Autor Wątek: przyczepki Extrawheel  (Przeczytany 21955 razy)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
przyczepki Extrawheel
« 20 Sty 2009, 15:19 »
:oops:

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
przyczepki Extrawheel
« 15 Kwi 2009, 16:02 »
Poczytałem w tym linku z bannera extrawheel i powiem szczerze, że jestem zdziwiony. Po pierwsze tym, że (jak mi się zdaje) crosso sprzedaje swoje sakwy pod marką extrawheel (a może crosso też jest firmą Duszaków?!). Po wtóre rzekomą pojemnością expertów, które w wersji extrawheel mają mieć 80 litrów. Wreszcie zaś cenami samych sakw do nabycia tą drogą. Na stronie crosso są odpowiednio o 80 zł (expert) i 20 zł (dry) droższe niż na extrawheel. Jesli ktoś planuje zakup sakw crosso, to zdaje się, ze mamy okazję! :)
http://www.extrawheel.eu/index.php?sess_id=7178508b68f40ecc31b51d155e8b1bf8

Z kolei przyczepka wydaje się horrendalnie droga jak na coś, co w zasadzie jest kołem przymocowanym na stałe do lowridera crosso i kawałkiem (ponoć wysokiej jakości) drutu. Ale może się mylę...?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

oscypek

• Gość
przyczepki Extrawheel
« 15 Kwi 2009, 16:16 »
takie same ceny dry i expert były na allegro jeszcze parę dni temu, ale skoro już ich nie ma to można nabyć tu po podobnej cenie :D

ah bo to chyba duszak na allegro sprzedaje...

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
przyczepki Extrawheel
« 15 Kwi 2009, 17:04 »
Makropix i SzumGum też ich..
..Grupa Trzymająca Władze rozumisz..   :wink:
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline pepe

• Miasto: homeless
  • Na forum od: 15.05.2009
przyczepki Extrawheel
« 15 Maj 2009, 12:55 »
Na poczatku chcialbym sie przywitac z Wszystkimi po dlugiej nieobecnosci na
forum (Robb chyba robil porzadki i moje konto zostalo usuniete).

Od jakiegos czasu spotykam sie w usenecie z komentarzami dotyczacymi
przyczepki Extrawheel obok ktorych czesto pojawia sie moje nazwisko.
Komentarze te oparte sa na bazie informacji jakie zostaly umieszczone na
grupie pl.rec.rowery kilka miesiecy temu (informacje te przekazal mój kolega Baltazar
Kajdrowicz z ktorym kontaktowalem sie podczas wyprawy).

Na forum, w necie pojawilo się wiele komentarzy dotyczących w/w przyczepki, które tylko oscyluja wokół prawdziwego stanu rzeczy jaki faktycznie miał miejsce i nie przedstawiaja do konca rzeczywistej sytuacji. W związku z tym uwazam, ze nalezy sie pare wyjasnien z mojej strony - mysle ze to co ponizej napisalem uczyni sytuacje dot. przyczepki bardziej klarowna.

Sytuacja w jakiej przyczepka ulegla zniszczeniu podczas ostatniej wyprawy
rzeczywiscie miala miejsce lecz nigdzie nie znalazlem wzmianki o jednej, bardzo istotnej rzeczy - ze byl to PROTOTYP przyczepki (przyczepke otrzymalem przed ich seryjna produkcja i spowodowane bylo to terminem mojego wyjazdu). Podczas wyprawy (juz w
Boliwii) uszkodzeniu ulegly pierscienie lozysk zaczepu laczacego przyczepke z rowerem
(pierscienie zapadly sie) oraz w pozniejszym etapie (na Punie de Atacama)
jeden z hakow kol ulegl zlamaniu. Zaraz po przyjezdzie poinformowalem Extrawheel na temat zniszczonej przyczepki ktora porzucilem na Punie
oraz przeslalem zdjecia zawierajace elementy ktore ulegly uszkodzeniu.

Awaria przyczepki byla spowodowana nastepujacymi elementami:
1. haki - w mojej prototypowej przyczepce nie byly wystarczajaco mocno
przytwierdzone (porownujac sposob wykonania hakow w seryjnym modelu
przyczepki z prototypem - sa solidne, jest duzy karb spoiny laczacej haki z
przyczepka a nie cienkie blaszki jak w moim prototypie)
2. pierscienie lozysk zaczepu - ulegly zapadnieciu w wyniku czego przyczepka
stracila sztywnosc i jakakolwiek jazda z predkoscia powyzej 10 km/h byla
niemozliwa stwarzajac powazne zagrozenie utraty rownowagi (wpadala w
wibracje boczne) i upadek. Sytuacja ta miala dla mnie jakiekolwiek
znaczenie przez okolo 1.5 tygodnia kiedy przemieszczalem sie z San Pedro de
Atacama do Salty (asfalt), bedac na Punie przy max predkosci jazdy/pchania
roweru 4-5 km/h nie mialo to jakiegokolwiek znaczenia. Obecnie i to zostalo
opracowane inaczej.

Moje spostrzezenia dotyczace jazdy z przyczepka (przed awaria) - swietna
sztywnosc boczna, brak jakiegokolwiek wypinania sie przyczepki podczas jazdy (nalezy odpowiednio wyregulowac zaczep), szybszy dostep do rzeczy, bagazu poprzez lepsza organizacje ulokowania rzeczy w sakwach.

A .... no i fotki z ostatniego wyjazdu (nie sa niestety najlepszej jakości – jpg prosto z aparatu – krzywy horyzont, czasami widac jakas plamke – obiektyw troche kurzu się nawciagal, itp); relacja z ostatnich paru tygodni wciąż jeszcze nie dostepna na blogu; od dlugiego czasu opracowywuje relacje z wyprawy na podstawie zapiskow z pamiętnika – troche wolno idzie bo caly czas „cos” wyskakuje– jak skoncze dam cynk i wrzuce gdzies

http://www.hivermag.pl/aktualnosci/wiecej/47/absurd-expedition-2008---odcinek-4.html
http://www.hivermag.pl/aktualnosci/wiecej/36/absurd-expedition-2008---odcinek-3.html
http://www.hivermag.pl/aktualnosci/wiecej/29/absurd-expedition-2008---odcinek-2.html

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
przyczepki Extrawheel
« 15 Maj 2009, 13:11 »
chciałbym robić takie zdjęcie nie najlepszej jakości :)

czyli gdzieś tam na Punie czeka na kogoś uszkodzona przyczepka? Biorę narzędzia i jadę! :P

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
przyczepki Extrawheel
« 15 Maj 2009, 13:20 »
Ale kolorystyka! Jak z obrazów Dalego! :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline pepe

• Miasto: homeless
  • Na forum od: 15.05.2009
przyczepki Extrawheel
« 15 Maj 2009, 14:48 »
Cytat: "vagabond"
chciałbym robić takie zdjęcie nie najlepszej jakości :)

dla mnie wiekszosc zdjec zrobionych przeze mnie podczas wyprawy sa ok przez 5 minut jak je ogladam - pozniej pojawia sie nowa koncepcja dotyczaca innej kompozycji zdjecia - ze mozna to bylo zrobic tak, a tak ... pewne rzeczy bardziej zaakcentowac .... inne ukryc aby stworzyc odpowiedni klimat zdjecia-ogolnie to po krotkiej chwili ogladania nie jestem z nich zadowolony - ogolnie wieczny niedosyt i jak malo jeszcze wiem na temat fotografowania i ile jeszcze jest do zrobienia i nauczenia sie; niestety zdjecia pochodza tylko z 1 miesiaca trwania wyprawy ... pozniej aparat zdechl.

Cytat: "vagabond"
czyli gdzieś tam na Punie czeka na kogoś uszkodzona przyczepka? Biorę narzędzia i jadę! :P
heheheh dokladnie + para sakw Crosso Dry

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
przyczepki Extrawheel
« 15 Maj 2009, 16:49 »
heh, zawsze można zrobić lepsze zdjęcie... ale lepiej chyba się cieszyć tym, jakie się zrobiło  :roll:

hmm, to trzeba się wybrać i poszukać tej przyczepki na Punie.... rower z dwoma przyczepkami, to by dopiero śmisznie wyglądało  :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna pan_narciarz

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.04.2008
    • eurower.pl | wyprawy rowerowe po Polsce i Europie | wycieczki na rowerze
przyczepki Extrawheel
« 3 Cze 2009, 16:10 »
Zostałem "wywołany do tablicy" w wątku z powitaniami, aby wyrazić moją opinię o Extrawheelu, więc oto ona. Przyczepkę użytkuję od 2006 roku. Od razu zaznaczam, że nie zgadzam się z opiniami ludzi, którzy jednoznacznie mówią, że przyczepka jest beznadziejna, albo że jest rewelacyjna. Już tłumaczę. Kupiłem ją po to, aby odciążyć nieco moją dziewczynę - ja zabieram namiot, jedzenie, zapięcia, naczynia (wszystkie rzeczy wspólne) - ogólnie staram się podzielić bagaż w ten sposób, aby było jej lżej jechać. Dzięki temu możemy utrzymywać podobną prędkość i sprawnie się przemieszczać. Zaletą jest to, że w przypadku kontuzji, dużego zmęczenia, któregoś z uczestników wyprawy, mogę wziąć od niego sakwy i założyć je do siebie na bagażnik, bo mam pusty. Czasem może to bardzo pomóc.

Jeśli chodzi o kwestie techniczne - nie mam z przyczepką większych problemów. Co prawda model, który nabyłem był jednym z pierwszych wyprodukowanych i w zestawie był łącznik z cienkich prętów. Przyczepka wpadała w wibracje i raz podczas zjazdu mi się wypięła. Ponieważ prędkość była spora przyczepka uległa zniszczeniu. Producent wymienił mi ją na nową - czekałem długo, bo przeprojektowywali łącznik. Nowa przyczepka z grubszym łącznikiem nie wypięła mi się samoczynnie ani razu. Słaby punkt to sieci, które przy solidnym obciążeniu potrafią przycisnąć boczną ściankę do koła. Ja zawsze korzystam z 2 ekspanderów i ściskam na górze sieci ze sobą - to eliminuje problem obcierania.

Ogólnie jeśli jadę gdzieś sam wybieram zestaw sakwy + wór transportowy, jeśli podróżuje z dziewczyną zabieram przyczepkę. Dostrzegam zarówno jej wady jak i zalety - nie jestem jednoznacznym przeciwnikiem, ani zwolennikiem tego rozwiązania.
eurower.pl - wyprawy rowerowe

robb_01

• Gość
przyczepki Extrawheel
« 30 Paź 2009, 00:48 »
Co do przyczepki.
Uzywamy jej od 3 lat.  Kupilem poniewaz zona  miala rower do ktorego nie mozna bylo zamocowac bagaznika wiec byla to jedyna mozliwosc zeby zabrac graty.
Dobrze ktos napisal, sa dobre i zle strony extrawheela. Wg mnie dobre przewazaja.
Nigdy mi sie nie wypiela, jesli wpada w wibracje to wina niesymetrycznego rozlozenia ciezaru lub przeciazenia. Siatki najczesciej sie przecieraja na kraweznikach. Ciagnie na podjazdach ale to fizyka ale dawalem rade z sakwami (przod + tyl+12 l wody), przy zjazdach jak sie rozsadnie hamuje to spoko. Jezdzilem na zjazdach 60 km/h  :roll: Pewnie ze wory to koszmar z szukaniem rzeczy ale taka uroda worow  :( teraz jest wersja z sakwami
sakwy moze i lepsze ale jak nie ma wyboru lub trzeba duzo towaru ciagnac to spoko. gdybym mial kupic jeszcze raz zdecydowanie kupil bym.  :mrgreen:
PS wszedzie extrawheel wzbudzal zainteresowanie, byli nawet tacy ktorzy chcieli koniecznie sprobowac jak sie jezdzi  :mrgreen:

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Odp: przyczepki Extrawheel
« 31 Paź 2013, 09:59 »
Odkopuję bardzo stary wątek, bo chcę pochwalić producenta Extrawheela. W naszej starawej już przyczepię połamaliśmy pręty naciągające kordurę. W kilka dni, za darmo, wymienili pręty na nowe.

Marek

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 31 Paź 2013, 10:05 »
Miałem swego czasu identyczną sytuację ;)

Przesiadłbyś się Marku na nowy model, to byś nie miał takich problemów. Praktycznie  co roku coś w przyczepce poprawiają, więc awaryjność jest praktycznie zerowa w tym momencie ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 31 Paź 2013, 10:08 »
Podpowiem, że dzięki pracy nad prototypem będzie nowy model - pod bardzo szerokie opony plus dłuższy widelec.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 31 Paź 2013, 10:12 »
Hmm, swego czasu był widelec pod opony takie jak w Surly Pugsley, rama nie wiem czy też była inna... powrót do korzeni?

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum