Autor Wątek: Jaki lekki rower na dalekie wyjazdy?  (Przeczytany 13312 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Tu chyba są 2 sprawy: póki trwa niezgodność z umową - dajesz rower pekniety, odbierasz cały.
Potem dostaje się juz tylko rame podobnej klasy, czyli oddajesz ramę na na zwykłych osiach z hamulcami IS, widelcem 1 1/8 cala i sztycą 27,2, odbierasz np. na przelotowych, z hamulcami FM, widelcem 1 1/4 i sztycą 31,8. Ze starego roweru pasuje Ci tylko kierownica :-)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Giant nie rozróżnia typów gwarancji na rękojmię itp. Wyraźnie piszą, iż następuje naprawa roweru. Zresztą, zawsze można do producenta napisać maila z pytaniem jak to jest w jego przypadku. Mi wymienili cały frameset. Załączam całość rozdziału o gwarancji.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Gwarancja to dobra wola producenta, ale rękojmia to wynalazek z polskiego prawa, którego nie mogą ograniczyć.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Dokładnie, ale dożywotnia gwarancja na ramę wykracza poza ramy rękojmi.

• blog podróżniczy
tylko w ciągu tych dwóch lat nie powinno mnie to obchodzić. Rower powinien być zgodny z umową, czyli nie pękać :)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Tak, ale problemem stają się wtedy kruczki w stylu, że np. rama wykorzystana była niezgodnie z przeznaczeniem. Jak się ma świadków, że rama pękła na płaskim szutrze, to pewnie jest łatwiej, ale nie zawsze tak jest. I się nie dziwię, bo za bezproblemową odpowiedzialność gwarancyjną trzeba zapłacić trochę więcej.
Jestem fanem staroci. Rowery, które rekonstruuję są najczęściej z lat 1994-1999. Po denominacji złotego kosztowały w polskich sklepach 3-6 tysięcy zeta i takie sprzęty pojeżdżą jeszcze przynajmniej dekadę. Młodszym polecam sprawdzić kiedy ta denominacja miała miejsce.
Dobre rowery nigdy nie były tanie.

Offline Mężczyzna MCsubi

Rękojmia? Litości Panowie, tego NIE MA od lat.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Jest, obciąża sprzedawcę a nie producenta. Sprzedawcom włosy dęba stają, jak usłyszą to słowo. Sprawdzone na lodówce :D.
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/

Offline Mężczyzna RS

W teorii istnieje, ale...
Z gówna bata nie ukręcisz (przepraszam). Jak budżet nie pozwala na sensowną gwarancję producenta, to olałbym rękojmię. To dobre może dla butów albo torebki.

• blog podróżniczy
Z gówna bata nie ukręcisz (przepraszam). Jak budżet nie pozwala na sensowną gwarancję producenta, to olałbym rękojmię.
A istnieje jakaś na rynku? Może jak w biznesowym laptopie, 24h door-to-door? ;)
Gwarancja zwykle nie zawiera nawet maksymalnego okresu na jej rozpatrzenie, a wszystko jest uznaniowe. Rękojmia wychodzi zwykle lepiej, bo terminy są ustawowe.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
W wielu przypadkach jest wygodniejsza - ochrona trwa dwa lata, przy zgłoszeniu przed upływem roku od zakupu powstaje domniemanie istnienia wady od początku. Pierwszym wyborem klienta może być wymiana towaru na nowy. Nie ma tu nic do olewania, trzeba znać swoje prawa.

Offline Mężczyzna MCsubi

Faktycznie, widzę, że ustawa likwidująca rękojmię dla konsumentów i wprowadzająca niezgodność z umową została uchylona przez Dz.U. z 2019 r. poz. 134. i znów mamy rękojmię. Dla nas lipa, dla nieuczciwych handlarzy radość.

Offline Mężczyzna RS

Z gówna bata nie ukręcisz (przepraszam). Jak budżet nie pozwala na sensowną gwarancję producenta, to olałbym rękojmię.
A istnieje jakaś na rynku? Może jak w biznesowym laptopie, 24h door-to-door? ;)
...
W podanym budżecie nie potrafię poradzić. Dlatego o bacie napisałem. Dla mnie, zawracanie sobie głowy gwarancją na ramę w rowerze za 2 tysie jest dziwactwem.
Kupuję, łapię wiatr i wypie...lam, jakby się coś wydarzyło.
Nie jestem bogaty. Sprzęt dobieram do swoich możliwości finansowych.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
W Cannondale dożywotnia gwarancja obejmuje ramy zakupione u detalicznego sprzedawcy w Polsce, obejmuje tylko i wyłącznie pierwszego właściciela. W książce jest napisane, że należy dostarczyć ROWER do sprzedawcy detalicznego gdzie został on zakupiony (a jak sprzedawcy już nie ma?) Cannondale uszkodzoną ramę naprawi lub wymieni na taką samą lub podobną i porównywalną, która jest dostępna w momencie złożenia roszczenia gwarancyjnego.

Jednak nie jest tak różowo do końca bo opis warunków jakie trzeba spełnić przy użytkowaniu roweru jest tak enigmatyczny i szeroki, że bez dobrej woli producenta (dystrybutora) to zawsze się on wykpi od realizacji tej gwarancji.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna RS

Spoko, Cannony się tak łatwo nie łamią. No i Twój pewnie kosztował z 8k zeta.
Kupiłem kiedyś Cannona, który miał tak wygiętą kierę po lądowaniu na przednim kole, że wyglądała na giętą, ale zamontowaną odwrotnie  :D
Po dokładnym pomiarze geo okazało się, że nie ma się do czego przyczepić. Uwielbiam je  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum