Autor Wątek: [Przerobiłem To Sam] bagażnik przedni z mocowaniem KlickFIX  (Przeczytany 1884 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Udało mi się upolować na OLX bagażnik na sztycę renomowanej marki Top Move, który po drobnych przeróbkach nadaje się do zamocowania na kierownicy. Będzie przydatny do przewożenie torby na kierownicę, gdy chce się ją móc szybko przekładać między rowerami lub gdy jest mało miejsca nad kołem.

Miałem akurat gotowy projekt płytki KlickFIX, ale jak to w życiu bywa, okazało się, że jest zbyt dziurawy, żeby na nim dalej pracować. Korzystając z wymiarów narysowałem nowy.

Dorobiłem tez płytki dociskowe, które okazały się być trochę bez sensu. W dodatku mam chyba już przeterminowany filament i warstwy nie kleją się tak dobrze jak dawniej... (prążki to już nie wiem skąd, ale one na wytrzymałość wpływu nie mają, w tym momencie olewam).

Piła za 4,99 zł z Biedronki w dłoń i tniemy :D

Słabo sklejone warstwy i małe wyplenienie (20%) płytek dociskowych powodują, że plastiki niepokojąco trzeszczy. Doklejam dodatkowy kawałek aluminiowego płaskownika i dodaję śrubę na środku. Teraz całość jest pancerna.

Przycięte pręty zostały oczywiście zabezpieczone poprzez doklejenie plastikowych krążków - czyli brak ostrych krawędzi.

Tak wygląda tył przed wymianą śrub na bardziej odpowiedniej długości.

Zdjęcia na rowerze/rowerach w późniejszym terminie ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
To z drukarki 3D? Zmieniłeś zastosowanie poszczególnych ścian bagażnika :)

Tak elementy są drukowane. Zastosowania ścianek nie zmieniłem, w tym bagażniku zaczep można dać na obu ściankach i na dowolnej wysokości.

Oryginalny system montażowy jest ciężki i mocno odstaje. W dodatku mocowań KlickFIX mam pełno, no i mam też dwie torby z nimi współpracujące. Planuję też zrobić małą torebkę, którą pasowałoby  móc szybko zakładać.

Tak wygląda z założoną torbą. (jak będzie okazja zrobię lepsze zdjęcia)

Jak widać bagażnik jest jeszcze stosunkowo blisko rury sterowej, więc jest szansa, że nie będzie bardzo mocno upośledzał prowadzenia roweru.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Wyrwałem na OLX kolejną sztukę bagażnika. Chyba już wystarczy :D Tym razem poprawiłem wysokość stołu i wydruk plastikowych płytek wyszedł ładniej.

Robiłem testy i załadowałem do torby około 6 kg mleka / butelek z innymi płynami. Moja szosówka prowadziła się tragicznie. Rower skręcał z ogromnym opóźnieniem. Wniosek fajne, bo wygodne, ale nie warto przeładowywać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum