Autor Wątek: Uchwyt na telefon z miejscem na powerbank?  (Przeczytany 15728 razy)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Wczoraj bateria wystarczyła na cały "dzień" jazdy. Od około 10 do 17, zostało jeszcze jakieś 20% baterii. W tym czasie locus z nawigacją plus godzina TT, szukania noclegu i krótka rozmowa telefoniczna.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Wczoraj bateria wystarczyła na cały "dzień" jazdy. Od około 10 do 17...

Czyli cały dzień = 7 godzin. Trochę słabo.

Użyłem kilka razy smartfona do nawigacji i kiedy nie miał włożonej karty sim działał znacznie dłużej.

Dawno temu miałem też Nokię z Symbianem i zainstalowany tam ViewRanger, i to potrafiło dwa dni działać ;) aczkolwiek ekran malutki był i zbyt wygodne to nie było.

Tak zostałem zwolennikiem garmina zasilanego bateriami AA co pozwala mi nawet na tydzień włóczenia się bez dostępu do prądu.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Online klimkr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.06.2011
A czy ktoś używał torby Ortlieba Ultimate 6 S - taka mniejsza z okienkiem na tablet/telefon?
Rysiek

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ja używam, chyba jednak nie w wersji mniejszej, ale ma okienko na smartfona na wierzchu.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Online klimkr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.06.2011
A próbowałeś tam wsadzić smartfona do nawigacji? Myślę o czymś takim - byłby zabezpieczony, łatwo podpiąć powerbank tylko pytanie jak z widocznością i obsługą.
Rysiek

Offline PiKa

• Miasto:
Kilka słów na temat Spigen Gearlock.

1. Na wyprawie nad morze miałem uchwyt MF100 przymocowany do lemondki. Do tego telefon Motorola Moto G5 Plus. Zestaw sprawdzał się bardzo dobrze. Jedyny minus to trudniejsze wypięcie telefonu (bo uchwyt miałem na lemondce, ustawiony o 90 stopni do przewidzianego na kierownicy, przez co dźwignia zwalniająca była pod telefonem a nie obok). Oceniam na 9/10.

2. Zmieniłem telefon. Wiąże się to z koniecznością kupna nowego adaptera (tego co się przykleja do etui), ja jeszcze kupiłem drugie etui bo nie chciałem na co dzień chodzić z adapterem). Jeśli ktoś często zmienia telefony (np. co kilka miesięcy) to musi się zastanowić czy warto.

3. Nowy adapter kupiłem razem z uchwytem na mostek MS100. Chciałem spróbować tego uchwytu a przy okazji adapter był w komplecie. Niestety są dwa problemy:

- na mojej kolarce telefon na mostku może trochę zawadzać, tzn. mogę go dotknąć kolanami
- pasek mocujący uchwyt MS100 jest bardzo słabej jakości. Uszkodziłem go przy pierwszej próbie przykręcenia paska - za mocno dokręciłem. W instrukcji było ostrzeżenie o dokręcaniu, ale nie sądziłem że tak łatwo się uszkadza! Tandetny plastik twardy jak masło... I nie wiem co teraz, nie widziałem nigdzie dostępnych zamiennych pasków. Będę pisał do Spigena w tej sprawie...

Ocena uchwytu MS100: (wstrzymana - patrz na koniec posta)

4. Zamocowałem uchwyt MF100 z nowym telefonem na kolarce na kierownicy. Wrażenia są trochę gorsze niż poprzednio - telefon bardziej drga. Możliwe, że jest to spowodowane kilkoma czynnikami: większy telefon, uchwyt zamocowany bezpośrednio a nie przez gumę-reduktor średnicy, brak amortyzatora. Mimo to można się przyzwyczaić. Do tego uchwyt jest zamontowany "poprawie", dźwignia zwalniająca jest obok telefonu a nie pod, telefon można zdjąć i założyć jedną ręką w czasie jazdy. Oceniam na 8.5/10

Dopisek: być może lepszym wyborem byłby Quad Lock, ceny mają chyba takie same, a uchwyt na mostek jest mocowany o-ringami (lub zdaje się trytkami)

Dopisek 2: hmm w sumie z tym MS100 też powinno dać się użyć trytek... spróbuję niedługo. Wobec tego wstrzymuję się z oceną na razie, do czasu przetestowania (i może odpowiedni Spigena)
« Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2019, 20:11 PiKa »

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
Fajny wątek. Ciekawe obserwacje i uwagi. Mam już drugiego garmina w ciągu chyba 10 lat. Nadal nie potrafię go używać jak należy. Może dlatego, że obcuję z nim raz do roku na wyprawie. Durne urządzenie zazwyczaj każe mi jechać w krzaki zamiast po drodze. Albo przez centrum zamiast obwodnicą. Dobre jest wtedy, gdy chcemy tylko jechać i oglądać znaki drogowe. Albo gdzieś na Borneo. Ja tam wolę się włóczyć zamiast ścigać. Kiedy we Francji napotykałem skomplikowane skrzyżowanie, włączałem nawigację w smartfonie. Przynajmnie coś widać. Po trzech powerbankach, dokupiłem urządzenie na 6 baterii 18650. Nie waży więcej niż "przysłowiowa" paczka makaronu.

Offline PiKa

• Miasto:
Wyznaczanie trasy niezgodne z naszymi oczekiwaniami to przypadłość każdej nawigacji. Trasę trzeba zawsze sprawdzić.

Paczka makaronu to z 500g waży ;)
Jedno ogniwo to powiedzmy 3000mAh, waży jakieś 45g. Czyli 18000mAh i 300g? To nawet nieźle, power banki mają podobne parametry.

Co do tego gearlocka na mostek, to udało się trytkami bez problemu przymocować. Na razie jechałem tylko mały odcinek do pracy, więc nie mam jeszcze opinii. Zamontowałem na innym rowerze, na nim nie ma problemu z dotykaniem telefonu kolanami.

Offline PiKa

• Miasto:
3. Nowy adapter kupiłem razem z uchwytem na mostek MS100. Chciałem spróbować tego uchwytu a przy okazji adapter był w komplecie. Niestety są dwa problemy:

- na mojej kolarce telefon na mostku może trochę zawadzać, tzn. mogę go dotknąć kolanami
- pasek mocujący uchwyt MS100 jest bardzo słabej jakości. Uszkodziłem go przy pierwszej próbie przykręcenia paska - za mocno dokręciłem. W instrukcji było ostrzeżenie o dokręcaniu, ale nie sądziłem że tak łatwo się uszkadza! Tandetny plastik twardy jak masło... I nie wiem co teraz, nie widziałem nigdzie dostępnych zamiennych pasków. Będę pisał do Spigena w tej sprawie...

Byłem na wycieczce, uchwyt przymocowany trytkami. Trzyma bardzo dobrze, nie trzęsie się. Pewna niewygoda jest przy przekładaniu uchwytu, trzeba odcinać trytki. Daje radę ściągnąć telefon jedną ręką, chociaż nie jest to zupełnie proste. Kolanami nie zawadzam (ale na kolarce jeszcze nie testowałem, a tam był największy problem).

Poza tym mailowałem ze Spigenem, napisałem że kiepska jakość tego paska i że go popsułem, mają mi wyjątkowo wysłać nowy uchwyt (a może sam pasek?). Więc wsparcie dość dobre, ale nie sądzę, żeby tak każdemu wysyłali nowy uchwyt/pasek, poza tym uważam, że po prostu powinni poprawić jakość tego paska. Jak coś przyjdzie to dam znać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum