Autor Wątek: Dobre manetki 3x8 - czy jeszcze istnieją?  (Przeczytany 25769 razy)

Offline Mężczyzna insect

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 15.04.2012
Hej,

W rowerze mam niestety napęd 3x8 i klamkomanetki, które wymagają wymiany, przy czym szukam czegoś pod 2 palce - jak najkrótsza rączka hamulca.
Niestety nie jestem w stanie znaleźć nic nowego klasy alivio lub wyższej pod napęd 3x8.

Myślę, że temat był już przez kogoś pewnie przerabiany, bo napędy 3x8 są w dalszym ciągu popularne, więc piszę z prośbą o radę.
Zmiana na napęd 9rz. chyba pociąga za sobą zbyt duże koszty, bo wymagało by to zmiany również korby i być może przerzutki? Piasta chyba zostaje wtedy ta sama?

Ktoś ma doświadczenie w temacie? Warto szukac jakiś starych klamkomanetek XT czy lepiej brać nowe acery? Może jednak najlepiej osobno wziąc dobre klamki pod v-breake i osobno manetki przerzutek?

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Korba będzie chyba zawsze ze wszystkim kompatybilna  :P

Biorąc pod rozwagę oddzielne dźwignie hamulców i biegów masz o wiele szersze pole do manewru.
Dziewięciorzędowe napędy już są na wymarciu - sam wolałbym takiego eksploatować, ze względu na niższe koszta, ale trudno cokolwiek zdobyć sensownego.
Jak przechodzić na nowy napęd, to raczej 10 rzędów...

No chyba, że złowisz okazję używek XT przerzutka + manetka na 9x
Nowe w tej cenie można mieć Deore 10x

@Edit.
Z ciekawości sprawdziłem, że w edpoce dinozaurów żyły takie rozwiązania (nawet nie wiedziałem, że to trafiało do wysokich grup)
https://allegro.pl/oferta/klamkomanetka-deore-xt-retro-mtb-8s-st-m737-bg2-8196944230

tylko czy to na dwa place?  ::)
« Ostatnia zmiana: 29 Sie 2019, 12:24 qbotcenko »

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Przy przejściu na 9x korba zostaje ta sama. Przerzutka to różnie bywa, ale przy odrobinie szczęścia może dać rade. Piasta zostaje stara.
Edit po #qbotcenko
Przy przejściu na 10x zostaje Ci tylko korba.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Przejdź na 9 rzędów - Alivio w wersji MTB lub trekking. Potrafi sporo wytrzymać.
Paweł.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
O wymieraniu napędów 8-rzędowych to już czytałem kiedy się w ogóle internet pojawił a tymczasem cały czas ktoś produkuje rowery z tym napędem. Ba, i siódemki się spotyka.
Owszem, nowego XT już się nie kupi. I  nie wiem też czy jest sensowna taka np.: 

https://www.rowertour.com/p/71088/shimano-st-ef510-altus-klamkomanetka-8-rz.-prawa-czarna

Ale jest tania, ma dwa lata gwarancji i nie straszy
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Przy przejściu na 10x zostaje Ci tylko korba.
Ja używam napędu 10s z przerzutkami 9s ;) Wystarczy używać manetek szosowych
(zdjęcie poglądowe)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Monarch

• Gość
O wymieraniu napędów 8-rzędowych to już czytałem kiedy się w ogóle internet pojawił a tymczasem cały czas ktoś produkuje rowery z tym napędem. Ba, i siódemki się spotyka.

Owszem, ale w Tourney, czyli najniżej hierarchii Shimano.

Offline Mężczyzna insect

• Na forum od: 15.04.2012
https://allegro.pl/oferta/klamkomanetka-deore-xt-retro-mtb-8s-st-m737-bg2-8196944230

Czytałem gdzieś że 737 są pod canti a nie vbreake więc nie za bardzo podejda. Czyli albo szukanie dinozaurów albo przeskok na 10 bo 9 też już wymierają. I wtedy do wymiany piasta, przerzutka, oczywiście kaseta+łańcuch plus klamki i manetki. Kurde, w szesciu stowach pewnie by się to dopiero zamknęło i to przy oszczędzaniu.

Przejście na 9 - oszczędzenie na piaście i być może przerzutce no i na klamkach bo nie ma dostępnej grupy deore. Nowe alivio raczej nie powinno powodować problemów przez parę lat. Może to jest najlepsza opcja cena/jakość?

Ciakwe jak te nowe Acery, cena kusi ale może być klops z siłą hamowania a teraz mam z tym spore problemy.

Mam wrażenie, że na siłę tworzysz problemy :P

Nie jest wymagana wymiana piasty 8-rz przyjmie nawet kasetę górską 11-rz.

Napęd 10-rz działa z przerzutkami 7-rz.. ale krótko :P Wąski łańcuch potrafi się zaklinować w wózku tylnej przerzutki - w ten sposób udało mi się złamać tylną. Przednia też jest zbyt szeroka, co skutkuje spadaniem łańcucha z korby. Do napędu 10-rz trzeba mieć przynajmniej zestaw przerzutek 9-rz - taka kombinacja działa dobrze.

Najłatwiej przejść na napęd 9-rz. Zrobisz sobie zapas kaset i po problemie. Można kupić na allegro lekko używane kasety XT. Co do łańcuchów, to 10-rz podejdą do takiej kasety, tylko wtedy musisz mieć odpowiednie przerzutki.

Klamki Avida to koszt około 55 zł, a były chyba i tańsze odpowiedniki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Napęd 9-rz tak szybko nie umrze skoro jest w tej chwili w trzech grupach MTB i chyba jednej szosowej (Sora). Wybór komponentów jest całkiem szeroki.
Paweł.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Najlepsza opcja cena-jakość to kupno samych manetek, są oczywiście nadal dostępne w dobrej jakości:
https://rowerplus.pl/manetki-mtb/3798-sunrace-dlm53-manetka.html?s=0
lub rewelacyjnej jakości:
https://rowerplus.pl/manetki-mtb/2712-sram-manetka-centera.html?s=0
Do tego klamki hamulcowe osobno.

Nie pchałbym się w żadne zmiany ilości biegów, bo to tylko koszty i pogorszenie jakości działania przy 9S. Dopiero 10s działa lepiej od 8s, bo zmienił się uciąg linki.

Offline Mężczyzna MCsubi

Napęd 10-rz działa z przerzutkami 7-rz.. ale krótko :P
Małe sprostowanie - niestety nie działa - inny uciąg linki.

Małe sprostowanie - niestety nie działa - inny uciąg linki.
Wystarczy używać szosowych manetek, ja mam bar-endy Dura Ace, ale można używać takich jak pokazana wcześniej Tiagra.

Offline Mężczyzna MCsubi

Szosowe tak, ale to działa słabo, a na pewno gorzej niż 8.

Uciąg linki 2,3 mm zamiast 2,8 mm mówi sam za siebie. Faktycznie jeśli pancerz jest zabrudzony, lub przerzutka wymaga przesmarowania (np. rower stał na deszczu), to zaczyna działać słabo. W rowerze z napędem 8-rz taki problem nie istnieje.. ale mam w nim manetki cierne ;)

Mimo wszytko uważam, że napęd 10-rz to bardzo fajna sprawa. Nawet kaseta 11-34t jest gęsto zestopniowana. Do 11-32t 8-rz musiałem się chwilę przyzwyczajać, bo jest odczuwalnie "dziurawa".

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum