Autor Wątek: Kilka pytań przed wyprawą trasą R10  (Przeczytany 13772 razy)

Offline Mężczyzna erkaer

• Miasto:
  • Na forum od: 15.08.2019
Kilka pytań przed wyprawą trasą R10
« 16 Sie 2019, 20:50 »
 Witam serdecznie

we związku z tym że za kilka dni chcę ruszyć ze Świnoujścia na Hel ma do Was kilka pytań pomocniczych, nie będzie to rajd raczej jazda bez spiny i trzepania kilometrów, chce nacieszyć oczy widokami, całą trasę chcę zamknąć w 5-6 dniach, spanie raczej w namiocie choć nie wykluczam jakiegoś łóżka jak już będę padał na twarz :),  :

1 Co do samej trasy, co warto na niej zobaczyć, gdzie zjechać nadkładając kilometrów ale nacieszyć oko, może osoby które już jechały tą trasą dysponują śladem gpx.

2 Nieco powiązane z powyższym, czy możecie polecić jakieś noclegi/pola namiotowe na tej trasie.

3 Ze nie jest to dzicz to nie przewiduję problemów z jedzeniem, ale co zabieraliście ze sobą na taki wypad, jako że kuchenkę z kartuszem zabieram coby z rana porannej kawki zakosztować.

4 Mile widziane uwagi o czym nie zapomnieć albo co warto zabrać ze sobą

5 Trochę z innej beczki pytanie, jako że może fajnie byłoby zarejestrować sobie taki wypad zastanawiam się nad kamerką, nie za miliony przyzwoita jakość z rozsądne pieniądze.

Jasko że jestem na etapie organizacyjnym więc pewnie jeszcze jakieś pytania mi się nasuną tymczasem

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
Ad 1 - widziałeś tą listę? Podjazdy jest skarbnicą wiedzy jeśli chodzi o ten szlak i okolice.
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=15152.msg283820#msg283820

Offline Mężczyzna AWIK

• Miasto: Juszkowo
  • Na forum od: 01.04.2008
Sporo fajnych informacji można znaleźć w programach TVP z cyklu "Zakochaj się w Polsce":
https://vod.tvp.pl/video/zakochaj-sie-w-polsce,kolobrzeg,35698596
https://vod.tvp.pl/video/zakochaj-sie-w-polsce,swinoujscie,40942975

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
może osoby które już jechały tą trasą dysponują śladem gpx.
Wprawdzie nie gpx ale na dole strony jest mapka. Jeśli uda się ją otworzyć, można prześledzić. http://rowerowa.jgora.pl/korba/2016/08/14/niemcy-rosja-brzegiem-baltyku-2016/ . Trasa nie odzwierciedla dokładnie R10, jest ciekawsza. Została stworzona na bazie informacji od Podjazdy oraz wiedzy wygrzebanej z internetu i od innych rowerzystów. Założenia były takie żeby jechać jak najbliżej brzegu i zobaczyć jak najwięcej atrakcji. Planowana dla rowerów górskich. To było 3 lata temu, dużo się mogło zmienić ale jakiś pogląd będziesz miał.
Z tego co pamiętam, nie należy wychodzić pierwszym wyjściem z Mierzei Bukowskiej, a z Helu nie wracać przez las niebieskim szlakiem turystycznym za torami. :)
« Ostatnia zmiana: 19 Sie 2019, 19:42 zws »
Pozdrawiam, Zbyszek

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Ja w zeszłym roku jechałem z Piasków do Świnoujścia bez map i gpsu tylko po drogowdkszach... I w 4 dni

Złośliwość ludzka nie zna granic !  (pisałem z komórki w słońcu ) ech

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Krótkie pytanie: w lutym chcę śmignąć szosówką  ze Świnoujścia na wschód:
-dokąd dojadę na oponach 28 mm,
-alternatywnie-co powinienem ominąć, by dojechać do Trójmiasta?
Dziękuję za wskazówki.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Tutaj warto zajrzeć na początek: http://www.rowery.wzp.pl/velo-baltica

Offline Mężczyzna MCsubi

Dzięki. Mapę że śladem mam, relacje czytałem-ale letnie.  Czy w lutym te sypkie piachu będą przejezdne, mimo dodatnich temperatur? Przykładowo po piachach D. Baryczy da się zimą śmigać szosą, a jak wyschną latem to nawet fatbike grzęźnie-:)

Offline Mężczyzna MCsubi

Odpowiem sobie sam - da się. Właśnie dojechałem ze Świnujścia na Hel. Kluki-Stilo odbjechane asfaltem, tam nie ma kwestii grubości opon, tylko wyboru między gumofilicami a rybaczkami.

Edyta: jednak pojechałem na 32 mm gp4season.

Offline Mężczyzna MCsubi

Sztorm był. A Kluki nie są przy plaży. Asfaltem do plaży wyszło ok. 70 km w deszczu ( do Łeby).

Ile dni Ci to zajęło  ???

Offline Mężczyzna MCsubi

4, 5 dnia.

Offline Mężczyzna bepa66

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 18.04.2019
Hej,
Z poczatkiem wrzesnia sie wybieram ze Swinoujscia na Hel z sakwami.
Jako ze nie lubie miec ze soba urzadzen elektronicznych a telefonu z internetem w szczegolnosci, to pytanie jest nastepujace:
- jakie odcinki szlaku R10 sa dobrze oznaczone i nie potrzeba mapy?

Ze stronek pomorza zachodniego widze, ze u nich wiekszosc trasy gotowe. Ale czy jest to dobrze oznakowane, czy sa jakies braki? Najlepiej info z tego roku - bo widze, ze ostatnimi laty sie sporo tam zmienia.

Pomorskie - czytalem ze duzo gorzej - da wogole rade przejechac po samych oznaczeniach?

Ewentualnie czy sa jakies papierowe (w miare aktualne mapy) tego szlaku? Znaczy nie chodzi mi o czastkowe, zeby trzeba bylo ich 10 sztuk miec, tylko jakies kilka zbiorczych (ale znowu zeby skala jakas przyzowita byla).

Dzieki.

Offline Mężczyzna MCsubi

W lutym ten szlak był nie do przejechania wg samych oznaczeń w terenie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum