Autor Wątek: Ultra a alkohol  (Przeczytany 11732 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Ultra a alkohol
« 5 Sie 2019, 15:18 »
Bo też i trochę sami wszyscy jesteśmy sobie winni. Jakby się zebrało ze 30-40 osób i zdecydowanie powiedziało za mocno imprezującym ludziom, że sobie tego nie życzymy, że ostro przeginają i ci zrozumieją że nie jest to akceptowane - to się albo uspokoją, albo przestaną więcej przyjeżdżać.

Ale też ludzie nie po to przyjeżdżają na takie imprezy, żeby się awanturować i wykłócać, dlatego wolimy przymykać na to oczy, niż psuć sobie cały nastrój awanturą.

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
« 5 Sie 2019, 15:25 »
Na takie imprezy nie powinno się również przyjeżdżać z zamiarem uchlewania się na umór. Kultura i rozsądek jeszcze nikomu nie zaszkodziły.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 5 Sie 2019, 15:34 »
Księgowy, między głośnym słuchaniem muzyki, a piciem do obłędu nie występuje bezpośrednia zależność. Choć tego oczywiście wykluczyć się nie da.

Napisałem tu tego posta, bo takie będą odtąd nasze działania. Zmiana regulaminu, wizyta policji rano przed startem. Dodam na swoją niekorzyść, że inny organizator był w piątek w nocy zdecydowany dzwonić na policję z rana w sobotę.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 5 Sie 2019, 15:38 »
sięgowy, między głośnym słuchaniem muzyki, a piciem do obłędu nie występuje bezpośrednia zależność. Choć tego oczywiście wykluczyć się nie da.

To było odniesienie do osób, którzy głośną muzykę utożsamiają z piciem i dobrze wiemy o kogo chodzi.

PEACE:)

Jestem za tym zapisem w regulaminie nawet MP!
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 5 Sie 2019, 15:54 »
Księgowy, między głośnym słuchaniem muzyki, a piciem do obłędu nie występuje bezpośrednia zależność. Choć tego oczywiście wykluczyć się nie da.

Jeżeli bezpośredniej zależności nie ma to jak nazwać gówniarza, który być może na trzeźwo kilkanaście razy w ciągu wieczora rozkręca muzykę na pelen regulator. Przed kolejną nieprzespaną nocką wielu ultra kładzie się spać nawet przed 22. Jak nazwać terroryzowanie kilkudziesięciu zawodników ktorzy chcą wypocząć przed startem. Na to też musi znaleźć się jakaś metoda.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 5 Sie 2019, 16:48 »
W ubiegłym tygodniu byłem tym "smutnym panem w ciemnych okularach" który miał ocenić postępowanie osoby podejrzanej o naruszenie jasnych zasad.  Po tym jak usłyszałem,  że on "tylko piwo na kaca" opuściły mnie wszelkie  skrupuły. Alkomat na starcie dobra rzecz.
« Ostatnia zmiana: 5 Sie 2019, 16:58 hansglopke »
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 5 Sie 2019, 16:50 »
Popieram. Rok temu na MP byłem świadkiem sytuacji, gdy Kaha z małym dzieckiem zwróciła uwagę towarzystwu uwagę na głośne zachowanie. Reakcja była nieprzyjemna i byłem w szoku gdy dowiedziałem się że to "nasi". Wcześniej byłem pewien że to jacyś przypadkowi imprezowicze się przykleili. Słabo.
« Ostatnia zmiana: 5 Sie 2019, 16:55 byczys »

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
« 5 Sie 2019, 17:45 »
No proszę, czyli na KMT znowu było "Imprezowo?" Pamiętam, jak rozgorzała dyskusja po MP z Drawska jak zwróciłem uwagę na "popisy" kolegów z domku obok co oknem wchodzili za disco imprezkę. Dostałem wtedy po uszach, bo powiedziano: "na forum to każdy odważny zwracać uwagę, trzeba mówić w twarz".

Ciesze się, że ten temat został poruszony, bo od kilku imprez ultra zdarzały się takie wybryki. Badanie Alkomatem uważam za zasadne! Zwłaszcza w Cieniu ostatnich tragicznych zdarzeń. Lepiej czasem myśleć za innych!

To było na Wyprawce kaszubskiej  rok temu ,
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 5 Sie 2019, 18:21 »
Nadmienię tylko, że nie jest to wątek o tym, że ludzie zachowują się głośno, ani o tym, że piją alkohol, ani nawet o tym, że po alkoholu są głośni.

Chodzi o zestawienie alkoholu z rowerem, i nie rozmywajmy go, proszę, w kierunku ogólnie rozumianej kultury osobistej.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 5 Sie 2019, 18:34 »
Nie byłem kiedykolwiek na takowej integracji, ale po przeczytaniu postów coś czuję, że sporym wzięciem cieszyłaby się tam pompa do transfuzji krwi ;P

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 5 Sie 2019, 19:55 »

Chodzi o zestawienie alkoholu z rowerem, i nie rozmywajmy go, proszę, w kierunku ogólnie rozumianej kultury osobistej.

Pierwszy wpis sugeruje coś innego.

Chyba nie liczysz,  że ktoś wpisze o większych osiągach sportowych na ultra po kilku głębszych.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 5 Sie 2019, 20:04 »
Jak wódka wpływa na wyniki sportowe? Rozumiem, że ze względu na tor jazdy z 300 km może zrobić się 500. To akurat oczywiste. Jaki jest wpływ na średnią?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

erdeka

• Gość
« 5 Sie 2019, 20:05 »
Proponowałbym żeby kontrola trzeźwości odbyła się nie na starcie ale kilometr dalej tak by jeżdżący po pijaku mieli realne konsekwencje łamania reguł.
No to by wypadało tak po starcie honorowym, a przed właściwym.

Jaki jest wpływ na średnią?

Na liczniku, zamiast 9 km/h pewnie widać 99...

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Sie 2019, 20:12 »
Nadmienię tylko, że nie jest to wątek o tym, że ludzie zachowują się głośno, ani o tym, że piją alkohol, ani nawet o tym, że po alkoholu są głośni.

A dlaczego mamy tego nie zestawiać? To o czym pisał Wiki, czyli robienie głośnych, mocno zakrapianych imprez w noc przed maratonem - to jest właśnie sedno problemu. Siadanie na rower rano, będąc jeszcze pod wpływem jest tego jedynie efektem. Podobnie głośnie wydzieranie się też jest w związku z ilością wypitego alkoholu, z reguły im więcej tym się głośniej robi. I jak widać przeszkadza to wielu uczestnikom takich imprez, więc warto postawić tamę takim zachowaniom, bo naprawdę maraton to nie jest na to miejsce. Jeśli już to niech imprezują po maratonie, a nie przed nim - bo zakłócają sen innym (a wiele osób idzie dość wcześnie spać), a do tego rano nie są trzeźwi.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 5 Sie 2019, 20:13 »
Po co od razu policja? Może zwyczajnie przyznać takim osobom bana na swoje imprezy?
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum