Autor Wątek: Koła do crossa 29"x2.0"?  (Przeczytany 3985 razy)

Offline Mężczyzna m4ciekk

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.02.2019
Koła do crossa 29"x2.0"?
« 1 Wrz 2019, 22:22 »
Cześć,

po pół roku jazdy swoim crossem – Kross Evado 9.0 z 2018 w rozmiarze 23" chciałbym zmienić opony na szersze i bardziej dopasowane pod jazdę w terenie, czy w okresie jesień-zima.

Jestem mega zadowolony z fabrycznych – Schwalbe Marathon Mondial (28"x1.6), ale na ostatnim wyjeździe złapałem dwa razy kapcia na dystansie 350 km (trasa, głównie Green Velo na odcinku Białystok - Biała Podlaska). Nie mam pojęcia co mogło być powodem pierwszego kapcia. Jechałem przez jakąś wieś przez kocie łby i zjechałem do MORu, aby spojrzeć na mapę i zaczekać na kobietę, która jechała nieco za mną. Gdy chciałem wsiąść z powrotem na rower spostrzegłem, że mam zero powietrza w tylnym kole.. Dodatkowo opona na wysokości paska odblaskowego miała ukośne pęknięcia, wyglądające jakby były zrobione ostrym narzędziem. Kilka takich pęknięć o różnym stopniu wielkości.

Nie wiem czy powodem była nawierzchnia i ostre kamienie na tym odcinku, czy może za małe ciśnienie w oponie, czy za duża całkowita waga roweru.

Drugi kapeć był konsekwencją drugiego. Nie "załatałem" opony i po kilkudziesięciu kilometrach dętka zaczęła wyłazić z opony. Pojawił się bąbel. Rower schowałem do szopy na dwie noce, bo miałem akurat postój. W dniu wyjazdu wyciągnąłem rower i znowu kapeć. Utworzyła się dziura wielkości paznokcia w małym palcu.

Po powrocie do Wrocławia tymczasowo założyłem Schwalbe Marathon 28"x 1.5" i jeździ się średnio. Dlatego pomyślałem o zakupie opon szerszych, bardziej wytrzymałych w lekkim terenie, którymi zastąpię obecne.

Rower używam głównie do codziennego dojazdu do pracy (9 km w dwie strony), okazjonalne wyjazdy weekendowe w dolnośląskim (max 100 km) i kilka razy do roku jakieś kilkudniowe po Polsce.

Przeglądałem opony dostępne w sklepach internetowych i opinie w necie i mam póki co jeden typ – Continental Double Fighter III w rozmiarze 29"x2.0" - https://www.conti-tyres.co.uk/commuting-touring/double-fighter i w związku z tym mam pytania:
1. Czy w ogóle stosuje się tak szerokie opony w rowerach crossowych, bo z tego co czytałem to większość wkłada maks 1.75"? Opona powinna wejść na tył i przód na moje oko. Najwęższa szerokość w trójkącie to ~6cm. 2 cale to 5.08 cm. Używam sporadycznie (jesienią pewnie częściej) błotnika Zefala RM29, więc powinien być kompatybilny.

2. Pytanie może bez sensu, ale czy te Continentale mogą być wytrzymalsze na pęknięcia / przecięcia niż Schwalbe, które miałem fabrycznie zamontowane? Mowa o oponach drutowych

3. Czy to prawda, że opona tylna musi być zamontowana odwrotnie niż przednia? Chodzi o kierunek bieżnika.

4. Jakaś inna alternatywa dla ww. opon? Dodam, że nie zależy mi na super małych oporach toczenia na na wyjazdy z kobietą i tak muszę co kilka km zatrzymać się i czekać, aż dojedzie (ehh ten brak umiejętności jazdy w grupie ;)), więc jakby jeździła wolniej od fabrycznych Schwalbe to nie byłby to mega duży minus. Kobieta mogłaby być zadowolona, że nie traci mnie z oczu ;D

Poniżej zdjęcie roweru z całym ekwipunkiem. Wydaję mi się, że wagowo jest to rozmieszczone całkiem ok, więc chyba wykluczyłbym przeciążenie roweru jako powód pęknięcia opony. Na przodzie 2 aluminiowe bidone 0.75L z wodą + bidon 0.7L na kierownicy. W dwóch torbach trójkątnych multitool, zapięcie Abus IONUS 8800 95 cm o wadze 1,16kg, zestaw naprawczy ( w tej mniejszej), kosmetyczka, apteczka, jakieś jedzenie, power bank i kurtka przeciwdeszczowa (w większej), dwie dętki zamocowane do rury podsiodłowej, a w podsiodłówce ciuchy, ładowarki i statyw.

PS. Wiem, że szy pytał chyba o to samo i wrzucił link do roweru (Kross Trans 11, który ma chyba identyczną ramę jak mój Evado) jakiejś osoby, która zamontowała opony w rozmiarze 1.95" i było ok.

Dzięki z góry za pomoc, wskazówki! Pozdrawiam,
Maciek

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Kołoa do crossa 29"x2.0"?
« 1 Wrz 2019, 22:30 »
Mowa o oponach drutowych
Mondial drutowy to jest zwyczajne gówno. Ze zwijanym jedyne co ma wspólnego, to kształt bieżnika. Ogółem to w oponach Schwalbe potrafi mieć taki pierdolnik, że opony o tej samej nazwie mają ileś różnych wersji mieszanek gumy i oplotu. Zwykle to, że jedna jest dwa razy droższa, nie bierze się znikąd.
3. Czy to prawda, że opona tylna musi być zamontowana odwrotnie niż przednia? Chodzi o kierunek bieżnika.
Nie. Jest zalecany kierunek montażu i dla większości normalnych opon, na przodzie i na tyle jest ten sam.

My home is where my bike is.

Odp: Koła do crossa 29"x2.0"?
« 1 Wrz 2019, 23:41 »
Ja z fabrycznie montowanego Mondiala byłem zadowolony... do tego kapcia :D Nie jeżdżę póki co na niewiadomo jakie wyprawy, ale lubię sobie pojeździć nie tylko asfaltem i DDR-ami. Mondiale do momentu kapcia spełniały swoją rolę znakomicie biorąc pod uwagę mój rower, styl jazdy i teren. Gdybym wiedział co było faktycznym powodem pęknięcia opony to wiedziałbym w jakim kierunku iść. Po drugie opony 2.0" bardziej mi się podobają wizualnie od 1.6", a to pewnie dlatego, że bliżej im wtedy do MTB i to jest jeden z powodów chęci zmian opon - aspekt wizualny.

Znam mniej więcej różnice między oponami zwijanymi i drutowymi i że tylko nazwa i bieżnik jest zazwyczaj cechą łączącą oba niby "te same" modele, dlatego zdziwił mnie w tych Continentalach oplot 180TPI, podczas, gdy w oponach drutowych (a takim jest ten Continental) średnio jest to 1/3 tego. Dlatego wywnioskowałem, że jeśli powodem przecięcia/pęknięcia było zahaczenie o ostry kamień to te Conti w tej samej sytuacji mogłyby wyjść cało z opresji.

Odnośnie trzeciego pytania to wczoraj chyba gdzieś o tym czytałem,  że w jakimś serwisie tak zamontowali pewnemu chłopakowi oponę i był zdziwiony. Wytłumaczeniem była chyba lepsza przyczepność w przypadku wpadnięcia w poślizg i mniejsza ścieralność... albo coś fantazjuję :D Jak znajdę źródło to wkleję.

Dzięki za opinię globalbus

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 1 Wrz 2019, 23:53 »
Na wspomnianym zdjęciu widać, że nie zostało wiele miejsca do popisu:

Znając Marcina dobrze sprawdził, na co może sobie pozwolić.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

« 2 Wrz 2019, 01:24 »
Na wspomnianym zdjęciu widać, że nie zostało wiele miejsca do popisu:

Znając Marcina dobrze sprawdził, na co może sobie pozwolić.

Szy.

Na tym zdjęciu właśnie bazowałem, ale nie mogłem znaleźć żadnych info odnośnie modelu opony, a sama perspektywa zdjęcia może dawać mylne wyobrażenie. Pierwotnie myślałem o 2.0 na przód i 1.75 na tył, ale chyba zostanę przy pierwotnej wersji. Najwyżej będę musiał odesłać jedną.. Lub będę piłował ząbki bieżnika 😉😁

Edit
Dobra mam. Na tel chyba lepiej widzę niż na kompie. Ta opona to prawdopodobnie SPECIALIZED S-WORKS RENEGADE 2BR MTB TYRE 29X1.95
Jutro będę analizował wielkość bieżnika bo wydaje się bardziej wystający niż ten w Double Fighter III, stąd może dlatego taki, a nie inny rozmiar.
« Ostatnia zmiana: 2 Wrz 2019, 01:29 m4ciekk »

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 2 Wrz 2019, 08:20 »
Używam tych Conti w rozmiarze 27,5*2,0 od ok. 6-8 tys km. W porównaniu do poprzednich Smart Samów są zdecydowanie cichsze, mają mniejsze opory toczenia i mam wrażenie jak by delikatniej wybierały małe nierównosci ale to bardzo subiektywne odczucie. Jeździłem po prawie każdym terenie i parę razy zimą po jakimś lodzie czy innych resztkach śniegu. Bez zastrzeżeń i bez jednego kapcia. Mogły by być też trochę lżejsze ale mówi sie trudno. W tej cenie to akceptowalne.
W tym roku założyłem takie ale w w rozmiarze 26" do roweru żony i... też może była by zadowolona gdyby zwróciła uwagę, że ma inne opony  :P
Paweł.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 2 Wrz 2019, 08:42 »
Dodatkowo opona na wysokości paska odblaskowego miała ukośne pęknięcia, wyglądające jakby były zrobione ostrym narzędziem. Kilka takich pęknięć o różnym stopniu wielkości.

To samo miał kolega w Mondialach założonych fabrycznie w Unibike Globettotter.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 2 Wrz 2019, 10:31 »
mój Cross:

Mi dość mało miejsca zostaje ale daje radę;|)

« Ostatnia zmiana: 2 Wrz 2019, 10:57 Księgowy »
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

csx

• Gość
« 2 Wrz 2019, 17:01 »
Przy zakupie opon 29x2.0 sprawdź nie tylko szerokość na tylnym widelcu ale także wysokość. Opony do 29 erów mają znacznie wyższy profil niż typowe opony 1,6 cala.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 4 Wrz 2019, 08:04 »
Przeglądałem opony dostępne w sklepach internetowych i opinie w necie i mam póki co jeden typ – Continental Double Fighter III w rozmiarze 29"x2.0" - https://www.conti-tyres.co.uk/commuting-touring/double-fighter
Na tych oponach i w tym rozmiarze kolega w tym roku przejechał Islandię. Nie miał żadnych problemów a opona zniosła to doskonale. Rok wcześniej jechał na tym modelu Norwegię, tam były same asfalty. Też zero problemów. Zatem myślę, że to dobry model

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 5 Wrz 2019, 00:48 »
@365
Wątek z żoną mistrz! :D Dzięki za opinie :)

@jgkmarcin
Dziwne, bo na Mondialach póki co najlepiej mi się jeździło i nie oszczędzałem ich. Zasuwały w mieście, aż miło, a i w terenie dawały radę.

@Księgowy
Jest różnica w grubości i to mnie przekonało do zamiany, tak naprawdę :D

@csx
Dzisiaj przyszły i zamontowałem. Większe rozmiar nie wejdzie na bank. Z tyłu do trójkąta w dolnej cześci i przedniej przerzutki jest mniej niż 1 cm luzu, więc jak będzie jakieś błoto, czy zbity śnieg, to może szorować :D

@Sedymen
Tego się nie spodziewałem biorąc pod uwagę cenę tych opon. Dobrze wiedzieć. Dzięki.

Opony jak już pisałem – zamontowałem. Rower wygląda w nich dużo lepiej (subiektywna opinia)... i to by było na tyle z plusów po przejechaniu 3 km ścieżką rowerową i chodnikiem :D Prowadzi się jak ociężały czołg w porównaniu do Mondiali, ale to może zasługa również tego, że w ręku wiozłem  jeszcze jedną oponę dla kobiety. W weekend przetestuję opony poza miastem na zróżnicowanym terenie i wrzucę jakieś zdjęcia dla zobrazowania ile jest wolnej przestrzeni, pomiędzy rowerem na ramą, widelcem, itp. Wtedy się może ocena zmieni.

No i jeszcze musiałem ściągnąć decathlonowski błotnik MTB bo nieco szorowało, więc albo będę jeździł bez, albo go spróbuję powyginać, albo będę szukał zamiennika lepiej dopasowanego do widelca.

Dzięki za opinie Panowie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum