Autor Wątek: Prośba o pomoc w sprawnym powrocie do Polski z Rumunii  (Przeczytany 5812 razy)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Nie wszystko da się zaplanować i przewidzieć. Musiałem przerwać moja bałkańska wyprawę i wracam z Serbii do Polski. Siedzę teraz z rowerem w rumuńskim pociągu do Timisoary. Czy macie pomysł, co dalej?
Moja opcja jest następująca: w nocy rowerem z Timisoary do Szeged, pociągami węgierskimi do granicy SK. Kawałek do Koszyc, z Koszyc do stacji Lipany, kawałek do Muszyny i dalej PKP do Warszawy.
Ale może ktoś wpadnie na lepszy pomysł?
Proszę o pomoc.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
Najszybciej to samolotem z Budapesztu, ale nie najtaniej.

erdeka

• Gość
Jest Intercity na linii Warszawa - Budapeszt, ale nie wiem jak z przewozem roweru

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Z Budapesztu do Warszawy jeżdżą autobusy Flixbus, a do Wrocławia autobusy Sindbad.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
    • Moje wyprawy
Samolot rozważam, niestety, Wizzair jutro nie leci do Polski.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
    • Moje wyprawy
Z Budapesztu do Warszawy jeżdżą autobusy Flixbus, a do Wrocławia autobusy Sindbad.
Flixbus z Budapesztu nie ma opcji jazdy z rowerem. Też sprawdzałem.

erdeka

• Gość
Jakby nie było innej możliwości, to ostatecznie może po prostu rozkręcić i przewieźć jako podręczny bagaż?

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
    • Moje wyprawy
Jakby nie było innej możliwości, to ostatecznie może po prostu rozkręcić i przewieźć jako podręczny bagaż?
Zobaczę, jak szybko uda mi się dojechać do Budapesztu.

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
Miciek, ja jechałem kiedyś busem z rowerem z Arad do Satu Mare. Tam już przy granicy parking i polskie TIR-y jadące na Lublin. Można łapać stopa. Ja podjechałem przez Węgry rowerem i złapałem stopa przy granicy węgiersko-słowackiej za miejscowością Sarospatak. Polak Starem zawiózł mnie do Dukli gdzie chciałem wysiąść. Może mało pewna ale zawsze to jakaś opcja.

Jak to nagła sprawa to próbuj również stopem. Próbować warto jak nie ma innej opcji. Może akurat.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
To, że w tym Flixbusie nie ma miejsc na rower - to jeszcze wcale nie znaczy, że się nie da. Niejedna osoba tak przewoziła rower, wszystko zależy od kierowców i obłożenia autokaru, dlatego warto próbować, bo to poza samolotem najszybszy wariant powrotu, a na pewno najtańszy.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Jeszcze możesz na Fb spytać tzw autostop dużo tirów jeździ nna tej trasie

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
Nie wiem, gdzie teraz jesteś, ale próbuj łapać tira. Najwięcej polskich ciężarówek jedzie przez przejście Bors, koło Oradii.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
    • Moje wyprawy
Bardzo wam dziękuję za pomoc, szczególnie Wilkowi za pomysł. Czekam na Flixbusa z Budapesztu do Polski. Rower zgłoszony u dyspozytora jako bagaż specjalny że zgodą na przewóz. Późnym wieczorem powinienem już być na miejscu.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
Awaryjne, jakby coś nie wyszło z pakowaniem do tego autobusu, to ok 5:30 jedzie autobus Zagrzeb - Kraków. Na początku czerwca wracałem z rowerem - był na wieszaku.
Nie wiem czy przy wszystkich autobusach na tej trasie mają wieszaki, ale awaryjne można dopytywać.
Jeśli mają miejsce w bagażniku biorą rower  do środka, by nie tracić czasu z wieszaniem. Tak miałem na trasie Katowice - Budapeszt.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
    • Moje wyprawy
Dzięki, ale wszystko poszło dobrze, jestem już w drodze do Krakowa.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum