Autor Wątek: 2 dni w Beskidzie Niskim  (Przeczytany 1451 razy)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
2 dni w Beskidzie Niskim
« 13 Sie 2019, 00:39 »
Wreszcie udało się zrealizować planowaną od dłuższego czasu wycieczkę w Beskid Niski  :) Projekt trasy, zakup jedzonka i zapasu picia, pakowanie sakw i w drogę.

Dzień 1
Dojechałem do Uścia Gorlickiego, auto na parking, sakwy na rower i kierunek Przełęcz Wysowska. Z przełęczy trochę szutrem, trochę przeprawy przez las szlakiem pieszym i dojeżdżam do bazy namiotowej w Regietowie. Tam po krótkiej rozmowie dochodzę do wniosku, że pchanie roweru czerwonym szlakiem na Rotundę nie ma większego sensu i zajmie sporo czasu. Rower zostaje w bazie, a ja zasuwam "z buta" :) Po powrocie nową szutrówką jadę do Zdyni, dalej asfaltem w kierunku Koniecznej i przez Radocynę, Nieznajową do Krempnej. Tam planowałem nocleg w agroturystyce, niestety wszystkie miejsca noclegowe obłożone w 100%. Sami właściciele zdziwieni takim wzięciem  :)  Jadę więc szukając kwatery i przypadkowo trafiam do Myscowej. Trochę brudno ale jest łóżko, łazienka, coś do jedzenia więc w zupełności wystarczy :)   

Dzień 2   
Po śniadaniu, na spokojnie wyruszam do Krempnej i dalej w stronę Żydowskiego. Mijam wysiedloną wioskę Ciechania z fajnym widokiem na słowackie szczyty. Zjazd do Ożennej i kieruję się na Wyszowatkę. Mijam cmentarz Długie (tu trasa na małym odcinku pokrywa się z 1-szym dniem) i przez Krzywą, Gładyszów, Smerekowiec, Kwiatoń docieram do Uścia Gorlickiego. Chwila odpoczynku przy lodach, pakuję rower do auta i powrót do domu kończący 2-dniową przygodę.

Piękne tereny, mało ludzi, idealne miejsce na odpoczynek. Chyba trzeba jeszcze tam wrócić.     

Zdjęcia:
https://photos.app.goo.gl/NLqXLrFFeAB3opFD8

i zapis trasy:

dzień 1
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=ajmrxbglunhvzzev

dzień 2
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=jfnupnmorooopsxk
« Ostatnia zmiana: 13 Sie 2019, 07:53 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Odp: 2 dni w Beskidzie Niskim
« 13 Sie 2019, 09:10 »
Super wycieczka.
Beskid Niski też mi ucieka od lat.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Na forum od: 16.03.2015
« 13 Sie 2019, 09:36 »
Wreszcie udało się zrealizować planowaną od dłuższego czasu wycieczkę w Beskid Niski 

No i bardzo dobrze. Kolana nie bolały?

...Tam planowałem nocleg w agroturystyce, niestety wszystkie miejsca noclegowe obłożone w 100%. Sami właściciele zdziwieni takim wzięciem  :)  Jadę więc szukając kwatery i ...

Rozmawiałem ostatnio na Helu z właścicielem domu z pokojami do wynajęcia. Mówił, że do 20 lipca mieli niepokojący spokój. Za to boom nastąpił po tej dacie. Myślę, że ma to bezpośredni związek z podwójnym rocznikiem w szkołach średnich (czyt. przyjęciami do tych szkół).

... spokojnie wyruszam do Krempnej i dalej w stronę Żydowskiego. Mijam wysiedloną wioskę Ciechania ...

Jak w końcu jest z tą Ciechanią? Można tamtędy jeździć czy nie?
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 13 Sie 2019, 09:51 »
Tam chyba nigdy nie było zakazu. Za to nie było mostu który ostatnio naprawili.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 13 Sie 2019, 10:13 »
Jadę tam w najbliższa sobotę. Już nie mam wątpliwości czy zabrać rower ;)

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna misiek

« 13 Sie 2019, 11:16 »
No i bardzo dobrze. Kolana nie bolały?
Miałem pewne obawy ale dzień wcześniej trochę pojeździłem i było OK. A powodem mogło być przestawione siodełko, podniosłem ok. 1cm, nic nie boli i niech tak zostanie.

Rozmawiałem ostatnio na Helu z właścicielem domu z pokojami do wynajęcia. Mówił, że do 20 lipca mieli niepokojący spokój. Za to boom nastąpił po tej dacie. Myślę, że ma to bezpośredni związek z podwójnym rocznikiem w szkołach średnich (czyt. przyjęciami do tych szkół).
Całkiem możliwe, że tak jest. W Krempnej zapowiadał się ładny weekend i może stąd spore obłożenie. Wniosek z tego aby nie jechać w ciemno ale coś zaklepać wcześniej.

Zakazu żadnego nie widziałem więc pewnie można. Spotkałem ludzi na rowerach i motorach. Droga w różnym stanie ale spokojnie przejezdna. Chyba, że myślisz o innej drodze. Ja jechałem grzbietem w kierunku Ożennej i dalej przez Grab ale jest jeszcze droga w kierunku Huty Polańskiej i tam nie wiem jak z przejazdem.

Jadę tam w najbliższa sobotę. Już nie mam wątpliwości czy zabrać rower ;)
Zdecydowanie zabrać  :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna zarazek

• Miasto: Okolice Wwy
  • Na forum od: 09.03.2007
    • http://zarazek.bikestats.pl
« 13 Sie 2019, 11:36 »
A to ciekawe, bo wg mojej wiedzy sama Ciechania była i jest oficjalnie zamknięta dla turystów (poza możliwością wycieczek w weekendy pod opieką przewodnika z Hajstry). Aktualnie trwa jakaś naparzanka lokalsów z ekologami, bo są plany wyremontowania drogi przez sąsiednie Żydowskie i udostępnienia jej dla aut (Krempna -> Ożenna).

Offline Mężczyzna misiek

« 13 Sie 2019, 12:41 »
Może piszecie o innej drodze. Proponuję zobaczyć ślad z 2-go dnia, którą drogą jechałem. Tam nic nie było zamknięte, a w okolicach bacówki Czumak spotkałem 2 osoby na rowerach i kilku motocyklistów. Droga od Krempnej do skrzyżowania Ożenna-Grab przejezdna bez ograniczeń, jedynie miejscami nawierzchnia mocno sfatygowana. I o niej pewnie pisze Zarazek.
edit:
Poszukałem i faktycznie droga przez Ciechanię jest zamknięta. Ja jechałem "górą" obok tablic informacyjnych nie łamiąc żadnych zakazów  :)
edit 2:
Miejsca i warunki ruchu reguluje Załącznik Nr 4 do Zarządzenia Dyrektora MPN nr 16/2019 z dnia 26.04.2019. I tam jest napisane kiedy i na jakich zasadach dostępna jest dolina Ciechani.
« Ostatnia zmiana: 13 Sie 2019, 15:09 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
« 13 Sie 2019, 17:31 »
Beskid Niski zawsze się dobrze ogląda, można wracać i wracać... byłem rok temu, a może i w tym się wybiorę na któryś weekend. Dzięki  ;)

Offline Mężczyzna marshalo

• Na forum od: 11.01.2018
    • Dookoła Podkarpacia
« 15 Sie 2019, 20:36 »
Bardzo fajnie! Mam już inspirację na złotą polską jesień  :)

Offline Mężczyzna misiek

« 16 Sie 2019, 07:35 »
...Mam już inspirację na złotą polską jesień  :)
Sam się zastanawiam czy nie wrócić jesienią, a na razie obmyślam kolejny wypad w te tereny  :)
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 9 Wrz 2019, 08:36 »
fajny wypad w piękne tereny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat