Autor Wątek: Jaki lekki rower na dalekie wyjazdy?  (Przeczytany 13310 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Pierwszy link z brzegu:
https://forum.slowtwitch.com/forum/Slowtwitch_Forums_C1/Triathlon_Forum_F1/Broken_SRAM_Force_2010_Shift_Lever_P3298477/

Ja kupiłem uzywany (ale malo zuzyty) rower (Scott CR1 z 2011), rzekomy przebieg kilkanascie kkm, lewa padla mi po kolejnych +- 5 kkm, prawa po dodatkowych 3 kkm. Tysiak w plecy.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Aż poszedłem do garażu zaświecić pod gumę, ale nic niepokojącego nie zauważyłem. Nie jest to zatem reguła, a mój Force jest starszy.

8850

• Gość
Czy warto czekać na przeceny na jesień? CZy celować w używany rower? Jak patrzę na wykonanie rowerów firmy Kross czy te z DEcathlonu te "codzienne" do 1.800 PLN to zastanawiam się czy półki wyżej też są takie kiepskie i słabe.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Rower z półki wyższej (jednej) nie będzie dużo lepszy.
Wydaje mi się, że bez budżetu 4,5-6k nie ma co myśleć o nówkach.
Tribany 520 zbierają dobre recenzje, a używkę znajdziesz pewnie w okolicach 1500 zeta.
Nawet jak dołożysz pincet na nowe graty, to będziesz miał sporo frajdy, biorąc pod uwagę Twój dotychczasowy rower.
A Tribana zawsze odsprzedasz i odzyskasz część wkładu. Przez sentyment, by nie powiedzieć zauroczenie, wolałbym podpowiedzieć Cannondale, ale rozsądek nie pozwoli.

Nie boję się używek. Miałem mnóstwo rowerów i cały czas mam kilka. Nowy kupiłem tylko raz i raczej nie planuję drugiego. Odrobina obycia w serwisowaniu, kilka złotych na narzędzia i stajesz się panem swojego rowerowego życia  :D
Mnie bardzo cieszy moja niezależność techniczna.

8850

• Gość
@Rolf i @RS: macie rację, cenię Waszą opinię, cały czas szukam na OLX, allegro roweru dla siebie, pomyślałem że facebook też będzie dobry aby dodać sobie grupy rowerowe..

Offline Mężczyzna RS

Nie jestem pewien, czy warte to jest takiego zachodu. Jak masz forsę w kieszeni, to daj OLX'owi ze trzy dni i jedź kupić.
Zawsze będziesz miał poczucie, że dało się podjąć lepszą decyzję i od tego chyba nie uciekniesz. Przynajmniej ja nie potrafię.

Jakiego rozmiaru szukasz?
Jak ktoś wpadnie na trop, to może da znać. Czasami znajomi się pozbywają rowerów.

8850

• Gość
Mam 182 cm wzrostu, więc celuję 56/57cm czyli L. Nie boję się kupywać używanych rzeczy, mam wiele takich w domu, a serwisować i tak trzeba umiec więc w tym się szkolę cały czas.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Gwarancja na ramę jest prawie zawsze dla pierwszego właściciela, a że często jest dożywotnia, a ramy lubią strzelić - warto pamiętać przy podejmowaniu decyzji.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
To wprowadzając odnogę wątku ... :) Które firmy produkują wielkie ramy Cr-Mo, bo znalazłem parę fajnych rowerów, ale zazwyczaj rozmiarówka kończy się na 58 cm lub "małym" XL, a mnie trzeba "krowy" na 203 cm :)

Offline Mężczyzna RS

Jak ma to być rower na dłuższy czas, to moim zdaniem, warto rozważyć pospawanie ramy pod użytkownika. Można wtedy też wziąć pod uwagę tytan.
Przy takim wzroście mogą występować znaczne różnice anatomiczne, których się nie zrekompensuje długością "rurek", wprowadzając korekty rzędu 20-40mm. Nie ta skala.
Oprócz niszowości (bo takich ludzi jest mniej niż o wzroście 180cm), to powodem niedoborów rynkowych jest pewnie właśnie problem z dopasowaniem geometrii.
Ja tam jestem kurduplem, więc problem mnie nie dotyczy, ale temat jest ciekawy.
Temat takiego roweru był poruszony w innym wątku. Chodziło o rower wyprawowy, ale sporo info tam znajdziesz. Raczej mało budujących  ;), chociaż zakończenie szczęśliwe.
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19581.0
Chyba może to być jakiś wstęp do rozważań.

Offline Mężczyzna RS

Gwarancja na ramę jest prawie zawsze dla pierwszego właściciela, a że często jest dożywotnia, a ramy lubią strzelić - warto pamiętać przy podejmowaniu decyzji.
Trudno się nie zgodzić, ale wydaje mi się, że dożywotnią gwarancją na ramę, to można się jarać, gdy samą ramę kupujemy za 2 tys. euronów, a nie cały rower za taką sumę, tylko w złotych.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Niekoniecznie. Jest wiele dodatkowych zalet gwarancji na rame. Wymiana ramy na gwarancji jest za free i stary osprzęt pasuje bez konieczności wymiany kabli itp. A w sezonie można się domagać ominięcia kolejki, bo w dobrych serwisach jest permanentny kłopot z terminami.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
A jak wygląda realizacji takiej gwarancji dożywotniej na ramę w praktyce?
Przynosisz do sklepu samą ramę i w Twojej gestii jest demontaż, a potem montaż całego szpeju?
Czy przyprowadzasz rower z uszkodzoną ramą, a całość załatwia serwis?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Wymiana ramy na gwarancji jest za free i stary osprzęt pasuje bez konieczności wymiany kabli itp.
Trek realizuje dożywotnie gwarancję na ramy GF dając ramy podobnej klasy, ale współczesne konstrukcyjnie, stary sprzęt niekoniecznie pasuje.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Giant daje tzw. serwisówki, czyli tego samego typu tylko w kolorze najwyższego modelu z USA. Przyprowadzasz rower i odbierasz rower. Przekładka po ich stronie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum