Autor Wątek: Zgłoszenia kandydatur i dyskusja  (Przeczytany 43031 razy)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Odp: Zgłoszenia kandydatur i dyskusja
« 22 Lip 2020, 10:03 »
Ciekawe czy to takie było założenie autorów trasy, czy się źle kliknęło
Csiii, bo poprawią.  ;D

Marek

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Lip 2020, 10:09 »
Csiii, bo poprawią.  ;D

Ja bym na to chętnie poszedł, bo Gliczarów to jednak jest kultowy podjazd. Ale obawiam się, że już za późno na zmiany

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 22 Lip 2020, 11:03 »
Ciekawe czy to takie było założenie autorów trasy, czy się źle kliknęło, bo tam łatwo się pomylić przy planowaniu  ;).

Z tego co wcześniej napisał Olo, to chyba takie było założenie autorów. Ja sam też chętnie bym się ponownie zmierzył z tym "właściwym" Gliczarowem.  :)
« Ostatnia zmiana: 22 Lip 2020, 11:13 Johnny_n »
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 22 Lip 2020, 11:25 »
Ciekawe czy to takie było założenie autorów trasy, czy się źle kliknęło, bo tam łatwo się pomylić przy planowaniu  ;).

Z tego co wcześniej napisał Olo, to chyba takie było założenie autorów. Ja sam też chętnie bym się ponownie zmierzył z tym "właściwym" Gliczarowem.  :)

Chyba nie będzie naruszeniem zasad rywalizacji jeżeli uczestnik wybierze dłuższą opcję trasy i trudniejszy podjazd.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 22 Lip 2020, 11:46 »
Takie też było założenie żeby jednak nie jeździć wszędzie ciągle tych samych wariantów i spróbować czegoś innego. Gliczarów ten właściwy mieliśmy już dwa razy na MPP, jechaliśmy też wariant Murzasichle - Oswalda Balzer, a tego Gliczarowa chyba jeszcze nie jechaliśmy nigdzie. Wielkie Toury też tak często robią, że zmieniają warianty ;-) Tegoroczna końcówka MPP też będzie inna, zamiast ściany będzie się ciągnąć jak smród w gaciach, ostatnie 20 km prawie cały czas pod górkę.

Olo, od strony Makowa ten podjazd nie jest aż tak straszny. Tam masz tylko kilkaset metrów powyżej serpentyn takich mocniejszych. Za to zjazd będzie bardzo niebezpieczny, wyrzucające zakręty 90 stopni przy prawie 20 procentach mocno przetestują hamulce.

To prawda, od tej strony jest łagodniejszy, trochę go wytrudniam bo jechałem go raz, na MP2015, gdy mieliśmy już prawie 500 km w nogach. Tutaj jednak ludzie będą bardziej wypoczęci.

Krowiarki to łagodny podjazd wyprofilowany pod samochody, ciągnie się długo i nachylenie jest leciutkie. Zjazd bardzo przyjemny, szeroki, bezpieczny. Trochę nuda ciągle to jeździć, ale ciężko o rozsądną alternatywę w okolicy.
« Ostatnia zmiana: 22 Lip 2020, 11:52 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 22 Lip 2020, 15:05 »
Takie też było założenie
Ufff :)

Offline Mężczyzna Adamo

• Miasto: Szczebrzeszyn
  • Na forum od: 30.01.2016
« 22 Lip 2020, 17:37 »
Lukidra,
Obawiałem się bardziej Krowiarek niż Makowskiej :) dzięki za info.

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
« 22 Lip 2020, 17:52 »
Lukidra,
Obawiałem się bardziej Krowiarek niż Makowskiej :) dzięki za info.

Krowiarki każdy wjedzie na świeżości. Trudniejszy niż Krowiarki jest podjazd od Stryszawy, preludium do Krowiarek, tam końcówka jest +10%. Przed Makowem będą 2 nieprzyjemne podjazdy, a na koniec osławona Makowska, która da ostro do wiwatu. Ale po niej niewiele lżejszy podjazd pod Zachełmną, tam też jest końcówka +10%, oraz też podjazd na Bugaj przed Kalwarią. No i na koniec Kocierska.

Na 500km nawet nie patrzę, za dużo tego :) tam każdy podjazd się odczuje, a już na Kocierskiej to nawet bólu się nie będzie czuło :P

Swoją drogą aż mi się przypomina sytuacja z Hulaki 2k19, gdzie na Segmencie Myślenickim najwyższym punktem była góra Chełm, której każdy się obawiał. Tylko sporo osób zapomniało o siarczystych ściankach po tej górze przekraczających 15%, które potrafiły wprawić w zwątpienie już na początku wyścigu :P
« Ostatnia zmiana: 22 Lip 2020, 18:03 lukidra »
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Mężczyzna Adamo

• Miasto: Szczebrzeszyn
  • Na forum od: 30.01.2016
« 22 Lip 2020, 18:59 »
Zapisywałem się na Bieszczady, a tu masz!
Kocierz & Spa

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 23 Lip 2020, 00:02 »
Za SPA podziękuj Wilkowi ;D

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
« 23 Lip 2020, 11:34 »
Czy ma ktoś z Was ślad poniżej 10 tys punktów i chciał by się nim podzielić? Mam etrexa 30 i orginalny ślad widoczny w 2/3.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 23 Lip 2020, 11:43 »
Czy ma ktoś z Was ślad poniżej 10 tys punktów i chciał by się nim podzielić? Mam etrexa 30 i orginalny ślad widoczny w 2/3.

Ja mam, jak wrócę z pracy to Ci go puszczę. No chyba, ze ktoś wcześniej to zrobi.  ;)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 23 Lip 2020, 11:46 »
Szybkie i proste narzędzie online do redukcji ilości punktów w plikach gpx:

https://labs.easyblog.it/maps/gpx-simplify-optimizer/

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 23 Lip 2020, 13:26 »
Takie też było założenie żeby jednak nie jeździć wszędzie ciągle tych samych wariantów i spróbować czegoś innego. Gliczarów ten właściwy mieliśmy już dwa razy na MPP, jechaliśmy też wariant Murzasichle - Oswalda Balzer, a tego Gliczarowa chyba jeszcze nie jechaliśmy nigdzie. Wielkie Toury też tak często robią, że zmieniają warianty ;-)
Jak pamiętam to nie jest to zbyt widowiskowy podjazd w pierwszej części, natomiast od pewnego momentu ekstra widać z niego ten "prawdziwy" Gliczarów - i ten widok tak nachylonej drogi z boku robi wrażenie ;)

Tegoroczna końcówka MPP też będzie inna, zamiast ściany będzie się ciągnąć jak smród w gaciach, ostatnie 20 km prawie cały czas pod górkę.

Nie oszukujmy się to miejsce startu i mety jest kiepściutko dobrane, bo wymusza pod koniec 20km tej samej trasy, którą się na starcie będzie pokonywać, końcówka przez Żywiec też do wybitnych nie należy, do tego jeszcze trochę osób (jak ja) ten odcinek będzie pokonywać aż 4 razy - bo tędy będzie dojeżdżać i wracać z maratonu, bo w Żywcu jest najbliżej do PKP. A że nie ma tam nawet wspólnej bazy maratonu, a z bazą noclegową też dość słabo - to już zupełnie nie rozumiem takiej lokalizacji, poza powiązaniami tej lokalizacji z organizatorami z Koła Ultra ;).

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 23 Lip 2020, 15:11 »
A że nie ma tam nawet wspólnej bazy maratonu, a z bazą noclegową też dość słabo - to już zupełnie nie rozumiem takiej lokalizacji, poza powiązaniami tej lokalizacji z organizatorami z Koła Ultra .

Nie jest to najlepsza baza w historii MP, to fakt i nikt z nas nie będzie takich bajek opowiadał. Decyzja podejmowana była jednak w okolicach 10 kwietnia, czyli Wielkanocy, panowały wtedy kompletnie inne realia COVIDowe. Policja potrafiła zatrzymywać na drogach samochody z ludźmi jądącymi na Święta do rodziny i panował zakaz wstępu do lasu.

Planowaliśmy na ten rok sześć imprez i do każdej z nich musieliśmy podjąć jakąś decyzję nie znając przyszłości, więc nie chcieliśmy podejmować tematu wynajmu jakiegoś ośrodka, zwłaszcza że koniec lipca, to szczyt sezonu wakacyjnego. Mieliśmy zaklepane Ujsoły na kameralną imprezę "Beskidzki Zbój" i przy tym zostaliśmy. Zresztą osobiście byłem wówczas przekonany, że 50 uczestników to będzie max. na co pozwoli prawo. Któż mógł przewidzieć, że pomimo braku zmian w liczbie chorych, Premier ogłosi że zagrożenia już nie ma? ;-)

Wyszło jak wyszło, cieszymy się z tego co jest, no i trzeba wierzyć, że w przyszłym roku uda się na normalnych zasadach pojechać w Bieszczady.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum