Ale tutaj ciężko o lepszy amor "crossowy", a taki 100 mm zmieni mi geometrię, kierownica będzie za nisko
O co chodzi z tym "za nisko"? Aktualnie skok jest większy niż 100 mm?
/.../, a tu rodzi się pytanie o finansowy sens stali AD 2019.
Też się nad tym zastanawiałem. Według specyfikacji ma amora 75mm. Trudno o dobre amorki z tym skokiem. Wybór jest w 100mm, ale wtedy nie będzie "za nisko". Zmiana geometrii też nie będzie jakaś drastyczna i można spokojnie mysśeć o takiej zmianie.
Cytat: MCsubi w 9 Sie 2019, 22:59/.../, a tu rodzi się pytanie o finansowy sens stali AD 2019.Oznacza, w niższej cenie kupi się dobry węgiel (db. stal w postaci db. ramy jest droższa)?
Masz jeszcze Speca Sequoia.
Wszystko co podałeś ma ramę o klasę gorsze od twojej obecnej.
Mógłbyś wsadzić baranka do aktualnego roweru. Geometria zdaje się być całkiem ok. No i masz akurat dobre przełożenia.CytujAle tutaj ciężko o lepszy amor "crossowy", a taki 100 mm zmieni mi geometrię, kierownica będzie za niskoO co chodzi z tym "za nisko"? Aktualnie skok jest większy niż 100 mm?
Chodzi o to, żeby pozycja była dość wyprostowana. Teraz w Canyonie ujdzie (mogło by być z 2 cm wyżej), ale musiałem wymienić mostek i kierownicę. Oryginalnie było z 5 cm niżej, jeśli nie więcej.
Zmieniając kierownicę na baranka prawdopodobnie obniżę pozycję. Teraz amortyzator jest crossowy - 75 mm. Wstawiając amortyzator 100 mm spodziewam się że będzie będzie większy SAG, co również obniży mi pozycję...
W skrócie - chcę odciążyć nadgarstki. Nie chcę "leżeć" na kierownicy. Pewnie zamiast "wysokiej" kierownicy mógłby być też krótszy rower z niższą kierownicą.
Obecna rama kopie cię w tyłek, bo zepsułeś geometrię absurdalnie wysokim mostkiem.
I na pewno żaden z nich nie da jakiegoś mitycznego tłumienia drgań, jeśli amortyzator Twoim zdaniem go nie daje.
Z linkowanych rowerów można było wywnioskować, że chcesz bardziej pochyloną pozycję.
Wysokość bazowa będzie wyższa, więc sumarycznie się podniesie.
Jesteś z Krakowa, więc mógłbyś się przymierzyć, do któregoś z moich rowerów. Miałbyś szansę wyciągnąć wnioski jakiej dokładnie geometrii poszukujesz.