Autor Wątek: Kraków-Zakopane  (Przeczytany 2615 razy)

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Kraków-Zakopane
« 27 Lip 2019, 20:51 »
Kraków - Zakopane. Jaką trasę polecicie? Jechałem już przez Kalwarię Z., Maków Podh., Zawoję, Czarny Dunajec. Teraz może jakaś trasa na wschód od Zakopianki? Raczej 100% asfalt, jadę na oponach 1,5" z sakwami.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

erdeka

• Gość
Odp: Kraków-Zakopane
« 27 Lip 2019, 21:21 »
Hm.
Luźna myśl

Z Wieliczki spory podjazd na krótki odcinek, z którego trochę widać krajobrazów, tak bardziej w stronę N. Dalej dowolnie, trudno mi coś powiedzieć. W Lipnicy mały kościółek UNESCO. Trasy przez Rajbrot nie znam, ale DW 965 miała fajne krajobrazy, chyba jakoś w okolicy znacznika. Sama Limanowa nie wydała mi się interesująca jakoś bardziej, ale stamtąd droga na przełęcz pod Cichoniem, z której jest fajny zjazd i widoki. Wzdłuż Dunajca mniej interesujący odcinek. Dopiero w okolicach Jeziora robi się bardziej ciekawie. Można po N, lub po S stronie, acz może i S bardziej ciekawsza. Dalej przełom Białki, gdzie od drogi trzeba po prostu przejść ok. 100 m i sobie popatrzeć, poodpoczywać. Dalej to już chyba najlepiej przez Bukowinę T., aby nie pchać się na Zakopiankę.
« Ostatnia zmiana: 27 Lip 2019, 21:37 erdeka »

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
« 28 Lip 2019, 12:43 »
link

Z Krakowa przez Swoszowice na Świątniki Górne obok Sieprawia do Myślenic, potem starą Zakopianką do Lubnia. Dalej na Kasinę Małą, Rabka Zdrój i końcówka już niestety Zakopianką.

link

Za Wieliczką DW964 i DW968 Tu więcej podjazdłów i fajnych zjazdów. Ewentualnie wariant do Dobczyc przez Sierczę, Koźmice Wielkie i Gorzków.

link
Gdów, Stare Rybie albo Tymbark, Słopnice albo Limanowa, przeł. Ostra do Kamienicy i końcówka tak jak poprzednia trasa przez Ochotnicę. Też fajne podjazdy.

Offline Mężczyzna Rado

« 28 Lip 2019, 21:42 »
Dzięki za propozycje, na razie wygrywa trasa nr 3 od @zolw :)
Jakieś inne, ciekawe trasy?

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
« 29 Lip 2019, 09:55 »
link

Wariant przez przeł. Słopnicką zamiast przeł. Ostrą. I z Wieliczki do Gdowa rozrysowałem bocznymi to sobie zerknij na przybliżeniu.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 29 Lip 2019, 10:15 »
W tym trzecim wariancie to bym nie skręcał na Ochotnicę ale pojechał dalej na południe...

Widoki lepsze, choć trochę dalej

https://ridewithgps.com/routes/30690726
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Rado

« 30 Lip 2019, 07:51 »
W tym trzecim wariancie to bym nie skręcał na Ochotnicę ale pojechał dalej na południe...
Dzięki @kawerna, ale ten odcinek południowy akurat mam już przejechany, fakt - widoki fajne :)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 30 Lip 2019, 08:18 »
Jak dla mnie to jeszcze jazda "zakopianką" od Białego Dunajca jest średnim pomysłem. Ruch duży nawet w nocy. 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 30 Lip 2019, 08:53 »
wtr do Opatowiec a później Velo Dunajec do Nowego Targu ;)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 30 Lip 2019, 08:58 »
Hm.
Luźna myśl

Z Wieliczki spory podjazd na krótki odcinek, z którego trochę widać krajobrazów,

Do Nowego Wiśnicza: nie wiem jak ta proponowana trasa, ale jeździłem podobnie tylko trochę bardziej na północ (przez Wiatowice, Krakuszowice) - naprawdę piękna trasa i widoki, polecam.

Może tylko do Wieliczki poszukałbym innej drogi, żeby nie jechać głównymi, nawet bym pociągiem trochę podjechał, bo co to za przyjemność... 

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 30 Lip 2019, 09:54 »
Wyjeżdżając z Wieliczki koniecznie trzeba zaliczyć ulicę Kopernika.

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
« 30 Lip 2019, 10:07 »
Wyjeżdżając z Wieliczki koniecznie trzeba zaliczyć ulicę Kopernika.
A co tam jest? Pytam bo nie wiem. Widoczek na Kraków?

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 30 Lip 2019, 10:14 »

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 30 Lip 2019, 13:05 »
Jakieś inne, ciekawe trasy?

Rado, to tak  :) Z Krakowa najlepiej będzie Ci wyjechać wygodną drogą rowerową wzdłuż Kuklińskiego i Lipskiej, potem w Półłanki i do Wieliczki przez Czarnochowice. Omiń główną drogę Wieliczka- Gdów (wąsko, duży ruch, tiry(!)). Możesz jechać tak jak narysował Zolw, przez Dobranowice, Hucisko. Bardzo spoko droga. Potem na Zagórzany/Tarnawę. Koniecznie jedź drogą Tarnawa- Stare Rybie-Piekiełko, jak jeszcze nie jechałeś. Jedna z ładniejszych dróg w Beskidzie Wyspowym.
Ja osobiście preferuję przeł. pod Ostrą nad przeł. Słopnicką. IMO z Limanowej fajniejszy podjazd, taki w sam raz. Pod koniec na zakrętach pobocza jak w formule 1 ;) W stronę Kamienicy, pod samym siodłem przełęczy świetny punkt widokowy.

Z Zabrzeży proponuję tak. Wariant zagramaniczny:
https://ridewithgps.com/routes/30700969?beta=false

Całość asfaltowa, oprócz fragmentu przełomem Dunajca (dobry szuter). Mały ruch, super klimat słowackich wiosek zagubionych gdzieś pośrodku Spiszu, piękna łemkowska zabudowa Osturni. Widoki też są niczego sobie. Na trasie masz moim zdaniem najciekawszy podjazd na przeł. nad Łapszanką (od strony Osturni właśnie, asfaltowy). Będzie Pan zadowolony ;)

Offline Mężczyzna Rado

« 31 Lip 2019, 19:27 »
Panowie, wielkie dzięki za różne propozycje przejechania tej trasy. Z pewnością wybiorę wariant wykluczający jazdę Zakopianką. @Żubrze, trasą od Czerwonego Klasztoru po słowackiej stronie w kierunku Zakopanego jeszcze nie jechałem (jechałem tylko po stronie polskiej przez Łapsze Wyżne i Niżne), więc może, może ;)

"Nigdy nie patrzyłem do tyłu"
http://www.altimetr.pl/podjazd-wieliczkakopernika.html
- m.arek - chyba podejmę rękawicę ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum