Autor Wątek: Zgłoszenia kandydatur i dyskusja  (Przeczytany 43212 razy)

Offline Mężczyzna Damian

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.05.2015
Odp: Zgłoszenia kandydatur i dyskusja
« 13 Lis 2019, 10:57 »
Karty rozdane ... To kiedy zapisy :) Mam nadzieję, że uda się pojechać. To byłby już 3 mój MP - i raczej znów trasa 500. Aczkolwiek Emes skutecznie w tym roku mnie demotywował, żebym jechał 300 pisząc ze pije już piwko kiedy ja walczyłem z nocą  ::)

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 13 Lis 2019, 19:45 »
I fajnie... zapowiada mi się pojawienie dwukrotnie w przyszłym roku w Bieszczadach :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 13 Lis 2019, 19:49 »
Nad Kalwarią myślałem i będę myślał chyba do samego końca, bo są argumenty za i przeciw.
Za:
- świetny podjazd, super widoki na zjeździe;
- miejsce wyjątkowe kulturalnie, gdyż to jedno z najważniejszych sanktuariów w województwie;
- nadrabiamy tylko raptem 5-6km.
Przeciw:
- na weekendach w okresie wakacyjnym jest tam sporo pielgrzymek z całego Podkarpacia, przez co ruch jest dość utrudniony, bo jest to wąska, kręta droga przez las z jednym takim większym poboczem, w połowie drogi, przy kapliczce;
- na końcu zjazdu jest przeprawa po płytach betonowych przez rzekę Wiar, przy opadach deszczu obawiam się że będzie dla kolarzy ta droga nieprzejezdna;
- nie jest to łatwy podjazd, a taka górka może dość mocno przytkać przed Bieszczadami.
Będę to jeszcze analizował.

Ruch pewnie jakiś jest, ale to też nie jest droga po której 100km/h jeżdżą samochody, tempo raczej mają spokojne. Ja już tam dawno byłem, ale pamiętam że duże wrażenie na mnie zrobił ten kawałek, dlatego myślę, że nawet jak są jakieś minusy to warto rozważyć Kalwarię Pacławską.

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
« 13 Lis 2019, 20:27 »
Ruch pewnie jakiś jest, ale to też nie jest droga po której 100km/h jeżdżą samochody, tempo raczej mają spokojne. Ja już tam dawno byłem, ale pamiętam że duże wrażenie na mnie zrobił ten kawałek, dlatego myślę, że nawet jak są jakieś minusy to warto rozważyć Kalwarię Pacławską.

Masz rację, tylko nie wiem czy wjeżdżałeś i zjeżdżałeś tą samą drogą. Bo jak pod Sanktuarium odbije się na Huwniki, to masz stricte przejazd przez rzekę Wiar, tak jak tutaj: https://www.google.com/maps/@49.6508927,22.6909978,3a,61.2y,184.59h,79.32t/data=!3m6!1e1!3m4!1siBBRA0ISm0lioe4ojr_BAA!2e0!7i13312!8i6656
Byłem tam 2 lata temu, i ten szutrowy odcinek, po drugiej stronie rzeki, jest aż do góry pokryty pięknym asfaltem, co nie zmienia nadal faktu, iż trzeba będzie się przebić przez rzekę.
Inna sprawa też jest taka, iż nie wiem, to już w zależności od stanu drogi, czy nie trzeba będzie poprowadzić drogi z Fredropola bezpośrednio do Huwnik. Przez Sierakośce przejeżdżałem 5 lat temu, był asfalt, może obędzie się bez problemu z tym odcinkiem. Bo inaczej to droga prowadzi przez również solidną górkę, którą jednakże rekompensuje wręcz genialny zjazd do Huwnik.
Tutaj masz zdjęcie, jak można ogólnie tam alternatywnie poprowadzić.

Prowadząc tak trasę ogólnie wychodzi raptem 2km więcej i 280m więcej w górę.

Tyle co do Kalwarii. Przypomniało mi się ostatnio, iż z Pruchnika otworzyli nowiutką drogę do Nienadowej (trasa 300km), omijającą Jodłówkę (wychodzi ok 1km mniej i kilkanaście metrów w pionie mniej). Nie wiem, czy widziałem piękniejsze widoki w tamtej okolicy. Wychodzi kilometr mniej, ale za to widoki są po prostu obłędne, bo jest to obszar bez lasu, z widokiem na całą Kotlinę Sandomierską. Z drugiej strony bardzo mnie korci, żeby poprowadzić drogę obok sanktuarium w Jodłówce - 3km więcej i 50m w pionie więcej. To byłby taki kolejny smaczek do trasy, bo mimo iż to krótki podjazd, to jest dość stromy.
Będę myślał ogólnie nad tym odcinkiem, tzn Pruchnik - Nienadowa, bo jest kilka świetnych wariantów, a każdy kończy się ścianką i super widokami.
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 13 Lis 2019, 20:46 »
Masz rację, tylko nie wiem czy wjeżdżałeś i zjeżdżałeś tą samą drogą. Bo jak pod Sanktuarium odbije się na Huwniki, to masz stricte przejazd przez rzekę Wiar, tak jak tutaj: https://www.google.com/maps/@49.6508927,22.6909978,3a,61.2y,184.59h,79.32t/data=!3m6!1e1!3m4!1siBBRA0ISm0lioe4ojr_BAA!2e0!7i13312!8i6656

To rzeczywiście marnie wygląda, to tylko jakby był bardzo niski stan wody, lub po prostu jednokierunkową tę Kalwarię zrobić

« 13 Lis 2019, 20:53 »
Kiepsko jak kiepsko, dla walczących o wynik to tak, ale dla mnie to była mega frajda przechodzenie przez rzekę i schłodzenie się w niej. Naprawdę, w upale, po podjeździe, ta rzeka była niczym zimny okład na czoło. Ogólnie te płyty są już od dawien dawna i ludzie mieszkający tam często korzystają z akurat tej drogi. Zresztą, nie bez powodu powyżej niej wyłożyli piękny asfalt. A bądź co bądź, taki przejazd przez rzekę naprawdę dodaje uroku i w pełni oddaje tytuł maratonu.
Jednokierunkowa to nie wiem, bo zjazd jest dość niebezpieczny, zwłaszcza w sezonie pielgrzymkowym. Jeśli chciałbym stamtąd zjeżdżać, to właśnie tą drugą drogą, prowadzącą na rzekę.
Postaram się to wszystko sprawdzić na wiosnę, bo w sumie mam tam ok. 60km z domu rodzinnego.

Offline Mężczyzna Kamilek

• Pół legenda, pół prawda, pół nieprawda.
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 01.05.2014
« 14 Lis 2019, 10:16 »
Ja jestem za przejściem przez rzekę, pamiętam jak na KMT V moczyłem nogi przed podjazdem, ogromna ulga :D

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 14 Lis 2019, 10:44 »
Dla uczestników Maratonu Podróżnika przeprawa przez bród to nie pierwszyzna ;D

Atrakcji było wiele m.in. rów z wodą(zalana droga):

...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 14 Lis 2019, 13:44 »
Ja chętnie przejdę kawałek przez wodę, bo to też bardzo fajnie będzie pasować do klimatu tych okołobieszczadzkich rejonów. Np. na Carpatii była w tym roku taka droga za Komańczą, gdzie były 4 solidne brody, a droga była asfaltowa; jak na Polskę duża rzadkość.

Tylko to krótko przed wyścigiem trzeba by sprawdzić jaki jest poziom wody na tym brodzie, jak będzie taki jak na zdjęciu ze Street View to spokojnie można próbować, dojdzie do maratonu taki ekstra smaczek.

Offline Mężczyzna bronek

• Na forum od: 31.10.2018
« 14 Lis 2019, 14:04 »
Ten bród to już nie bród: został solidnie przebudowany (i pokropiony :P)
http://fredropol.pl/aktualnosci/535-po%C5%9Bwi%C4%99cenie-%E2%80%9Ebrodu%E2%80%9D-w-huwnikach.html
Jechałem tam w sierpniu - teraz to w zasadzie jest niski most a nie bród.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 14 Lis 2019, 14:22 »
no i tyle z romantyzmu...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
« 14 Lis 2019, 14:47 »
... Bo jak pod Sanktuarium odbije się na Huwniki, to masz stricte przejazd przez rzekę Wiar, tak jak tutaj:
...
Byłem tam 2 lata temu, i ten szutrowy odcinek, po drugiej stronie rzeki, jest aż do góry pokryty pięknym asfaltem, co nie zmienia nadal faktu, iż trzeba będzie się przebić przez rzekę...
Ja byłem tam w tym roku i uprzejmie donoszę, że nie ma już przejazdu przez Wiar po płytach ale po bardzo okazałym "moście"  :)
Tak to teraz wygląda (na wklejonej mapce między 92-94):

https://tinyurl.com/ydsy42jz

Tu z kolei drugi most, którym zastąpiono stary, drewniany (na wklejonej mapce między 86-88):

https://tinyurl.com/yg9tjqzx

Nie ma więc obawy o podwyższony stan wody  :)
« Ostatnia zmiana: 14 Lis 2019, 15:01 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

« 14 Lis 2019, 15:32 »
Ja byłem tam w tym roku i uprzejmie donoszę, że nie ma już przejazdu przez Wiar po płytach ale po bardzo okazałym "moście"  :)
(...)
Nie ma więc obawy o podwyższony stan wody  :)
Ok, w takim razie przepraszam, bo ostatnio byłem tam 2-3 lata temu :) dzięki za info :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 14 Lis 2019, 15:39 »
To już w ogóle nie ma problemu, żeby puścić tamtędy trasę maratonu, skoro na całości jest normalna droga.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 14 Lis 2019, 16:27 »
Jeżeli jest zapotrzebowanie na romantyzm w postaci brodów  ;), to fajne są na trasie Wołkowyja - Górzanka - Stężnica - Baligród. Cywilizowane, "po płytach" i dwa lata temu był tam nowiuśki asfalt.
I droga ze znikomym ruchem pojazdów mechanicznych.
Tyle, że skraca trasę i nie będzie już pińcet plus.

PS.
Ale za to fajny banner w Wołkowyi pt. "Dzień Wilka" (to takie święto gminne w sierpniu).
Komuś by było miło  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum