Autor Wątek: Jaki lekki rower na dalekie wyjazdy?  (Przeczytany 13313 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
To wprowadzając odnogę wątku ... :) Które firmy produkują wielkie ramy Cr-Mo, bo znalazłem parę fajnych rowerów, ale zazwyczaj rozmiarówka kończy się na 58 cm lub "małym" XL, a mnie trzeba "krowy" na 203 cm :)

Surly?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Surly Ogre. Ma wszelkie wady, ale jest najlepszy. Smok to "Smok". Wciąga wszystko i nawet nie wiesz jak było ciężko.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

8850

• Gość
Patrząc na oferty to chyba czeka mnie zakup szosy endurance. i obwieszenie torbami. Szutrów i błota nie lubię bo nie lubię po każdym użyciu rowera czyścić  maszynę wiec, gravele fajnie wyglądają ale czy naprawdę potrzebuję tak szerokie opony jak 40mm? Szosa endurance i gravel powinny mieć bardzo zbliżóne geometrie a uchwyty na sakwy/bagażniki jak mniemam i tak nie wykorzystam skoro i tak idzie się w torby. Co o tym myślicie?

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Surly Ogre.

Piękny, ale pracuję w budżetówce :P

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ tak szerokie opony jak 40mm? /.../
 Co o tym myślicie?

40mm szeroko nie jest. Z wyłączeniem szosówki tak wąsko b. dawno już nie jechałem.

/.../ ale jest najlepszy. /.../

Nie.
(Może w swym gronie.)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Patrząc na oferty to chyba czeka mnie zakup szosy endurance. i obwieszenie torbami. Szutrów i błota nie lubię bo nie lubię po każdym użyciu rowera czyścić  maszynę wiec, gravele fajnie wyglądają ale czy naprawdę potrzebuję tak szerokie opony jak 40mm?

Teraz mam szosę endurance, do której wstawiłem opony 35c  8)
Jeździ i zachowuje się jak gravel - no.. może za jakiś czas przydałyby się jej mocniejsze zaciski, tak dla pewności.

Szutry i błota mi się zdarzają, lecz szersze opony to wyższy komfort na nierównym asfalcie, większa nośność - szosy na chudych laciach nie obciążysz, bo albo Ci obręcze strzelą, albo będziesz co chwila nową dętkę wpychał. Takie minimum na dalsze trasy turystyczne z bagażem to IMHO 32c.

Jak masz czas, to przegrzebuj OLX'a i ogłoszenia na forach rowerowych - pewnie kiedyś się trafi jakiś ciekawy sprzęt z drugiej ręki.
Np. przed takim :
https://www.forumrowerowe.org/topic/239121-rower-genesis-day-one-2013-rasowy-gravel-rozmiar-58/
się do dziś wstrzymuję z zakupem, bo chciałbym mieć do ciorania, ale mi zbędny  :P

A jak chcesz sobie samemu pogrzebać przy rowerze, to np taki wynalazek - https://www.olx.pl/oferta/rower-przelajowy-gravel-holdsworth-elan-planet-x-CID767-IDAoXnV.html#4578b116a3  byłby super bazą do budowy czegoś solidnego na wyprawy ;)
Cena roweru jest niższa, aniżeli koszt zakupu takiej ramy w sklepie, a na początek większość bebechów prócz napędu mogłaby zostać.
« Ostatnia zmiana: 16 Sie 2019, 12:12 qbotcenko »

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Podepnę się do tematu.
Myślę o odchudzeniu roweru ale jednocześnie zastanawiam się nad złożeniem czegoś co może pojechać w góry (korzenie, kamienie, błoto ale bez ścigania się), a jednocześnie będzie odpowiednie na długie wyjazdy z sakwami po wymianie opon.
Wpadła mi w oko rama Mosso:
https://allegro.pl/oferta/rama-mtb-29-mosso-mod-920-xc-17-8394542076
Mocowanie bagażnika jest do obejścia, bo ma zwykłą oś 9mm i jak dla mnie całkiem ładny wygląd. Dodatkowo na plus do obecnego roweru - koła 29" (obecnie mam 27,5),  i mniejsza waga. Na minus max opona to 2,2" - choć to może fanaberia bo raczej nie będzie to potrzebne.
Nie ineresują mnie gravele, nie chcę baranka, wystarczy prosta kierownica i w razie potrzeby lemondka.
Używał może ktoś takowy wynalazek?
Paweł.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ciekawe, dlaczego w alu tak poskąpili z oczkami? A Patrzyłeś na ramy Accent Peak?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ja bym poszukał czegoś z mocowaniami pod bagażnik, chyba że zamierzasz wozić tylko ultralekkie rzeczy. Chodzi nie tyle o sam ich brak, chociaż i to będzie upierdliwe, tylko o to że producent mógł nie przewidzieć tego typu obciążeń na tylnym trójkącie.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Dodatkowo na plus do obecnego roweru - koła 29"

Nie wiem, jak wysoki jesteś, ale wstawiłeś link do ramy 17". To sugeruje niewysoki wzrost, a rower na kołach 29" to nie jest dobry pomysł dla niskich osób.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Surly Ogre.
Piękny, ale pracuję w budżetówce :P

https://www.fahrradmanufaktur.de/en/katalog/t-700-shimano-deore-xt-30-gang-disc-807-2019
Jakieś opinie, a może nawet wiedza na temat rozmiaru ramy 62 cm? :)

Offline Mężczyzna 365

@Sedymen: Sprawdzałem Peak-a - na minus hamulec nie jest mocowany w tylnym trójkącie. Mosso ma też schowane linki - estetycznie na plus, nie wiem natomiast jak z ewentualną wymianą i stukami pancerzy wewnątrz ramy (ponoć się zdarzają). Ale mogę zaryzykować. Peak jest w tej chwili słabo dostępny w wersji z osią 9mm, jest tylko z 12-stką.

@miki150: Obecnie mam bagażnik mocowany do tylnej osi i póki co się sprawdza, a testowałem go w dość ciężkich warunkach. Zatem brak otworów nie jest problemem. Staram się też zabierać coraz mniej bagażu.

@podjazdy: No właśnie trochę mnie martwi te 2,2". Chociaż na codzień nie jeżdżę z takim grubym laczem to właśnie jadąc w błoto taki (prześwit) może się przydać.

@maper: pomyłka, miałem wstawić 19". Obecnie jeżdżę na M i porównywałem parametry więc rama 19-nastka powinna być OK.
Paweł.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Dodatkowo na plus do obecnego roweru - koła 29"

Nie wiem, jak wysoki jesteś, ale wstawiłeś link do ramy 17". To sugeruje niewysoki wzrost, a rower na kołach 29" to nie jest dobry pomysł dla niskich osób.

Dlaczego? Ja tak mam i nie narzekam.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Kalentiewa i Korber też nie narzekały ;)

I jeszcze z innego wątku :)
Inbred jest dość długi, niski i już niedostępny z pierwszej ręki.
W rozmiarze 21 ma chyba takowego Żubr(nie piwo).

Tu Marysia na ramie  w rozmiarze 16 cali:

2018-10-14_04-28-33 by syn_szklarza, on Flickr
« Ostatnia zmiana: 28 Sie 2019, 13:25 wojtek »

Offline Mężczyzna 365

Jeździłem na szosie i było OK. Jeździłem parę razy na 29" i też było OK. Choć wydawał mi się kobylasty ale pewnie dlatego, że to był ciężki. Myślę, że przy wzroście 175 dam radę również na codzień na 29". Tym bardziej, że jest szansa na dość lekki sprzęt.
Paweł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum