Autor Wątek: Przeskakujący łańcuch na korbie. Co dalej?  (Przeczytany 15231 razy)

8850

• Gość
Wymieniłem na nowy łańcuch (HG71) i kasetę (HG51), Jednak jak nacisnę mocno na pedały przeskakuje mi łańcuch na korbie tylko na 2 środkowej tarczy zębatej (z 3 dostępnych) przy wbitym biegu 2 z przodu i 3, 4 z tyłu. Z tyłu nic nie przeskakuje. Korba  Shimano Acera 48/38/28 lub inny katalog pokazuje Shimano M361, 42/32/22 .Nie wiem jaki przebieg.

1. Czy mogę ściąć zęby na 2 tarczy zębatej pilnikiem lub szlifierką kątową. To trudny zabieg (dostęp?) Jaki pilnik powinienem ew. kupić jeśli szlifierką nie podejdę.
2. Czy muszę wymieniać całą korbę, chyba że da się samą zębatkę?

Rower trekingowy Trek t300 navigator, z tyłu Alivio 8, przód Acera
.

..

« Ostatnia zmiana: 2 Sie 2019, 18:00 8850 »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Kup zębatkę, są wymienne

My home is where my bike is.

8850

• Gość
Drugą środkową z trzech zębatkę można wymienić bez ściągania korby od strony osłony łańcucha rozkręcając te widoczne śruby? Sam sobie poradzę czy muszę jechać do mechanika aby ściągał korbę? Jak nazywa się taka zębatką aby ją zamówić w sieci i jak jest polecana?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Ze ściągniętą korbą jest łatwiej zmienić. Czasem da radę bez ściągania (zależy od korby). Na allegro powinieneś dostać dokładnie tą samą zębatkę (model korby + liczba zębów)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Drugą środkową z trzech zębatkę można wymienić bez ściągania korby od strony osłony łańcucha rozkręcając te widoczne śruby? Sam sobie poradzę czy muszę jechać do mechanika aby ściągał korbę? Jak nazywa się taka zębatką aby ją zamówić w sieci i jak jest polecana?
Masz kupić taką: https://allegro.pl/oferta/zebatka-shimano-3x8-3x7-32t-32z-bdc-104-fc-m361-8350030678
Jak bym kupił ściągacz do korb, bo to wydatek rzędu kilkunastu złotych, ale to już nie moja decyzja.

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
Nowy łańcuch na wyrobionych zębatkach będzie przeskakiwał ale jak się rozciągnie wraz z jeżdżeniem to powinien zminimalizować (nawet do zera) przeskakiwanie. Co nie zmienia faktu, że jak zęby są już mocno wytarte to i tak trzeba kupić i wymienić zębatkę. Taki wniosek kiedyś wyciągnąłem z czytania o łańcuchach, kasetach i zębatkach m. in. tutaj na forum. Łańcuch musi się dopasować do zębów. A ile to trwa? Wydaje mi się, że tak 1-2 tys km trzeba przejechać. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
O czym Ty mówisz kolego - tam już w ogóle nie ma zębów. Takie próby mogą skończyć się co najwyżej szybkim zużyciem łańcucha, a tu kolega kupił droższy, niż zębatka. O ryzyku straty zębów własnych nie wspomną.

Zębatki bez problemu można wymienić bez zdejmowania korby, ale możesz potrzebować klucza do podtrzymania nakrętki (lub zrobić go z blaszki/płaskiego wkrętaka).

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
Nie przyglądałem się tym zdjęciom. Pisałem tak ogólnie. Zaznaczając, że zębatka czasem nadaje się do wymiany. U mnie np. przeskakiwanie znikło po pewnym czasie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Wymiana jest łatwa. Zmierz rozstaw śrub i ilość zębów. To najważniejsze parametry. Jeżeli blat będzie od korby innej generacji to mimo zgodnego rozstawu bywają problemy przy ramionach. Wtedy pilnik w dłoń, bo wiele zmian linii katalogowych korb służy tylko utrudnianiu życia i wymuszaniu kupna nowych. Piłowania zatem nie co się bać.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

Ale po co kupować blaty od innych korb, skoro blat do korby którą się posiada jest najtańszy i łatwo dostępny?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Bo rozwiązania najprostsze są zbyt trywialne.

8850

• Gość
A gdzie to dostanę korbę w całości tańszą od 2 zębatek? Nidzie nie widziałem.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Jak masz możliwość dokupić blat dedykowany swojej korbie to sprawa prosta. Ja swe czasu kupowałem blat do korby już nieobsługiwanej. Trzeba było rzeźbić w materiale od innej linii.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

Sedymen - jeżeli stara korba jest coś warta, to Gebhardt, TA Specialites i Stronglight mają blaty do wszystkiego, co wyprodukowano od wojny.

8850

• Gość
Sprawdziłem dokładnie dzisiaj oznaczenie  na korbie i mam:
SIMANO ACERA FC-M341 i 42-32-22T
Czy te tarcze moje są kompatybilne z zębatkami  FC- M410/415 ?

Bo cięzko mi znaleść fc-M341

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum