Autor Wątek: BBTour 2020  (Przeczytany 82062 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: BBTour 2020
« 21 Lip 2020, 19:03 »
Przecież jest jak byk napisane za jaki rower musisz płacić a za jaki nie, za rower złożony się nie płaci, i o czym tu dyskutować.

Jak możesz wrzucać niepełny przepis omijając kluczowy akapit mówiący o tym jakie warunki co do wielkości musi spełniać taka rzecz by być uznaną za bagaż podręczny i uważać, ze nie ma o czym dyskutować?

W swoim tłumaczeniu całkowicie pomijasz kluczową część tego punktu:
3. Podróżny, posiadający ważny bilet na przejazd, może zabrać ze sobą i przewieźć bezpłatnie, jako bagaż
podręczny, pod własnym nadzorem:
1) łatwe do przenoszenia rzeczy, w tym np.:
a) jeden wózek dziecięcy, składany na czas przewozu,
b) jeden rower: o konstrukcji pionowej, jednośladowy, jednoosobowy i składany na czas
przewozu ,
c) jedną parę nart,
dla rozmieszczenia, których, ma prawo rozporządzać przestrzenią nad i pod miejscem, które zajmuje
lub miejscem do tego przeznaczonym, oznaczonym odpowiednim piktogramem

Koniec, kropka przepis jest jasny. Ten punkt ma zastosowanie jedynie do przedmiotów mieszczących się pod lub nad miejscem które zajmujemy lub oznaczonych odpowiednim piktogramem. I niczego więcej. A Ty cytujesz pierwszą część przepisu udając, że ta druga w ogóle nie istnieje.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 21 Lip 2020, 20:07 »
Przepisy przepisami. Ważna jest praktyka. Rozumiem, że Wigor przetestował przewóz spakowanego roweru z zawsze pozytywnym skutkiem. Pewnie zdarzały się i inne negatywne zdarzenia.
Pewnie z 1 czy 2 rowerami nie powinno być problemu ale jeżeli na BBT będzie chciało tak przewieźć rower 10-20 osób (+ ci z zarezerwowanymi miejscami) to może być już problem.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 21 Lip 2020, 20:20 »
Ale czy złożony rower (ściągnięte koła, obrócona kierownica) na pewno nie zmieści się na miejscu dla dużego bagażu? Duże walizki też nie mieszczą się nad czy pod siedzeniami.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 21 Lip 2020, 20:51 »
Przepisy przepisami. Ważna jest praktyka. Rozumiem, że Wigor przetestował przewóz spakowanego roweru z zawsze pozytywnym skutkiem. Pewnie zdarzały się i inne negatywne zdarzenia.
Pewnie z 1 czy 2 rowerami nie powinno być problemu ale jeżeli na BBT będzie chciało tak przewieźć rower 10-20 osób (+ ci z zarezerwowanymi miejscami) to może być już problem.

Oczywiście, że praktyka praktyką i wiele razy się coś takiego uda. Ja wyjaśniłem to po to, żeby nie wprowadzać ludzi w błąd, że to jest w pełni dozwolone, bo nie jest. Sam miałem przypadek, że konduktor tego nie uznał, a i słyszałem o niejednym takim przypadku. I też o tym pisałem, że co innego pojedynczy przypadek, a co innego jak się konduktorowi zwali dziesięć czy piętnaście takich osób a tak może być w przypadku dojazdu na BBT. Oczywiście, że jak nie ma wyjścia i nie ma już biletów na rower - to co pozostaje? Tylko trzeba sobie zdawać sprawę, że nie mamy żadnego formalnego podparcia i że jak konduktor się uprze to może dowalić karę, albo i nawet kazać opuścić pociąg.

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 21 Lip 2020, 21:31 »
Bo to jest w pełni dozwolone, przepis jasno wszystko wyjaśnia,
na złożony rower w pokrowcu nie ma specjalnie wyznaczonych miejsc, a na większy bagaż już takie są i śmiało możesz tam rower zostawić. Ważne jest by sposób ułożenia roweru nie przeszkadzał innym podróżnym w tym obsłudze warsu z wózkiem kawowym.

Jeżeli nie zostałeś wpuszczony do pociągu to tylko dlatego że trafiłeś na niedouczonego konduktora.

Wielokrotnie podróżowałem pociągiem z zakazem rowerów z rowerem w "pokrowcu" po kilka osób i nie było z tym żadnego problemu. Nawet w relacjach z komunikacją zastępczą gdzie rowery są tak samo zabronione.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 21 Lip 2020, 21:52 »
jeden rower: o konstrukcji pionowej, jednośladowy, jednoosobowy i składany na czas przewozu
prawnikiem nie jestem, ale wydaje mi się, że w dalszym ciągu rama z kołami oddzielnie, to nie jest rower składany, nawet jak się to wrzuci do pokrowca.

Powodzenia w walce z PICem, jak i z każdą inną firmą państwową.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 21 Lip 2020, 22:40 »
Bo to jest w pełni dozwolone, przepis jasno wszystko wyjaśnia

Co przepis wyjaśnia - to masz wyżej zacytowane grubym drukiem.
Nie przyjmujesz tego do wiadomości - Twój problem, ja już tej dyskusji dalej ciągnąć nie zamierzam. Tylko nie oczekuj, że się świat do Twoich reguł nagnie.

Pamiętam jak na podobnej zasadzie udowadniałeś, że na BBT nie trzeba jechać w kasku, bo regulamin mówi jedynie o posiadaniu kasku, więc wystarczy go wieźć ze sobą. No i tak wiozłeś dopóki nie podjechał samochód organizatorów i nie kazali Ci kasku założyć jeśli nie chcesz być zdyskwalifikowany. I dokładnie tak samo się skończy przeprawa z upierdliwym konduktorem - bo świat się do Twoich reguł jednak nie nagnie  ;)

prawnikiem nie jestem, ale wydaje mi się, że w dalszym ciągu rama z kołami oddzielnie, to nie jest rower składany, nawet jak się to wrzuci do pokrowca.
Dokładnie, ten przepis dotyczy składaków typu Dahon, a nie rozkręconych klasycznych rowerów. Bo takie coś jak Dahon rzeczywiście wejdzie na półkę i nie będzie upierdliwe dla innych podróżnych

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 21 Lip 2020, 23:05 »
Konduktorze łaskawy, Pan nie będzie taki betonowy  ;D

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 21 Lip 2020, 23:21 »

Pamiętam jak na podobnej zasadzie udowadniałeś, że na BBT nie trzeba jechać w kasku, bo regulamin mówi jedynie o posiadaniu kasku, więc wystarczy go wieźć ze sobą. No i tak wiozłeś dopóki nie podjechał samochód organizatorów i nie kazali Ci kasku założyć jeśli nie chcesz być zdyskwalifikowany. I dokładnie tak samo się skończy przeprawa z upierdliwym konduktorem - bo świat się do Twoich reguł jednak nie nagnie  ;)

W regulaminie imprezy jest zapis, że interpretacja regulaminu należy do organizatora. To co będę się z sędzią boksować na interpretacje.
A znajdź mi taki zapis, że interpretacja regulaminu przewozu w PKPIC należy do konduktora.

Ja nigdy nie maiłem problemu z przewozem roweru w pokrowcu (bez biletu na rower) czy to w kartonie (dodatkowy bilet na bagaż). A jeśli ktoś miał taki problem to raczej z niewiedzy i złej woli konduktora. Przepisy są tu bardzo precyzyjne.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Lip 2020, 08:28 »
O, a w kartonie to ciekawy pomysł całkiem jest.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline rainzuk

• Miasto:
  • Na forum od: 05.05.2019
« 22 Lip 2020, 09:21 »
Pisałem, że konduktor powiedział, że rower musi być składany "na pół", czyli tak jak Wilk pisze.
Jakby to była normalna firma, to by po prostu wagon dołożyli. Przecież w systemie widzą, że wyprzedali.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Lip 2020, 09:37 »
W regulaminie imprezy jest zapis, że interpretacja regulaminu należy do organizatora. To co będę się z sędzią boksować na interpretacje.

Zapis w regulaminie jest oczywisty. Jak jest napisane, że trzeba mieć kask, to nie po to żeby go wozić (bo wtedy to wymaganie traci cały sens), tylko żeby go mieć na głowie. A Ty cwaniaczkowałeś w tym zakresie, tylko to nie przeszło.

A znajdź mi taki zapis, że interpretacja regulaminu przewozu w PKPIC należy do konduktora.
Rozmowa z Tobą jest jak ze ścianą.
Tu nie ma mowy o żadnej interpretacji. Przepis zezwalający na przewóz roweru jako bagażu podręcznego jak wykazałem - dotyczy tylko roweru co wejdzie na półkę. Normalny rower absolutnie nie wejdzie - więc ten przepis go w ogóle nie dotyczy. Ponadto jak już słusznie napisano - w przepisie jest mowa o rowerze "składanym", a nie złożonym. Rower składany to jest taki, który ma składaną ramę, a nie jedynie zdjęte koła i opakowanie. Więc nie ma żadnego przepisu zezwalającego na taki przewóz roweru, to co prezentujesz to jest kuriozalna interpretacja, której ani upierdliwy konduktor, ani władze PKP przy odwołaniu na pewno nie łykną. I wmawianie ludziom, że tak wolno przewozić rowery jako bagaż podręczny i że jest to zgodne z przepisami - to jest opowiadanie bajek.

Ja nigdy nie maiłem problemu z przewozem roweru w pokrowcu (bez biletu na rower) czy to w kartonie (dodatkowy bilet na bagaż). A jeśli ktoś miał taki problem to raczej z niewiedzy i złej woli konduktora. Przepisy są tu bardzo precyzyjne.

A ja jeździłem setki razy ulicą, gdy była ścieżka i raz tylko dostałem mandat. Co ma z tego wynikać? To Ty miałeś szczęście z niewiedzy konduktora, przy upierdliwym konduktorze nie ma żadnych szans, żeby to przeszło.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 22 Lip 2020, 09:54 »
Na stronie UTK jest cos takiego:
"PKP INTERCITY
Musisz nabyć dodatkowy bilet na bagaż, jeżeli zamierzasz podróżować pociągiem (TLK, IC, EIC, EIP, EC, EN) z:

- rzeczami niemieszczącymi się nad i pod zajmowanym miejscem ani w innym miejscu do tego przeznaczonym, oznaczonym odpowiednim piktogramem;
- niezłożonym wózkiem dziecięcym, jeśli podróżujesz bez dziecka;
- niezłożonym i nieopakowanym rowerem.
Wagony sypialne oraz z miejscami do leżenia objęte są całkowitym zakazem przewozu rowerów.

Opłata za przewóz bagażu wynosi 5,10 zł, a roweru – 9,10 zł."

Spakowany i złożony rower podciągnąłbym pod punkt 1, czyli rzeczy na które wymagany jest osobny bilet na bagaż. I teraz pytanie, czy jest możliwość, aby nie sprzedali Ci tego dodatkowego biletu na bagaż, gdy okaże się, że wszystkie miejsca m.in. na duży bagaż są zajęte.

Całość
https://utk.gov.pl/pl/pasazerowie/kolejowe-faq/przewoz-bagazu/15407,Przewoz-bagazu.html

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Lip 2020, 10:05 »
To już jest inna rozmowa, pod to spakowany rower można podciągać, ale na pewno nie pod bagaż podręczny jak robi to Wigor.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 22 Lip 2020, 11:48 »
To już jest inna rozmowa, pod to spakowany rower można podciągać

Przecież to oczywista sprawa, że jak przewozisz spakowany rower, to musisz nabyć bilet na przewóz bagażu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum