Autor Wątek: Jaki lekki rower na dalekie wyjazdy?  (Przeczytany 13311 razy)

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Przepraszam, że pod swoim postem...
Czy coś takiego nada się? Jaka jest czułość tego amorka? Jak z wytrzymałością? Można dostać części zamienne?
https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-manitou-markhor-pd19570/?v_Id=128948&gclid=CjwKCAjwzJjrBRBvEiwA867byl5cG3nKsoIgC_iHK8gF9qD8RTIBy6px1rXdty6U_tfCDH3hv4zgBRoCvWMQAvD_BwE
Paweł.

8850

• Gość
Po co amortyzator na dalekie wyjazdy po szosie?
29 cali nie brałbym nic co jest niestandardowe i ciężko na drugim końcu PL czy UE znaleść części do tego jak się posypie.
Kolega ostatnio podsunął mi pomysł rowerów klasy touring niepopularnych u nas. Może zamiast w gravele warto w to isć?

Offline Mężczyzna 365

Amortyzator się przydaje jak wjeżdżam w teren, a zdaża mi się. Reszta osprzętu jest typ standard - poza tym nie zamierzam wyjeżdżać poza Europę.
Właśnie się dowiedziałem, że Accent Peak w wersji QR nie będzie już dostępna u producenta. Tak więc jeśli się na nią zdecyduję to może jeszcze gdzieś trafię, a może i nie. Wtedy pozostanie Mosso i opony 2,2".
Paweł.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Amortyzator się przydaje jak wjeżdżam w teren, a zdaża mi się.
Jak wjeżdżamy w ciężki teren. Teren rozumiany jako droga przez las amorka nie potrzebuje.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Co kto nazywa terenem. Ciężki teren to jest wtedy, gdy jechać się nie da, a trzeba nosić :)

My home is where my bike is.

8850

• Gość
Ten wątek dotyczy doboru i wyboru roweru pod dalekie wyjazdy czyli przede wszystkim droga ubita, asfaltowa,  a nie dotyczy sprzętu do ciężkiego terenu czy na przeprawy przez bagna. Koledzy pomylili wątek. Na dalekie wyjazdy nie potrzebuję amortyzatora czy grubych opon, nawet nie wiem czy potrzebuję coś gravelopodobnego, chociaż jak zobaczyłem Treka 920 to ciśnienie wzrosło, ale niestety nie mój budżet.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
(...)
29 cali nie brałbym nic co jest niestandardowe i ciężko na drugim końcu PL czy UE znaleść części do tego jak się posypie.
(...)
Co jest niestandardowego w 29"?

Offline Mężczyzna 365

Rozumiem Wasze aluzje :) ale ale miałem na myśli coś cięższego niż zwykła leśna ścieżka.

Co kto nazywa terenem. Ciężki teren to jest wtedy, gdy jechać się nie da, a trzeba nosić :)
Jak się nie da jeździć to jakie znaczenie ma amortyzacja? ;)

W sumie też dlaczego mam sobie odmawiać odrobiny komfortu? Lata uciekają i trzeba o siebie dbać. :)

Ten wątek dotyczy doboru i wyboru roweru pod dalekie wyjazdy czyli przede wszystkim droga ubita, asfaltowa,  a nie dotyczy sprzętu do ciężkiego terenu czy na przeprawy przez bagna. Koledzy pomylili wątek. Na dalekie wyjazdy nie potrzebuję amortyzatora czy grubych opon, nawet nie wiem czy potrzebuję coś gravelopodobnego, chociaż jak zobaczyłem Treka 920 to ciśnienie wzrosło, ale niestety nie mój budżet.
I tak i nie. Dla Ciebie jest to asfalt, dla mnie nie koniecznie i nie tylko. A do tego też się przydaje lekki rower. Jeśli do tego mogę mieć jeden rower, powinien być jak najbardziej uniwersalny, a nie tylko na szosę.
Paweł.

Ten wątek dotyczy doboru i wyboru roweru pod dalekie wyjazdy czyli przede wszystkim droga ubita, asfaltowa,
Dla mnie dalekie wyjazdy oznacza czas podróży a nie połykane kilometry. Czym mniej dróg asfaltowych na nich tym w sumie trochę lepiej. Rower na dalekie wyjazdy, który nie ma dzielności terenowej dla mnie podlega automatycznej dyskwalifikacji na wstępnej selekcji.Zatem jak widać problem dogadania się wynika z różnych światopoglądów rowerowych.

Zależy co założysz na przodzie i ile masz w łydce. Napęd 1x11 szału rozpiętości nie robi. W Alpy wymaga już mocnej nogi bo nie masz możliwości pogodzenia kadencji na płaskim z lekkością przełożeń. Możesz jedynie wywalić oryginalna kasetę i założyć szerszą np 46z, ale kosztem masakry w stopniowaniu.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
ślimac

masz na myśli asfalt? Jeżeli tak, to tam jest z przodu 36T, więc powinnio być OK.
W terenie już może być różnie.

L.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
https://www.fahrradmanufaktur.de/en/katalog/t-700-shimano-deore-xt-30-gang-disc-807-2019
Jakieś opinie, a może nawet wiedza na temat rozmiaru ramy 62 cm?

Rama powinna być w sam raz dla Ciebie. Mam taką i 202 cm wzrostu.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Nikt nie wie ślimak, na jakichs przełożeniach podjeżdżasz. 36/42 to odpowiednik 22/26 albo 24/28. Dla mnie to by było za twardo na Alpy.

Ja na Alpy szykuję 26/42, rezygnując z fajniejszego roweru na tą wyprawę ale mającego teraz 28/34 (wymieniając kasetę i korbę mogę dojść do 26/36, ale to i tak mało jak dla mnie); to tak dla porównania, choć jak pisałem zależy ile kto ma pary w nogach i czy stawy wytrzymają?

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
https://www.fahrradmanufaktur.de/en/katalog/t-700-shimano-deore-xt-30-gang-disc-807-2019
Jakieś opinie, a może nawet wiedza na temat rozmiaru ramy 62 cm?

Rama powinna być w sam raz dla Ciebie. Mam taką i 202 cm wzrostu.
Od paru miesięcy błąka się na OLX https://www.olx.pl/oferta/wyprzedaz-przepiekny-rower-dla-konesera-manufaktur-kola-28-rama-24-5-CID767-IDBkPuA.html#ede90ba7e1
niestety nie na tarczach ale za to wersja ramy TX (do 170 kg) i cena 4 razy mniejsza.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum