Autor Wątek: BaseCamp - czego nie łapię w wysłaniu mapy do Etrexa 20?  (Przeczytany 4152 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Po pierwsze, za instalację map odpowiada program do 'mapinstall', dołączony do basecamp (do mapsource pewnie to samo). Wtykasz kartę w czytnik i instalujesz. Nie podłączasz garmina. To generuje plik gmapupp.img (czy jakoś tak). Potem trzeba sobie zmienić nazwę pliku, by zainstalować następną mapę.

A autora velomap nie za bardzo lubię za zamykanie swoich rozwiązań w płatnych produktach (mimo nazwy np. OPENmtbmap). Może to i zgodne z licencją osm, ale niezbyt mi się to podoba. Po drugie jest tam okropnie dziwny routing, który będzie cię ciągał po ścieżkach i śmieszkach. Jako podkład pod ślady jest całkiem ładnie to zrobione.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
A autora velomap nie za bardzo lubię za zamykanie swoich rozwiązań w płatnych produktach (mimo nazwy np. OPENmtbmap). Może to i zgodne z licencją osm, ale niezbyt mi się to podoba.

Jeśli autor stworzył jakiś projekt, wykonuje pewną prace na rzecz rzeszy ludzi ze świata, utrzymuje serwer, domenę, itp., to nie ma w tym nic dziwnego ani niewłaściwego, że prosi o dobrowolną opłatę.

Po drugie jest tam okropnie dziwny routing, który będzie cię ciągał po ścieżkach i śmieszkach. Jako podkład pod ślady jest całkiem ładnie to zrobione.

Ale właśnie na tym polega specyfika Velomap :). Ten routing nie jest dziwny, tylko przygotowany pod rower w turystycznym wydaniu. Czyli największy priorytet ma różnego typu infrastruktura rowerowa, potem na którymś miejscu zwykłe asfalty, a autostrady i inne nierowerowe ciągi są w ogóle wyłączone z prowadzenia.

Być może w krajach, gdzie infrastruktury brakuje lub jest mało przydatna do turystyki, Velomap może rzeczywiście niedomagać, ale w tych rozwiniętych rowerowo krajach Europy Velomap sprawuje się bardzo przyzwoicie. Choć nie bezbłędnie.

W moim przypadku sprawdza się nie tyle na rowerze, co bardziej przed monitorem, kiedy prowadzenie w Mapsource po infrze rowerowej zamiast po głównych szosach pomaga w myśleniu nad trasą.

Podsumowując - kwestia potrzeb rowerzysty i kraj docelowy :)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jeśli autor stworzył jakiś projekt, wykonuje pewną prace na rzecz rzeszy ludzi ze świata, utrzymuje serwer, domenę, itp., to nie ma w tym nic dziwnego ani niewłaściwego, że prosi o dobrowolną opłatę.
Ja korzystam z opentopomap zmodifikowany po swojemu (inaczej poi sobie ustawiam). Tutaj masz wszystko na githubie, ale robisz sobie sam.

ale w tych rozwiniętych rowerowo krajach Europy Velomap sprawuje się bardzo przyzwoicie.
Czyli dokładnie tam, gdzie nie jeżdżę :) Po Polsce zachowuje się bardzo dziwnie.

My home is where my bike is.

Offline gocu

• Miasto:
  • Na forum od: 04.04.2013
    • Rower i góry.
Tyle że w Garminie jest kilka MB, a kiedy spróbuję ponownie to dowiaduję się że w Garminie mam (zgodnie z prawdą)  częściową instalację.

Kiedyś miałem podobny problem, prawdopodobnie masz wersję 4.7.0.0 - jest zwyczajnie spieprzona, aż niewiarygodne że jeszcze tego nie poprawili! Nie wiem jak wyższe wersje - ale ja znalazłem starszą wersję 4.6.2 - i nie ma problemu z eksportem map.
gocu

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Zgadłeś - 4.7.0.0  :D
W sumie to problem rozwiązałem ściągając mapę w postaci jednego pliki img i cały ten wynalazek mi na razie niepotrzebny.
NB ten program jest dla mnie wyjątkowo drewniany.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Z BC w wersji 4.7 też miałem problem, wgrałem starszą wersję i działa. Problemy miałem też z najnowszym oprogramowaniem etrexa 20, dezaktualizacja do wersji 2.8 pomogła.

Offline gocu

• Miasto:
    • Rower i góry.
NB ten program jest dla mnie wyjątkowo drewniany.

W epoce aplikacji i darmowych stron  www do planowania tras  jedynym sensem jego istnienia jest  wrzucanie map na odbiorniki.
gocu

Offline Mężczyzna Turysta

• Na forum od: 15.06.2011
jedynym sensem jego istnienia jest  wrzucanie map na odbiorniki.

Ale że niby to wrzucanie wygodniejsze niż w eksploratorze plików?

Offline Mężczyzna szy

• Na forum od: 29.04.2009
W epoce aplikacji i darmowych stron  www do planowania tras  jedynym sensem jego istnienia jest  wrzucanie map na odbiorniki.

Mnie przy MapSource (a propos Basecampa) trzyma jeszcze duża łatwość obrabiania śladów. Łatwo mi się otwiera w komputerze prosto z urządzenia kilkanaście śladów z wyjazdu, a potem je przegląda, czyści czy nawet uzupełnia (rysuje) o fragmenty gdy zapomniałem włączyć odbiornika. Następnie szybko kopiuję w jedno okno, łączę, zmieniam opis i ślad jest gotowy do wrzucenia na stronę. Afaik, żadna usługa online na coś takiego nie pozwala.

I to co kiedyś pisałem - mam nawyk ładowania do urządzenia tylko potrzebnego fragmentu mapy, a zrobienie tego w MapSource jest bardzo proste. Tak, wiem, pamiętam Wasze uwagi - nie wiem czy to ma sens, ale jednak mam taki "higieniczny" nawyk.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline gocu

• Miasto:
    • Rower i góry.
Ale że niby to wrzucanie wygodniejsze niż w eksploratorze plików?

Oczywiście - jeśli masz np. więcej map i odbiornik który przyjmuje tylko jeden plik img, albo gdy ogranicza cię pojemność karty (np. oryginalą mapę PLTopo dostałem wiele lat temu na karcie 2GB - i muszę jej używać z ta kartą, tak jest mapa zabezpieczona - zatem jeśli chcę dograć inne mapy to nie mogę ładować wszystkiego jak leci, bo zwyczajnie się nie zmieszczą, muszę w BaseCamp wybrać te rejony których potrzebuję). Inna sprawa że PLTopo (czy jak to się tam teraz nazywa) już nie jest żadnym rarytasem...

gocu

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum