypadkach, ale nie drążyłem tematu. Napisz cos więcej.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 22 Lip 2019, 22:53 »
Mnie to nie przeszkadza, ale dzisiaj juz wielu zapomniało o tanich korbach na kwadrat (bo np. Sugino 75 jest nadal produkowane, szanowane i sztywne jak skała). Tu też problemem jest parszywy wkład (kilkanaście lat temu sprzedawany był jako najtańszy Accent), który szybko łapie luzy (w dobrych warunkach po ok. 3000 km, w błocie dużo szybciej). Sama wymiana wkładu na Shimano 54 właściwie rozwiązuje temat ocierania o wózek przerzutki na jakieś 20000 km, ale przy solidnym depnięciu nadal widać falowanie blatu.

« 22 Lip 2019, 23:05 »
Czytałem o problemie. Mufa jest gwintowana, więc problem jest rozwiązywalny zarówno w sferze "kwadrata" jak i przejścia na zewnętrzne łożyska. Pożyjemy zobaczymy.

Offline Mężczyzna RS

« 22 Lip 2019, 23:17 »
Prawie każdy seryjny rower będzie jakoś niedopasowany do oczekiwać kupującego. Zapewne im niższa cena, tym na więcej ustępstw trzeba pójść, ale ma to też dobrą stronę - zostaje więcej kasy na dopasowanie roweru do własnych potrzeb.
Przedmioty zwykle kupuję sercem, nie rozumem. Nie kalkuluję. Ta maszyna mi się podoba.

Sedymen, nie chciałbym, żebyś mnie obciążył odpowiedzialnością za jakieś niedogodności. Nie bierz moich postów pod uwagę.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 22 Lip 2019, 23:24 »
Ponad cztery tysie za aluminiaka na przeciętnym osprzęcie. W cenie jest jeszcze opłata za napis "Cannondale" i kilka marż z łańcuszka dystrybucji - więc niewiele zostaje na "hardware".

Ja bym szukał używki na dobrej ramie, a za zaoszczędzoną kasę, wyposażył rower w sensowny osprzęt.

« 22 Lip 2019, 23:28 »
Z przymrużeniem oka traktuję pojęcie "mocne depnięcie". Znam miejsce w szeregu.
Teraz przeglądam wątek o torbach podsiodłowych (naprodukowanie tylu stron powinno być karalne :). Problem kwadratów i "pływających" tarcz pozostawiam do empirycznego samorozwiązania się.
Edit
#Pablo. Problem stary jak świat. Porównaj jednak z innym moim faworytem Fuji Jaro 1.5. Cena ta sama. Osprzęt ten sam (brak jednak sztywnych osi w Fuji). Napisu również brak.
Świat jednak jest płaski.
A tu mam frameset ten sam co w topowych modelach linii za 2x więcej, co w wielu innych wypustach nie jest normą. Zatem kupuję geometrię i ramę, z wymiennym wszak oprzyrządowaniem, taką samą jak w modelu za 10k.
Oczywiście racje mogą być różne i np. gdyby nie wizyta w sklepie to może dzisiejszy link #qbotcenko by chwycił, bo fajną dał alternatywę.
« Ostatnia zmiana: 22 Lip 2019, 23:40 Sedymen »

Offline Mężczyzna RS

« 22 Lip 2019, 23:32 »
PABLO, nie każdy chce mieć używkę. Ja kupuję rowery tak jak piszesz, ale dopuszczam myśl, że można mieć inne zdanie. Cannon ma świetnych projektantów ram, więc płacenie za naklejkę nie jest bezpodstawne. Moim zdaniem, z dużych marek dorównuje mu Spec i bardzo żwawo dogania Trek.
Ne jest łatwo kupić dobry frameset. Kupując nowy rower w niezłej cenie można sobie pozwolić na demontaż i sprzedaż niektórych nieużywanych elementów.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 22 Lip 2019, 23:37 »
Ne jest łatwo kupić dobry frameset. Kupując nowy rower w niezłej cenie można sobie pozwolić na demontaż i sprzedaż niektórych nieużywanych elementów.

Zgadzam się. Ale niezła cena w przypadku nowego roweru rzadko idzie w parze z dobrym framesetem.

« 22 Lip 2019, 23:44 »
Ale niezła cena w przypadku nowego roweru rzadko idzie w parze z dobrym framesetem.
Jak napisałem wyżej. W serii Topstone, frameset jest niezmienny. Zatem bezpiecznie można kupić lowcosta

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum