Autor Wątek: Kilka pytań przed wyprawą trasą R10  (Przeczytany 13783 razy)

Offline Mężczyzna bepa66

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 18.04.2019
Ok.
No domyslam sie ze w calosci nie jest oznaczony.
Ale czy sa jakies dluzsze odcinki ktore sa dobrze oznaczone?
Czy wogole to tylko mocno wybiorczo i losowo pojawiaja sie oznaczenia?

Offline Mężczyzna bepa66

Szkoda,
Czasem dobre oznaczenie byloby wiecej warte niz budowa nowej sciezki.
No ale nic to - jest jak jest.
Jakos bede rzezbil, w kazdym razie juz wiem, ze bez jakiegos wspomagania sie nie uda.
Ja jednak zamiast gpsa to wole papierowa mape.

W temacie atrakcji po drodze to nie pytam, bo widzialem Twojego posta z przed kilku lat - wiec temat wyczerpany.

A w takim razie jeszcze jedno pytanie - pola namiotowe/campingi - jak tam z dostepnoscia tego we wrzesniu? Nie beda juz pozamykane? Czesto wystepuja?
Bede jechal z baba, wiec noclegi na dziko niestety odpadaja - dopiero sie powoli przyzwyczaja do namiotu.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
W sprawie nawigacji - na wybrzeżu buduje sie naprawdę dużo i ten szlak kilka razy wprowadzał mnie w wykop/budowę, często znaków nie było w ogóle żadnych. Takich prawidłowych tabliczek żółtych, jak w kodeksie drogowym, to było raczej poniżej 5%. Czy są gotowe mapy z aktualnym oznaczeniem szlaku - wątpię. Chyba najlepiej wydrukować ślad z jakąś orientacją. Nie wiem też, czy sam przebieg szlaku jest przemyślany, ja sporo przejechałem poza szlakiem, ale w lutym ruch na drogach był zerowy. 
Campingi - te większe zwykle są jeszcze otwarte co najmniej we wrześniu: http://www.pfcc.eu/pol/main.php?nazwa=mapa , ale ten cały plankton z dykty znika w ostatnim tygodniu sierpnia. W tym roku może być inaczej, okaże się. Poza sezonem jest tanio i miejsca są wszędzie, więc zachęcam do przemyślenia sensu biwakowania - jechałem szosóweczką na lekko i na noclegi na całej trasie wydałem ok. 3 stówy bez żadnych poszukiwań, po prostu booking odpalany przed wieczorem. Tylko bagna za Klukami wymagają jakiegoś planowania, nim się z nich wygrzebałem, to do Ustki wjechałem prawie o północy.

Offline Mężczyzna bepa66

Dzieki za info.
Czyli noclegami nie ma sie co martwic - bede poprostu pytal po drodze.
To skoro musze miec jakies slady to chyba najlatwiej ogarnac by bylo jakby jakas traska na google mapsie byla. Bo najlatwiej z tego bedzie korzystac no i nie trzeba bedzie nic w telefonie dodatkowego instalowac.
Macie moze linka do czegos takiego?
W zach-pom to mysle, ze skorzystam z tego linka: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1b_sQF-bBj2qFfe7Hht3wt7oMf6vIJ_7u&ll=53.651980396095404%2C15.181349273191262&z=9
Ale to sie konczy na granicy z pomorskim. Szukalem czegos podobnego dla Pomorskiego, ale jakos nie znalazlem.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
W mapy google możesz sobie wrzucić plik ze śladem - https://www.google.com/maps/d/edit?mid=14Se45avtdRDQUIPlv4UBtaDnOsnPYFPv&usp=sharing (to stary przebieg szlaku).

Offline Mężczyzna bepa66

Dzięki.
O takie coś mi chodzi.

No nic podstawy są - a resztę się będzie rzeźbić po drodze na bieżąco.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Jechałem ze Świnoujścia do Władysławowa w 2015 roku - http://www.polandonbike.pl/search/label/etap%201

teraz pewnie jest lepiej z drogami i ścieżkami.

Jeśli chcecie biwakować w namiocie to polecam sprawdzić miejscówki na: https://grupabiwakowa.pl/

Fajne miejsca są przy/na plaży z Pogorzelicą (7km plaży) i za Łazami (3km plaży) - w pobliżu nie ma miejscowości i ludzi.

Offline Kobieta Magia

• Użytkownik forum
  • Miasto: Strzelce Opolskie
  • Na forum od: 17.03.2014
    • Magia
Szacun, to duże bydlę, ja bym w namiocie tego nie trzymał. Nie dość, że 165 cm wzrostu, to jeszcze 2,4 m rozpiętości skrzydeł... Pelikan baba to jeden z największych ptaków widywanych w Polsce. (...)
Nie wpuszczą.. z psami nie chcą a co dopiero pelikan. 😉

Offline Mężczyzna bepa66

Dobra to organoleptycznie sprawdzone w temacie map i oznaczen (info z IX 2020).

Jesli chodzi o oznaczenie w terenie to poza krotkimi odcinkami gdzie jest nowe pomaranczowe oznaczenie to rzeczywiscie nie da rady jechac po znakach. Co jakis czas sa stare R-10 i mozna to traktowac jako potwierdzenie ze sie dobrze jedzie.

Natomiast cala trase ze Swinoujscia do Helu mozna spokojnie przejechac bazujac na mapach papierowych. Ja mialem comfort map (z lat 2018-19) - przed wyjazdem nanioslem sobie markerem najnowsze zmiany ze stronek Pomorza Zachodniego i Pomorskiego i ani razu nie odpalilem telefonu w celu sprawdzenia trasy.
W zasadzie z mapa bylo wszystko jasne (no moze skret na sciezke przy jeziorze zaraz za Leba byl delikatnie mowiac nieintuicyjny i nieoznaczony).

Caly szlak przejezdny na rowerze trekingowym (opony 42). Tylko kawalek za Klukami (1,5km) to bagna i blota i trzeba poprowadzic. I miedzy Leba a Stilo kilka moze z 10-20m odcinkow piaskowych do podprowadzenia. Poza tym wszystko przejezdne. Szkoda tylko tego braku oznaczen, no ale miejmy nadzieje, ze z roku na rok bedzie ich coraz wiecej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum