Autor Wątek: BBTour 2020  (Przeczytany 84605 razy)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
Odp: BBTour 2020
« 12 Sie 2020, 14:45 »
Dokładnie. W ostatniej edycji byłem w grupie gdzie na sześć startujących osób pięć dojechało razem do 700 km. Teraz będzie bardziej nierówno.

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 12 Sie 2020, 18:02 »
... Natomiast ustawienie startu wg punktów w PP jest kulawe, bo wiele osób jeździ tylko 1-2 imprezy i nawet robiąc dobry wynik ma punktów mniej niż ktoś kto zrobił kilka imprez ze sporo słabszym czasem
W mojej grupie na 6 osób, 5 jechało w jednej grupie na PW (Czesia startowała wcześniej ale przygarnęliśmy Ją przed pierwszym PK). Faktem jest, że przed PW chłopaki  z grupy wcześniej jechali jedynie PTJ (nasze przejazdy różniły się +/- 1,5h). Finalnie PW praktycznie wszyscy pokonaliśmy w podobnym czasie - więc w tym przypadku punkty PP okazały się super sprawą (bo kiedy "wylądowałem" w przypadkowej grupie na PTJ to bez mała całą trasę jechałem solo).
Punkty PP nie sprawdzają się/są problemem dla ludzi, którzy aktualnie mają już przejechane 3 maratony z grupy PP i tym samym są klasyfikowani z ludźmi, którzy mają tą samą/podobną ilość punków ale np z 2 przejazdów - są zdecydowanie (od tych ostatnich) słabsi więc niejako z automatu są "skazani" na początkowo samotną jazdę i ewentualne "czekanie"aż podobnie jadący dojadą do nich po paru/nastu godzinach.
« Ostatnia zmiana: 12 Sie 2020, 19:55 Gerwazy »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 12 Sie 2020, 21:33 »
To się z grubsza sprawdza tylko odnośnie osób, które mają tę samą liczbę startów w PP zaliczonych (a i to nie zawsze), przy innej liczbie - to jest już wypaczone ustawienie. Na PW się sprawdzało, bo była to trzecia impreza PP, z czego tę drugą (Małopolską 500) jechało bardzo mało osób, więc de facto w dużej mierze rozstawienie wynikało z miejsc na Pierścieniu. Ale na BBT już będzie ten układ zaburzony, bo odbywa się po 3 wyścigach PP, z czego dwóch mocno obsadzonych. Do tego to inny typ wyścigu, bo na 1000km, nie 500km, dlatego do rozstawienia sporo lepszy jest układ czasów z BBT, a dopiero jak czasu jeszcze nie mamy to na podstawie rankingu. Ja przykładowo zaraz za sobą na liście startowej mam całe Szybkie Kopyto, którzy są dużo mocniejsi ode mnie. Bo oni choć jechali podobnie jak ja jeden wyścig PP, zajęli wyższe miejsca, ale Pierścień był wyżej punktowany od PW i to ja punktów mam więcej. I taka sytuacja dobrze pokazuje, że kiepsko to się sprawdza, nawet przy tej samej liczbie zaliczonych wyścigów mogą być problemy. A czas z BBT jest dużo prostszą i trafniejszą metodą, bo najlepiej mówi o poziomie danego zawodnika.

Przykładowo jak sprawdziłem w mojej grupie mam gościa co kończył Pierścień w 33h, ale jechał więcej niż jeden wyścig - i przez taki kiepściutki sposób rozstawienia trafi między ludzi na zupełnie innym poziomie kolarskim i część zysków z jazdy Open straci.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 12 Sie 2020, 21:59 »
Kombinowanie na siłę. Tak jak nowo powstała strona ultracycling.pl na której umieszczane są informacje o BBT... Po co tak utrudniać życie?

Jest gdzieś normalna lista godzinami ustawiona? Bo póki co tylko to znalazłem, ale mega to upierdliwe...
https://bbt2020.1008.pl/
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Sie 2020, 22:12 »
Kombinowanie na siłę. Tak jak nowo powstała strona ultracycling.pl na której umieszczane są informacje o BBT... Po co tak utrudniać życie?

To nie tyle kombinowanie, co promowanie tego cyklu, premiujące ludzi co tam jeżdżą.

Jest gdzieś normalna lista godzinami ustawiona? Bo póki co tylko to znalazłem, ale mega to upierdliwe...
https://bbt2020.1008.pl/

No i tam masz listę. Jedzie się sześcioosobowymi grupami, z ludźmi z numerami tuż obok Twojego. Też średnio żeś trafił, bo masz kilku sporo mocniejszych od siebie, bo jak ktoś nie ma żadnych punktów PP, to jest rozstawiany wg czasu BBT, tyle, że osoby na Twoim poziomie z reguły mają te punkty, więc już są duże dziury i wpadłeś do grupki z paroma ludźmi z czasami BBT poniżej 40h, a do tego jeszcze Łukasz Rojewski, którego trudno nazwać zawodnikiem jeżdżącym optymalnie w grupie, na bank poleci za tymi wycinakami ;) Ale za to godzinę startu masz sporo lepszą, 8.30, a ja już o 7.25, to już sporo za wcześnie, bo przecież sporo czasu schodzi z przepłynięciem promem na drugą stronę. A do te

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 12 Sie 2020, 22:25 »
No i tam masz listę. Jedzie się sześcioosobowymi grupami, z ludźmi z numerami tuż obok Twojego. Też średnio żeś trafił, bo masz kilku sporo mocniejszych od siebie, bo jak ktoś nie ma żadnych punktów PP, to jest rozstawiany wg czasu BBT, tyle, że osoby na Twoim poziomie z reguły mają te punkty, więc już są duże dziury i wpadłeś do grupki z paroma ludźmi z czasami BBT poniżej 40h. Ale za to godzinę startu masz sporo lepszą, 8.30, a ja już o 7.25, to już sporo za wcześnie, bo przecież sporo czasu schodzi z przepłynięciem promem na drugą stronę.

Nie wiem czy rozstawienie według czasów z BBT by całkowicie pomogła. W 2016 roku tak było, ale dochodził zakulisowy koncert życzeń, kto ma w jakiej grupie jechać. I  też byłem w startowej z ludźmi co skończyli w 41 godzin BBT (dałem radę z nimi jechać pewnie 2 km), a z drugiej strony wyprzedzałem w cholerę ludzi do Połczyna.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Sie 2020, 22:55 »
Nie wiem czy rozstawienie według czasów z BBT by całkowicie pomogła. W 2016 roku tak było, ale dochodził zakulisowy koncert życzeń, kto ma w jakiej grupie jechać. I  też byłem w startowej z ludźmi co skończyli w 41 godzin BBT (dałem radę z nimi jechać pewnie 2 km), a z drugiej strony wyprzedzałem w cholerę ludzi do Połczyna.

Taki system ma sens tylko wtedy, gdy się go przestrzega. Bo koncert życzeń to oczywiście rozwala całą koncepcję. Nie jest to system optymalny (bo np. to że ma się świetny wynik sprzed 10 lat nie znaczy, że obecnie mamy taką formę i odwrotnie słaby czas sprzed 2 lat nie znaczy, że nie zrobiliśmy dużego progresu), ale myślę, że sporo sensowniejszy niż z tym PP. Zresztą i z PP byłby sensowniejszy system, gdyby brać jeden wyścig pod uwagę, nie sumę punktów z trzech.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 12 Sie 2020, 23:19 »
Mi akurat wydaje ze trafiłem optymalnie. Start 9:10. Kategoria solo wiec na pewno jestem  jednych z pierwszych co startują rano bo ani punktów w 2020 nie mam a wynik z BBt 2016 to jest chwile przed limitem bo w 2016 złapał mnie wulkan na 700km i urwana przerzutka 20 km przed meta ;D
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 12 Sie 2020, 23:26 »
Jak ja widzę start solo w limicie 70 godzin i start o 22:10 to trzeba być hardcore. To od pierwszych kilometrów walka ze spaniem :o
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 13 Sie 2020, 07:24 »
Kładziesz się spać, wysypiasz, rano startujesz i po problemie ;)

No i tam masz listę. Jedzie się sześcioosobowymi grupami, z ludźmi z numerami tuż obok Twojego. Też średnio żeś trafił, bo masz kilku sporo mocniejszych od siebie, bo jak ktoś nie ma żadnych punktów PP, to jest rozstawiany wg czasu BBT, tyle, że osoby na Twoim poziomie z reguły mają te punkty, więc już są duże dziury i wpadłeś do grupki z paroma ludźmi z czasami BBT poniżej 40h, a do tego jeszcze Łukasz Rojewski, którego trudno nazwać zawodnikiem jeżdżącym optymalnie w grupie, na bank poleci za tymi wycinakami ;) Ale za to godzinę startu masz sporo lepszą, 8.30, a ja już o 7.25, to już sporo za wcześnie, bo przecież sporo czasu schodzi z przepłynięciem promem na drugą stronę.

Gdzie Ty to widzisz? Coś ślepym... W liście startowej są wszyscy ustawieni alfabetycznie, w PPUltra są tylko ci którzy mają punkty...

Edit: Aaaa, widzę. Na tym panelu z lewej. Ja prdl. 2 lata czasu na stworzenie normalnej strony i ciągle te same kwiatki :/ Ciekawe jak będzie z monitoringiem w tym roku :P

Totalnie bez rozumu ta lista ułożona.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robert1008

• Miasto: Świękitki
  • Na forum od: 08.01.2015
« 13 Sie 2020, 09:07 »

No i tam masz listę. Jedzie się sześcioosobowymi grupami, z ludźmi z numerami tuż obok Twojego. Też średnio żeś trafił, bo masz kilku sporo mocniejszych od siebie, bo jak ktoś nie ma żadnych punktów PP, to jest rozstawiany wg czasu BBT, tyle, że osoby na Twoim poziomie z reguły mają te punkty, więc już są duże dziury i wpadłeś do grupki z paroma ludźmi z czasami BBT poniżej 40h, a do tego jeszcze Łukasz Rojewski, którego trudno nazwać zawodnikiem jeżdżącym optymalnie w grupie, na bank poleci za tymi wycinakami ;) Ale za to godzinę startu masz sporo lepszą, 8.30, a ja już o 7.25, to już sporo za wcześnie, bo przecież sporo czasu schodzi z przepłynięciem promem na drugą stronę.

Gdzie Ty to widzisz? Coś ślepym... W liście startowej są wszyscy ustawieni alfabetycznie, w PPUltra są tylko ci którzy mają punkty...

Edit: Aaaa, widzę. Na tym panelu z lewej. Ja prdl. 2 lata czasu na stworzenie normalnej strony i ciągle te same kwiatki :/ Ciekawe jak będzie z monitoringiem w tym roku :P

Hej Waksmund potraktuję Cię powaznie :-)
Napisz w czym przez 2 lata masz problem? Opisz " te kwiatki" , napisz co sprawia Ci trudność bo być może większość ma ten sam problem. Postaramy się problem rozwiązać  :-)
Napisz co chciałbyś aby było z monitoringiem skoro uważasz że to ciekawe? :-)
Pisz bezpośrednio na tour@1008.pl  bo nie zawsze ktoś czyta koncert bliżej nie określonych życzeń i uwag na tydzień przed startem.  ;-)

Lista startowa będzie wywieszona w biurze wyścigu i na starcie.
Dodatkowo jeśli wejdziesz na stronę monitoringu i klikniesz na swoje nazwisko to godzinę startu numer grupy znasz tydzień wcześniej  ;-)
Pakiecik wyślą Ci przed imprezą, więc nawet nie musisz się fatygować do biura. Tam może być kolejka.

Co potrzeba wiecej?

Jeśli uważasz że aktualny dobór w grupy jest zły to zaproponuj sposób układania grup na przyszłość pozwalający unikać bałaganu i ustawek ;-)

I choćby nie wiem jak byś kombinował ze startem - nie da się wystartować rano (9-10) jechać pomiędzy 60 a 70 godzin i dojechać wieczorem do Ustrzyk :-) zawsze ostatni odcinek wypadnie w górach w NOCY  :-(
Jadąc szybciej startujesz rano i temat nie istnieje.
Jadąc wolniej najlepiej jest wystartować wieczorem. Zawsze ostatnie 12 godzin jazdy wypadnie w górach ale w DZIEŃ.
Jeszcze jedno - strona ultracycling.pl  jest od 3 lat :-) W tym roku postanowiliśmy zacząć łączyć to do kupy 1008.pl pierścień i PPUltra, aby nie powielać roboty przez tego samego człowieka.

Ps. Co tam słychać w Starachowicach w OSIR? ;-)

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 13 Sie 2020, 09:33 »
Mi akurat wydaje ze trafiłem optymalnie. Start 9:10. Kategoria solo wiec na pewno jestem  jednych z pierwszych co startują rano bo ani punktów w 2020 nie mam a wynik z BBt 2016 to jest chwile przed limitem bo w 2016 złapał mnie wulkan na 700km i urwana przerzutka 20 km przed meta ;D

Mi też pasi czas startu 8:50.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 13 Sie 2020, 11:17 »

Ale przecież te rozważania dotyczą tylko kategorii Open, w Solo to z kim ruszasz na starcie nie ma znaczenia, bo jedziesz sam. A w Open to z kim startujesz w grupie już pewien wpływ na wynik ma.

No nie przesadzaj już. Ten system listy startowej obowiązuje parę lat i jak wiesz jak działa ta strona to dość łatwo i całkiem wygodnie się to sprawdza, wygodnie można też sprawdzić poziom zawodników, bo mają podane rekordowe wyniki z BBT.

Tak też nie można powiedzieć, bo jest ułożona wg jasnych kryteriów, można się z nimi nie zgadzać, ale to nie jest tak, że jest bez rozumu. Lista jest wg ilości punktów PP, od tego co ma najwięcej do tego co ma najmniej, a pozostali wg czasów z BBT.

Jeśli uważasz że aktualny dobór w grupy jest zły to zaproponuj sposób układania grup na przyszłość pozwalający unikać bałaganu i ustawek ;-)
Tak jak pisałem tutaj - układ wg czasów z BBT uważam za sporo lepszy od układu wg punktów z PP. Przecież jeśli ktoś jechał 2-3 wyścigi PP ze słabym wynikiem to ma więcej punktów niż osoba co jechała 1 ze świetnym wynikiem i będą ustawieni w tej samej grupie, pomimo, że poziom sportowy mają zupełnie inny.

Jadąc wolniej najlepiej jest wystartować wieczorem. Zawsze ostatnie 12 godzin jazdy wypadnie w górach ale w DZIEŃ.

Z tym się zupełnie nie zgadzam, wcale nie jest tak lepiej i ostatnia edycja wyraźnie to pokazała. Ludzie startujący wieczorem strasznie narzekali na ten system, wielu się przez to wycofało na trasie. Wystartowali tak tylko dlatego, że nie mieli wyjścia bo wiedzieli, że limit 60h to dla nich za szybki. Jakby mieli do wyboru dwie opcje - start wieczorny z limitem 70h i start poranny z limitem 70h - to zdecydowana większość wybrałaby tę drugą opcję, pomimo tego że oznacza to końcówkę w nocy.

Startując wieczorem od razu zaburzamy rytm dobowy i drugiej nocy już większość nie pociągnie, więc realnie z 5h z tych 10h to ucieka przez słabą godzinę startu.

Offline Mężczyzna Chrabu

• Miasto: Serock
  • Na forum od: 13.09.2017
« 13 Sie 2020, 11:18 »

Nie zapominaj o limiatach na PK  ;)

I choćby nie wiem jak byś kombinował ze startem - nie da się wystartować rano (9-10) jechać pomiędzy 60 a 70 godzin i dojechać wieczorem do Ustrzyk :-) zawsze ostatni odcinek wypadnie w górach w NOCY  :-(
Jadąc szybciej startujesz rano i temat nie istnieje.

Będąc jednak na styku 60h, startując wieczorem ostatni odcinek też będzie w nocy. Nie widzę sensownego uzasadnienia tego stanu poza wygodą organizatora = skróceniem czasu gotowości na mecie.
Sam startuje wieczorem, bo obstawianie 60h jest dla mnie ryzykowne i mam obawy jak będzie wyglądał dzień po pierwszej nocy. Ruszając rano i mając 70h limitu byłbym spokojniejszy o dotarcie do mety.

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 13 Sie 2020, 11:40 »
Mi też pasi czas startu 8:50.

No to startujemy razem...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....