Autor Wątek: Litwa, Łotwa, Estonia  (Przeczytany 2748 razy)

Offline Jakub Gdula

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.06.2008
    • http://www.jgdula.friko.pl
Litwa, Łotwa, Estonia
« 26 Kwi 2010, 20:01 »
Witam!

Miała być w tym roku Rosja, ale plany te przełożone są na zaś (może za rok?), a w tym zapewne skończy sie na 2 tygodniach na Pribałtyce. Wiele osób na pewno tam było i do nich prośba o wskazanie miejsc godnych odwiedzenia w tych 3 krajach. Głównie chodzi mi o atrakcje przyrodnicze, warte odwiedzenia parki narodowe, malownicze drogi... (z miast zamierzam odwiedzić Rygę i Talinn i chyba wystarczy).

Będę wdzięczny za wskazówki :)

Pozdrawiam, JG
Wyprawy rowerowe po Europie
www.jgdula.friko.pl

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Litwa, Łotwa, Estonia
« 26 Kwi 2010, 21:03 »
Tak jest. Ryga i Tallin powinny wystarczyć :wink: Mnie Wilno zniesmaczyło. Jedyne co mi się tam podobało, to cmentarz na Rossie. Tallin jest rewelacyjny. Generalnie to np. zachód Łotwy jest to mocna komercja, kurorty i kolorowe baloniki :) Wybrzeże zawiera sporo ciekawych latarni morskich, ale mało jest o nich w necie. Do niektorych nawet nie trafiliśmy. Może jakiś dobry przewodnik coś poda? Na Litwie warto odwiedzić zamek w trokach. Ogólnie te kraje mają bardzo mało mieszkańców, jest dużo niezamieszkałych terenów. Drogi są zawsze "malownicze", a jeśli lubisz szutry, to jest ich całkiem, całkiem sporo- czasami tylko prążkowane, mocno telepiące.
http://picasaweb.google.com/MaciekPaciek91/LitwaOtwaEstonia#5372926785795922882
Byliśmy na wyspie Hiiumaa- tam to już dosłownie bezludzie. Akurat trafiliśmy na przebudowy dróg na wyspie z szutrowych na utwardzone. Ponoć Saaremaa jest mocniej zaludniona i obsadzona turystami, ale nie byliśmy tam. W Estonii piękne wodospay- Jagala jest niesamowity, a Walaste imponujący, ale wygląda jakby sztucznie, jakby ktoś tam puszczał wodę z węża ogrodowego- jedynie kolorystyka warstw skalnych i jego wysokość cieszy oko. Ludzie w tych krajach są niesamowicie gościnni i otwarci, na wschodzie bardzo biedni. Znamy bardzo tanie i przyzwoite kempingi w Tallinie i Rydze. Jak znajdę gdzieś tą karteczkę, to dam znać. Jak sobie coś przypomnę, to też dam znać.
edit- a piwko Utenos albo Baltika bardzo polecam
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Litwa, Łotwa, Estonia
« 27 Kwi 2010, 09:41 »
Ja polecam bezpłatne chaty turystyczne w Estonii na styl skandynawski - świetne miejscówki na noclegi (jest ich niewiele, bo niewiele ponad 20).
Więcej na stronie estońskich lasów państwowych: http://wwwold.rmk.ee/pages.php3/010314

Offline Jakub Gdula

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.06.2008
    • http://www.jgdula.friko.pl
Litwa, Łotwa, Estonia
« 27 Kwi 2010, 10:44 »
Dzięki za informacje, na pewno będą pomocne :)

Cytat: "MaciekPaciek91"

Byliśmy na wyspie Hiiumaa

Powiedz mi proszę, ile kosztuje prom?
Wyprawy rowerowe po Europie
www.jgdula.friko.pl

Offline MaciekPaciek91

Litwa, Łotwa, Estonia
« 30 Kwi 2010, 06:07 »
Z tego co pamiętam to nie dużo. W przeliczeniu na PLN może 20zł w jedną stronę. Głowy nie dam, ale naprawdę jakoś specjalnie drogo nie było. Wiem, że nie ma tam żadnych ulgowych w sezonie letnim.
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Re: Litwa, Łotwa, Estonia
« 1 Maj 2010, 13:17 »
Kuba, przecież jechałeś przez Litwę, Łotwę i Estonię więc powinieneś się co nieco orientować. Na pewno trzeba unikać ViaBaltiki bo to bardzo ruchliwa, nudna i mało ciekawa trasa. Odbijając od niej o wiele więcej się widzi. Jak poprzednicy wspomnieli to w Estonii warto zwiedzić wyspy i park narodowy położony niedaleko Tallina. Łotwa mniej jest mi znana ale już  na Litwie to polecam tereny nad Niemnem. Są tam miejsca gdzie całkowicie zapomina się o cywilizacji.

Offline Mężczyzna szy

• Na forum od: 29.04.2009
Litwa, Łotwa, Estonia
« 3 Maj 2011, 11:47 »
Cytat: "MaciekPaciek91"
Znamy bardzo tanie i przyzwoite kempingi w Tallinie i Rydze. Jak znajdę gdzieś tą karteczkę, to dam znać.

Maciek? :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline MaciekPaciek91

Litwa, Łotwa, Estonia
« 3 Maj 2011, 12:52 »
Już piszę :wink:
No już znalazłem Tallin. To ten: http://www.campingmap.net/object.aspx/18123/Pirita_Harbour_Camping
jest tam sporo miejsc na dużych trawnikach, ławki ze stołami, ogrodzone, prąd w słupkach, tanio jak diabli (chyba wyszło po 10-15zł za głowę, spanie pod jednym namiotem), natomiast prysznic jest tam dodatkowo płatny i to słono (chyba za 20zł :oops: )
Szukam Ryskiego(?) campsite'u... za chwilę pewnie dodam

Offline Mężczyzna szy

• Na forum od: 29.04.2009
Litwa, Łotwa, Estonia
« 3 Maj 2011, 13:28 »
Ha! Dzięki :)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline MaciekPaciek91

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
Litwa, Łotwa, Estonia
« 10 Maj 2011, 16:20 »
Maciek, chmury na zdjęciu "zmiana pogody?" wyglądają jak tornado i jeszcze kilka innych kataklizmów razem wziętych :) podejrzewam, że było mokro..

Offline MaciekPaciek91

Litwa, Łotwa, Estonia
« 11 Maj 2011, 10:39 »
kudłaty, faktycznie to nie była taka popularna zmiana pogody, jaką często obserwujemy. Jak się przyjrzysz, to zauważysz, że to są dwie chmury, które się ze sobą zderzają... akurat nad naszymi głowami. Było mokro i cholernie dużo hałasu z burzy :evil:
Widok nie z tej Ziemi
PS proszę zwrócić też uwagę, na kubeczek trzymany przez kolegę Pawła i odnieść go do zaistniałej sytuacji :wink:

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
Litwa, Łotwa, Estonia
« 11 Maj 2011, 11:00 »
Tak, już się zastanawiałem, czy łapaliście deszczówkę, czy pioruny :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum