Autor Wątek: TREK 3700 Musi dojechać do Amsterdamu...:)  (Przeczytany 1967 razy)

kawa

• Gość
Tak jak w temacie plan jest dosyc ambitny:)
Prosilbym was o kilka porad jak najlepiej przygotowac ROWER do drogi (ok.1300 km),ktora wiedzie do Amsterdamu. Dodam, ze mam juz za soba kilka dluzszych przejazdzek, w tym zeszloroczna samotna wyprawe z Warszawy do Leby, ktora zajela mi 3dni(160+140+180=480km). Sprzet, ktory mam do dyspozycji to TREK 3700 w pelni przygotowany do sezonu praktycznie w takim zestawieniu jak wyszedl z fabryki. Jedyna zmiana, ktora zaszla to pedały platformowe.
Na pewno musze pomyslec o zmianie opon. Pod uwage bralem taki oto produkt: http://tiny.pl/hg3t1
Ale nie wiem czy jest to najlepsze rozwiazanie. Od razu dodam ze jestem totalnym amatorem dltego chcialbym posluchac rad innych ktorzy rowniez sa"objechani" w temacie. Co do sprzetu, aczkolwiek bedacego juz czescia "garderoby" myslalem o butach http://tiny.pl/hg3tp do nich musiałym jednak dokupic predly spd, a nie mam doswiadczenia w jedzie z tym systemem.
Co o tym wszystkim sadzicie:)
Ratujcie i wzbogacajcie mnie swoim doswiadczeniem
:)

Offline filip

• Miasto: Wroclaw/Poznań
  • Na forum od: 08.05.2008
Hej, popraw linki. Proponuje www.tiny.pl

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Cytat: "kawa"
zeszloroczna samotna wyprawe z Warszawy do Leby, ktora zajela mi 3dni

http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=472
;)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
1. Dyskusji na temat co jest wyprawą, a co nie jest było wiele i nie rozstrzygnęliśmy tego problemu. Dajmy spokój kawie, dla niego była to wyprawa, więc tak to nazwał.
2. 1300 km dla roweru to nie jest jakiś szczególny dystans. Jeżeli jest to rower zadbany, utrzymywany w sprawności, to bierz smar do łańcucha, dętki na zmianę, najbardziej podstawowe narzędzia i jedź :D  Powodzenia !

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nie znam tej oponki, ale te 27 TPI to jakoś strasznie mało mi się wydaje.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Kawa już tu pewnie nie zajrzy, ale gdyby jednak zajrzał, to podpowiadam: nie łąduj się w tak sportwe buty SPD - do turystyki się nie nadają :)
Jeśli zależy Ci na przymocowaniu do roweru (choć nie wiem, dlaczego miałoby Ci na tym zależeć), to polecam Shimano MT41.

A co do opon, to schwalbe i tylko schwalbe. Jeśli nie stać Cię na model Marathon
http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_OPONA+MARATHON.html?PT=53039366&PZTA=8&HNT=T&PD=53010636&WSZDZ=T
to bierz Road Cruiser
http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PDNAZ2=czesci_opony_detki_opony_28&WSZDZ=T&S1=PRODUCENT&ESID1=53010031&PD=53010633&PZTA=0&REF=vi_kosz_d815fabf50
i szerokiej drogi! :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Nie wiem, czemu takie buty nie nadają się do turystyki. Używam ich odpowiednika innej firmy i bardzo je sobie chwalę.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Ty jesteś wyjątkiem, Cyborgiem i Rannym Jednorożcem w jednym! :P
Do turystyki za twarde, 99% użytkowników Ci to powie. Aczkolwiek dla takiego naku.wiania jak nasze, to może i są niezłe :)

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
Cytat: "aard"
Kawa już tu pewnie nie zajrzy, ale gdyby jednak zajrzał, to podpowiadam: nie łąduj się w tak sportwe buty SPD - do turystyki się nie nadają :)

Jeżdżę w typowo sportowych Specialized Sport MTB i nie czuję potrzeby zmiany na turystyczne spd. Twardej podeszwy nie czuję, może przez magiczne 'body geometry', które podpiera podbicie. Do tego turystyczne modele mają słabszą wentylację - pomijam klapki ;]
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Właśnie, używam takich samych jak toosh i komfort jest nawet większy niż przy jakichś adidasach/tenisówkach, fajna wentylacja, chodzi się super (wbrew obiegowym opiniom).
Swoją drogą co do twardości - pisałem Ci już na gg, ale nie skomentowałeś. Podejrzewam, że Twoje drętwienie stóp może mieć związek ze zbyt miękką podeszwą Twoich butów.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Cytat: "Daniel"
Podejrzewam, że Twoje drętwienie stóp może mieć związek ze zbyt miękką podeszwą Twoich butów.

hehe, to by było dobre :) Zwłaszcza, że w miększych też mi drętwieją :)

Offline Bogusław

• Miasto: tu i tam :)
  • Na forum od: 23.03.2010
Miki zrób sobie rezonans kręgosłupa...mówię poważnie!
Mnie to badanko wyjaśniło kilka dziwnych dolegliwości związanych z "nogmi" :P
...użyszkodnik...

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Hmmm... załóżmy, że wyjaśni. Czy potem istnieje jakaś metoda, by temu wyjaśnionemu zaradzić? Z tego co wiem, to medycyna jest raczej bezsilna (od kilku tysięcy lat leczymy wyłącznie objawowo, a jedynym znanym mi wyjątkiem od tej zasady są antybiotyki), więc raczej bym się nie napalał... ;)

Offline Mężczyzna ziulko

• Miasto: Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 13.06.2009
Jak drętwienie stóp to może być kręgosłup - Tak jest w moim przypadku po przejechaniu około 60 km (odcinek lędźwiowy-  dyskopatia) rehabilitacja  pomaga  metodą mcKenziego + jakieś naświetlanie.
.alleluja i do przodu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum