Autor Wątek: Co to za pin/sworzeń i skąd to mogło wypaść?  (Przeczytany 6643 razy)

8850

• Gość
Z rowera wypadł mi pin/sworzeń dość charakterystyczny ma kilka mm zrobiony z metalu. Czy ktoś wie skąd wypadł i do czego służy? Nie mogę zlokalizować ubytku. Rower trekingowy Trek navigator T300 warty jako używany ok. 1000 PLN oparty na alivio

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
A w klamko manetkach nie brakuje?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Może to było u góry wózka tylnej przerzutki? Jeśli tak, to można bez tego jeździć, ale kiedy zdejmiesz łańcuch wózek się odkręci o 360 stopni
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
Tylna przerzutka ma 8 takich sworzni. Na 7 da się jeździć  ;)

Może to było u góry wózka tylnej przerzutki? Jeśli tak, to można bez tego jeździć, ale kiedy zdejmiesz łańcuch wózek się odkręci o 360 stopni

To coś o czym myślisz chyba powinno być dłuższe.

Postawię Ci piwo jeśli się mylę ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna m.arek

Postawię Ci piwo jeśli się mylę ;)
Ja też, jeśli ja :D

8850

• Gość
Więc obejrzałem przerzutkę Alivio tylnią  8 biegową z każdej strony i wszystkie sworznie są innego koloru (srebrnego) nie ciemnego i są na miejscu wiec to co wypadło nie pochodzi z przerzutki przynajmniej z tego elementu blaszanego który osłania sprężynę. Jeśli tych trzepieniów ma być 8 a jeden wypadł to gdzie one są zlokalizowane?

Koledzy wyżej: pisaliście o trzpieniu który znajduje się na zewnątrz wózka przerzutki pod małym górnym kółeczkiem  - ten trzpień jest dłuższy o 3 razy i większy od tego mojego poszukiwanego i jest na swoim miejscu.

Muszę rozkręcić klamkomanetki, może stamtąd coś wypadło... chyba że jeszcze macie inny pomysł...
« Ostatnia zmiana: 31 Lip 2019, 18:01 8850 »

Offline Mężczyzna m.arek

Dawaj fotki przerzutki że wszystkich stron, będziemy szukać

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Od przerzutko tylnej to nie jest (kto stawia piwo?)
W przerzutce trzpienie czy do trzymania wózka czy górnej główki są montowane w blaszce wózka (a w wyższych modelach wkręcane) stąd ta część "montażowa" musi być duzo płytsza (bo wystawała w środku wózka i haczyła o łańcuch)

Chyba wiem, dajcie moment na foto...

Może to obce jest i przyjechało w bieżniku opony?

Sam trzpień to mnie się kojarzy:
- wewnętrzna strona korby z tarczami - tam potrafi być taki bolec co by łańcuch nie wpadał i klinował się między korbą a tarczami
- ale ten wielowpust taki mi się wydaje znajomy (bo raz mi takie coś "wypadło"), że stawiałbym na trzpień zamontowany w ramieniach hamulca V-brake o który opiera sie sprężyna. Zobaczyłbym w oba czy równo odbijają :)

Chodzi o ten element (niestety sam znam tylko shimano i mają grzybkowaty kształt)
Zdjęcie z netu i ciężko mi jakoś znaleźć lepiej pokazujące element :)
« Ostatnia zmiana: 31 Lip 2019, 19:36 anarchy »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Takiego elementu nie ma w hamulcach v-brake marki Avid, Alhonga, Promax i tektro (tych walających się u mnie po kartonach - albo grzybki, albo blokada jest tym samym kawałkiem aluminium, co reszta zacisku).

Wierzę, i w moich avidach czy shimano tez nie ma, są grzybki.
Ale kiedyś z XTRze (całkiem dobre hamulce) usunąłem ten pin szczypcami i miał dokładnie taką końcówkę wielowpustową. Stąd PODEJRZENIE a nie pewność ;)
Zresztą ta część wystająca z ramienia też jka by tu jest za krótka (?)

Z drugiej strony zobacz na ten pin ze zdjęcia - krawędź wygląda jak by coś "odpadło" ?

hmm całkiem niezła ta zagadka

8850

• Gość
Co ciekawe do dzisiaj nie rozwiązałem tematu i nie wiem nadal skąd wyskoczył ten sworzeń

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum