Autor Wątek: BBTour 2020  (Przeczytany 82037 razy)

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
Odp: BBTour 2020
« 11 Wrz 2019, 10:49 »
A jak jest z tymi noclegami? Poprawiło się? Bo kiedyś w zasadzie wszystkie relacje zawierały opisy dantejskich scen chyba w Iłży związanych z próbami przespania się...
Poprawiło się. Już w 2016 w Iłży było ciut lepiej, bo pojawiły się namioty (dziurawe, bo dziurawe, ale jednak). Od 2018 nie ma Iłży na trasie i słusznie. A przespać/zdrzemnąć się można było na każdym punkcie od Nakła z wyjątkiem Waganta przed Włocławkiem. Zwiększona frekwencja była w Gąbinie ku zaskoczeniu strażaków (ogrzewany namiot - szpital polowy), ale to dlatego, że był start nocny i dla jadących wolniej, akurat w Gąbinie (+/- 500 km trasy) przypadał początek drugiej nocki. Gdyby jeszcze "konferansjer" w Solcu Kuj. nie darł ryja przez megafon, że oto nadjeżdża zawodnik nr któryśtam, to byłoby super. Aha, przydałaby się kartka na drzwiach noclegowni: "Uprasza się o zdejmowanie butów kolarskich przed wejściem". Stukot bloków o podłogę przeszkadza tym, którym udało się zasnąć.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 11 Wrz 2019, 10:51 »
W 2018 roku najtańsza wersja (ze strojem) - 660 zł. W tym roku najtańsza to 540 zł ale stroju w tym nie ma. Jego zakup wraz personalizacją i wysyłką to kolejne 4 stówy. Oczywiście mogę stroju nie kupować a jak za drogo to nie startować. No nie wiem...

Jakoś tak ostatnio, to w co się rąk nie wsadzi, to droższe. Żywność, rok do roku, mocno podrożała. Warzywa, owoce, mięso...  Jak się ta tendencja utrzyma to 2020 ziemniaki będą w cenie dzisiejszych pomidorów. Planowany wzrost płacy minimalnej też da kopa inflacji... więc może się okazać, że te 540 zł teraz, to całkiem to tanio jest.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 11 Wrz 2019, 11:30 »
Podczas GMRDP próbowałem policzyć ,ile kosztuje "samowystarczalność"

Ja wolę tego nie robić...  ;D Średnio dwie knajpy dziennie i do tego sklepy, stacje, gdzie na same napoje szło ok 20 zł! Gorąca kawka, czasem dwie, energetyki czy kola i mineralka. Do tego jeden nocleg za 60 zł. Natomiast podczas ostatniego BBT tylko raz stanąłem na stacji i wydałem chyba kilkanaście złotych. Punkty były wystarczająco zaopatrzone jak dla mnie. Na jednym PK ludzie zostawiali bułki z żółtym serem, nie chcieli ich nawet na drogę, więc sobie je pozbierałem na zapas.  :lol:
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 11 Wrz 2019, 12:22 »
A jak jest z tymi noclegami? Poprawiło się? Bo kiedyś w zasadzie wszystkie relacje zawierały opisy dantejskich scen chyba w Iłży związanych z próbami przespania się...

Poprawiło się znacząco, bo w wyniku zmiany trasy zmieniły sie PK. Doszedł Łowicz, gdzie była wielka sala gimnastyczna do spania oraz Starachowice, gdzie też było w miarę OK. Iłża po prostu była za mała na tę liczbę startujących.

Mnie bardziej zastanawia znaczący wzrost kosztów od zeszłego roku. W 2018 roku najtańsza wersja (ze strojem) - 660 zł. W tym roku najtańsza to 540 zł ale stroju w tym nie ma. Jego zakup wraz personalizacją i wysyłką to kolejne 4 stówy. Oczywiście mogę stroju nie kupować a jak za drogo to nie startować. No nie wiem...

Tylko pytanie jaka to jakość tego stroju. W cenie wpisowego z zeszłej edycji to na pewno nie był strój za 4 stówki.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 11 Wrz 2019, 12:46 »
Bbt da się spokojnie przejechać bez wizyty w sklepie. Co prawda w 2016 roku zatrzymałem się na stacji , by kupić wode i colę ale w 2018 roku nie wydałem na trasie ani grosza. Jadłem zarówno jedzenie przygotowane przez organizatora jak również swoje żele energetyczne.

Podczas GMRDP próbowałem policzyć ,ile kosztuje "samowystarczalność"

Ja wolę tego nie robić...  ;D Średnio dwie knajpy dziennie i do tego sklepy, stacje, gdzie na same napoje szło ok 20 zł! Gorąca kawka, czasem dwie, energetyki czy kola i mineralka. Do tego jeden nocleg za 60 zł. Natomiast podczas ostatniego BBT tylko raz stanąłem na stacji i wydałem chyba kilkanaście złotych. Punkty były wystarczająco zaopatrzone jak dla mnie. Na jednym PK ludzie zostawiali bułki z żółtym serem, nie chcieli ich nawet na drogę, więc sobie je pozbierałem na zapas.  :lol:

Od siebie dodam , że po moim tegorocznym ( nieudanym) TCR "regeneracja finansowa" potrwa dłużej niż ta psychofizyczna; do teraz czuję , że fizycznie nie zregenerowałem się jeszcze w 100% ...
Wiadomo , że ceny w krajach zawsze trzeba odnosić do średnich zarobków w tychże krajach, niemniej jednak wydatki na zachodnim samowystarczalnym wyścigu potrafią przyprawić o zawrót głowy. Samo wpisowe to nawet nie jest początek. W czasie jazdy nawet się nie liczy ile się wydaje, po prostu się kupuje i już, zresztą często nawet nie ma wyboru.  Apetyt i deficyt energetyczny jest tak duży , że myśl o pieniądzach schodzi na dalszy plan. Dopiero później , w domu, gdy siedzi się wygodnie w fotelu i perspektywa się zmienia widzi się ile to wszystko kosztowało. Mimo wszystko warto.

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 11 Wrz 2019, 13:08 »
Tylko pytanie jaka to jakość tego stroju. W cenie wpisowego z zeszłej edycji to na pewno nie był strój za 4 stówki.
Zeszłoroczny komplet wyceniony jest obecnie na ok 310 zł (w promocji). Ten przyszłoroczny za cztery stówy o którymi pisałem to jest z najtańszych materiałów. Najdroższa wersja z personalizacją przekracza 500 zł

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 11 Wrz 2019, 13:33 »
Zeszłoroczny komplet wyceniony jest obecnie na ok 310 zł (w promocji). Ten przyszłoroczny za cztery stówy o którymi pisałem to jest z najtańszych materiałów. Najdroższa wersja z personalizacją przekracza 500 zł

Tylko pewnie inna jest cena indywidualnego zamówienia, inaczej gdy się bierze hurtem 300-400 strojów. Ale z tego co piszesz wynika że cena poszybowała sporo w górę.

Abstrahując od tego uważam że rozdzielenie strojów od wpisowego to dobry pomysł, a także to, że można dokonać wyboru jakości tego stroju, bo te dawane wszystkim nie powalały jakością. No i też jak rozumiem zrezygnowano z nadrukowywania personalizacji, bo to była porażka, u wielu osób po paru praniach wszystko poschodziło. Teraz może będzie drożej, ale jest szansa kupienia stroju wysokiej jakości, który długo powinien posłużyć.

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 11 Wrz 2019, 13:54 »
Abstrahując od tego uważam że rozdzielenie strojów od wpisowego to dobry pomysł, a także to, że można dokonać wyboru jakości tego stroju, bo te dawane wszystkim nie powalały jakością. No i też jak rozumiem zrezygnowano z nadrukowywania personalizacji, bo to była porażka, u wielu osób po paru praniach wszystko poschodziło. Teraz może będzie drożej, ale jest szansa kupienia stroju wysokiej jakości, który długo powinien posłużyć.
Jestem podobnego zdania. Pewnie będę wolał zrezygnować ze spodenek na rzecz koszulki z lepszych materiałów...

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 13 Wrz 2019, 13:15 »
Mnie się udało przejechać za "0" i pospać też 2 razy pospałem  (Łowicz) i Ustrzyki Dolne ( tam nie planowalem,ale jakos tak wyszło).
BBT wcale nie jest drozszy od MPP ( gdzie za stój musisz zapłacic ( tak z ciekawości ile kosztuje stroj z MPP ?) za jedzenie zapłacić i za nocleg równiez zapłacić). BBT jest super, jak komus taka formuła nie odpowiada niech nie startuje. Imprez jest już cała masa, a kolejne jeszcze powstają.

Bufety na BBTourze są raczej na dobrym poziomie, tylko zawsze może być tak, że ma się na coś chęć, czego na punkcie akurat nie ma ;-) Na którejś edycji kilka osób skarżyło się na zatrucia, sugerując, że to efekt niewłaściwych warunków przechowywania chyba sosu do makaronu. Trudno to zweryfikować, ale za ciężkie jedzenie (poprawnie przechowywane) też może zaszkodzić w trakcie uprawiania sportu. Tu już każdy musi znać swój organizm i w oparciu o tę wiedzę dokonywać odpowiednich wyborów.

Gdy ja jechałem BBTour, to na trasie trochę pieniędzy wydałem. Nie jakiś majątek, pewnie w stówce się zmieściłem, ale jazda za 0 zł niekoniecznie każdemu się uda.

No i przede wszystkim bufety to straszne pochłaniacze czasu. Więc jak ktoś jedzie po konkretny wynik, to musi się pilnować ze stoperem. 20 minut leci jak z bicza strzelił.
« Ostatnia zmiana: 13 Wrz 2019, 13:29 szafar »
;

Offline Mężczyzna szafar

« 13 Wrz 2019, 13:17 »
Czemu winny jest Organizator ,że masz taki słaby charakter ? ;D....

Zgadza się, ale jednak jak masz jedzenia do oporu za darmo, jest miła atmosfera stworzona przez wolontariuszy, to mam wrażenie, że jakoś tak łatwiej się zasiedzieć ;-)
« Ostatnia zmiana: 13 Wrz 2019, 13:38 szafar »
;

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 13 Wrz 2019, 13:17 »
A od kiedy na BBT nie musisz płacić za nocleg na starcie i mecie? Dla najlepszych ten po drodze jest zbędny.

edit; BBT jest świetną imprezą dla osób jadących powyżej 60h, wtedy masz czas na jedzenie, na noclegi na trasie, a z mety możesz po prostu pojechać do domu.

Jak jedziesz na wynik, to nie ma co się oszukiwać, w pakiecie masz tylko transport bagażu i ze 2-3 ciepłe posiłki.

Offline Mężczyzna szafar

« 13 Wrz 2019, 13:38 »
Na innych maratonach tez musisz płacic za noclegi przed startem/na mecie. Nie widzę tu żadnej różnicy. Wigor -wyluzuj- na BBT jest wszystko. Byłeś tam, widziałeś, nie podobało się to więcej nie jedziesz...

A od kiedy na BBT nie musisz płacić za nocleg na starcie i mecie? Dla najlepszych ten po drodze jest zbędny.

edit; BBT jest świetną imprezą dla osób jadących powyżej 60h, wtedy masz czas na jedzenie, na noclegi na trasie, a z mety możesz po prostu pojechać do domu.

Jak jedziesz na wynik, to nie ma co się oszukiwać, w pakiecie masz tylko transport bagażu i ze 2-3 ciepłe posiłki.
;

Offline Mężczyzna Wigor

« 13 Wrz 2019, 16:42 »
Słabo patrzysz, jak jedziesz poniżej 40h, to jedną noc spędzasz na trasie, a dwie czekasz na mecie na zakończenie i jeszcze czeka ciebie jeden dodatkowy nocleg po zakończeniu, łącznie masz do opłaty 3 noclegi na mecie. Do tego na jedzeniu z bufetów raczej nie da rady wykręcić czasu poniżej 40h, więc zapewne musisz mieć cały pakiet żeli energetycznych, których na PK nie serwują. Jak jedziesz 72h to 3 noce spędzasz na trasie z noclegami zapewnionymi przez organizatora, a po zakończeniu nocujesz jedną noc na mecie. Powiedzmy pierwszą noc jedziesz całą bez snu, czyli dwa noclegi masz w gratisie.
Reasumując organizator świetnie dba o zawodników jadących w czasie powyżej 48h, jak jedziesz zdecydowanie poniżej 48h to niewiele skorzystasz z tego wspaniałego pakietu startowego.

Offline Mężczyzna Robert1008

• Miasto: Świękitki
  • Na forum od: 08.01.2015
« 13 Wrz 2019, 17:07 »
Wigor? :-) nie jechałeś zdecydowanie poniżej 48 godzin miałeś 47:57 i z powodu tych 3 minut nic nie jadłeś na trasie tylko żelki? ;-)

Obejrzyj film na których zobaczysz jedzących obiadek (bardzo szybko) "szybkie kopyto"  37 godzin przejazdu  https://youtu.be/igpoe1CKIyc?t=256
Boguś też korzystał na każdym PK z jedzenia :-) 35 godzin

Więc albo jechałeś za wolno, albo ciut za szybko ;-)

Offline Mężczyzna Wigor

« 13 Wrz 2019, 17:13 »
Oczywiście, że jadłem i korzystałem z noclegów na wielu edycjach, po prostu jako uczestnikowi nie opłaca mi się jechać szybko. Z raz czy dwa miałem czas nawet powyżej 50h. Taki paradoks, jedziesz szybko, płacisz dwa razy:)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum