Autor Wątek: Jaki rower.  (Przeczytany 3580 razy)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Jaki rower.
« 9 Sie 2019, 21:46 »
Mam teraz crossa canyon pathlite 6.0.
Ale ciągle wkurza mnie jego kiepska zdolność tłumienia nierówności i niedopasowana geometria.

Widzę takie możliwości:

1. wymiana amortyzatora

Ale tutaj ciężko o lepszy amor "crossowy", a taki 100 mm zmieni mi geometrię, kierownica będzie za nisko

2. wymiana roweru na jakiś bardziej mtb

Może, ale bardziej skłaniałbym się do opcji 3:

3. wymiana roweru na jakiś stalowy gravel lub fitness.

Stal, brak amortyzatorów, waga do 12 kg, wchodzą grube opony, napęd np. 46/30 + 11-42, turystyczna geometria.

Wstępnie zrobiłem listę możliwości:

- Author Ronin

Podobno bardzo wygodna geometria, ładny
12 kg
Problemy z rdzewieniem? https://www.forumrowerowe.org/topic/215000-gravel-author-ronin https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=15532.msg355972#msg355972
Osprzęt dość niskiej klasy, napęd ma kiepskie przełożenia

- Kross Esker 4.0

Geometria wydaje się dość komfortowa,
Waga 12 kg
Nowość, osprzęt dość niskiej klasy, napęd ma kiepskie przełożenia

- Main Four Corners

Komfortowa geometria, dość dobre przełożenia
Waga 13 kg, osprzęt niskiej klasy, chyba opon zbyt szerokich nie założę (max 42 mm)

- Fuji Jari 1.5

Lekki, dość dobrze przełożenia.
Wygląda dość sportowo, chyba opon zbyt szerokich nie założę (max 42 mm)

Czy są jakieś inne stalowe rowery tego typu?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Odp: Jaki rower.
« 9 Sie 2019, 22:59 »
Wszystko co podałeś ma ramę o klasę gorsze od twojej obecnej.
Różnicę można realnie poczuć na poziomie Reynoldsa 853/ Columbusa Spirit, a tu rodzi się pytanie o finansowy sens stali AD 2019.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 9 Sie 2019, 23:33 »
Mógłbyś wsadzić baranka do aktualnego roweru. Geometria zdaje się być całkiem ok. No i masz akurat dobre przełożenia.

Ale tutaj ciężko o lepszy amor "crossowy", a taki 100 mm zmieni mi geometrię, kierownica będzie za nisko
O co chodzi z tym "za nisko"? Aktualnie skok jest większy niż 100 mm?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 10 Sie 2019, 09:25 »
Też się nad tym zastanawiałem. Według specyfikacji ma amora 75mm. Trudno o dobre amorki z tym skokiem. Wybór jest w 100mm, ale wtedy nie będzie "za nisko". Zmiana geometrii też nie będzie jakaś drastyczna i można spokojnie mysśeć o takiej zmianie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 10 Sie 2019, 09:36 »
Sedymen fakt. Tym bardziej, że w sąsiednim wątku o torebkach widzę mnóstwo podkładek pod mostkiem.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 10 Sie 2019, 09:39 »
/.../, a tu rodzi się pytanie o finansowy sens stali AD 2019.

Oznacza, w niższej cenie kupi się dobry węgiel (db. stal w postaci db. ramy jest droższa)?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 10 Sie 2019, 11:34 »
Też się nad tym zastanawiałem. Według specyfikacji ma amora 75mm. Trudno o dobre amorki z tym skokiem. Wybór jest w 100mm, ale wtedy nie będzie "za nisko". Zmiana geometrii też nie będzie jakaś drastyczna i można spokojnie mysśeć o takiej zmianie.
Jeździłem przez chwilę na skoku 120 mm, gdzie powinno być 100 mm. Jednak chyba odczuwało się nadmiar. Można za to kupić amortyzator, w którym są podkładki. Moja Reba pozwala na zmiany między 80 a 120 mm.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Sie 2019, 11:40 »
mam jeszcze gdzieś woreczek z podkładami do rock shoxa. Najmniejsze mają 1cm, więc z taką dokładnością można ustawić skok.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 10 Sie 2019, 20:09 »
/.../, a tu rodzi się pytanie o finansowy sens stali AD 2019.

Oznacza, w niższej cenie kupi się dobry węgiel (db. stal w postaci db. ramy jest droższa)?
Tak.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 10 Sie 2019, 21:08 »

Dziękuję.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline PiKa

• Miasto:
« 11 Sie 2019, 22:24 »
Masz jeszcze Speca Sequoia.

Dzięki, dodam do listy.

Widziałem wątek.

Wszystko co podałeś ma ramę o klasę gorsze od twojej obecnej.

Jeśli masz na myśli Canyona Pathlite, to jeśli chodzi o tłumienie nierówności, to jestem z Canyona niezadowolony. Powiedziałbym, że ten Canyon tłumi o klasę gorzej od Tribana 540 (szosa alu) z oponami 30c którego również mam...

Mógłbyś wsadzić baranka do aktualnego roweru. Geometria zdaje się być całkiem ok. No i masz akurat dobre przełożenia.

Chodzi o to, żeby pozycja była dość wyprostowana. Teraz w Canyonie ujdzie (mogło by być z 2 cm wyżej), ale musiałem wymienić mostek i kierownicę. Oryginalnie było z 5 cm niżej, jeśli nie więcej.

Zmieniając kierownicę na baranka prawdopodobnie obniżę pozycję. Teraz amortyzator jest crossowy - 75 mm. Wstawiając amortyzator 100 mm spodziewam się że będzie będzie większy SAG, co również obniży mi pozycję...

W skrócie - chcę odciążyć nadgarstki. Nie chcę "leżeć" na kierownicy. Pewnie zamiast "wysokiej" kierownicy mógłby być też krótszy rower z niższą kierownicą.

Offline Mężczyzna MCsubi

« 11 Sie 2019, 22:40 »
Obecna rama kopie cię w tyłek, bo zepsułeś geometrię absurdalnie wysokim mostkiem.
Jeśli chcesz siedzieć na rowerze w pozycji sedesowej, to kup sobie jakiegoś holendra. Na pewno wszystkie rowery, które zalinkowałeś, będą wymuszały znacznie bardziej wyciągniętą pozycję. I na pewno żaden z nich nie da jakiegoś mitycznego tłumienia drgań, jeśli amortyzator Twoim zdaniem go nie daje.

« 11 Sie 2019, 22:47 »
Chodzi o to, żeby pozycja była dość wyprostowana. Teraz w Canyonie ujdzie (mogło by być z 2 cm wyżej), ale musiałem wymienić mostek i kierownicę. Oryginalnie było z 5 cm niżej, jeśli nie więcej.
Z linkowanych rowerów można było wywnioskować, że chcesz bardziej pochyloną pozycję.

Zmieniając kierownicę na baranka prawdopodobnie obniżę pozycję. Teraz amortyzator jest crossowy - 75 mm. Wstawiając amortyzator 100 mm spodziewam się że będzie będzie większy SAG, co również obniży mi pozycję...

Wysokość bazowa będzie wyższa, więc sumarycznie się podniesie.

W skrócie - chcę odciążyć nadgarstki. Nie chcę "leżeć" na kierownicy. Pewnie zamiast "wysokiej" kierownicy mógłby być też krótszy rower z niższą kierownicą.
Jesteś z Krakowa, więc mógłbyś się przymierzyć, do któregoś z moich rowerów. Miałbyś szansę wyciągnąć wnioski jakiej dokładnie geometrii poszukujesz.

Offline PiKa

• Miasto:
« 13 Sie 2019, 18:28 »
Obecna rama kopie cię w tyłek, bo zepsułeś geometrię absurdalnie wysokim mostkiem.

Być może masz rację. Bardziej wyprostowana pozycja sprawia, że bardziej odczuwam nierówności.

Ale z drugiej strony jest też tak, że tłumienie drgań, nierówności zależy od materiału ramy i jej konstrukcji. Więc chyba jest szansa, że znajdę "wygodny" rower który lepiej tłumi drgania?

Poza tym, czy rzeczywiście "zepsułem" geometrię? Z oryginalnym niskim mostkiem wcale nie byłem zadowolony z roweru...

I na pewno żaden z nich nie da jakiegoś mitycznego tłumienia drgań, jeśli amortyzator Twoim zdaniem go nie daje.

Nie wiem czy jeździłeś na takim amortyzatorze jak w tym canyonie. Oczywiście, on jakoś działa. Jak wjedziesz na krawężnik, to przyjmie trochę energii. Jak jedziesz na stojąco, to będzie pompował ;) Ale poza tym jest strasznie mułowaty. Mam wrażenie, że zwykłe nierówne asfalty, kostka brukowa, wybrzuszenia itp są przez niego ignorowane.

Z linkowanych rowerów można było wywnioskować, że chcesz bardziej pochyloną pozycję.

Szukałem stalowych graveli, nie ma ich zbyt wiele, więc niektóre z tych rowerów nie spełniają wszystkich moich wymagań. Geometria nie ta, za ciężkie, napęd do wymiany. Ideału pewnie nie znajdę.

Jeśli chodzi o geometrię to z tego co pamiętam Marin Four Corners i Author Ronin były określane jako bardzo wygodne. I w ich przypadku pozycja jest dość wyprostowana, kierownica i siodełko są na podobnej wysokości.

Wysokość bazowa będzie wyższa, więc sumarycznie się podniesie.

Dzięki, w takim razie rozważę też wymianę amortyzatora. Chociaż przyznam, że pomysł roweru stalowego mi się spodobał, nie miałem takiego.

Jesteś z Krakowa, więc mógłbyś się przymierzyć, do któregoś z moich rowerów. Miałbyś szansę wyciągnąć wnioski jakiej dokładnie geometrii poszukujesz.

A jakie masz rowery i ile masz wzrostu?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum