Autor Wątek: BBTour 2020  (Przeczytany 84589 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: BBTour 2020
« 30 Sie 2020, 10:21 »
Uważam że problemy PK w Sandomierzu już rozwiązałeś i to dość radykalnie. Dobrze że masz jeszcze inne imprezy niż Puchar Polski. Bo być może  pozostałe PK  pozostaną.

Strasznie słabe to zagranie.
Podobnie zresztą, jak usuwanie z grupy czy pisanie, że:

(forum nie lubi Janika, Huzara, Dobrochowskiego, Oberdy)

Nie uważasz, że warto jednak słuchać uwag zawodników (jak by nie patrzeć - Twoich klientów)?
Nie ze wszystkimi musisz się przecież zgadzać, ale reagując takim fochem na krytykę powodujesz tylko to, że zniechęcasz ludzi do zgłaszania jakichkolwiek uwag. Nie dowiesz się, co poszło nie tak, co można ulepszyć...

Offline Mężczyzna Robert1008

• Miasto: Świękitki
  • Na forum od: 08.01.2015
« 30 Sie 2020, 12:15 »
Mam nadzieję że czytałeś całą "akcję" na FB od początku

1. Wilk ogląda film z Sandomierza, na którym nieopatrznie pochwaliłem PK na którym byłem, a wtedy kiedy byłem był dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem to wszystko.

2. Wilk ma "zdanie przeciwne" Wyciąga rzeczy które były złe, że komary, że godziny otwarcia PK złe, że muzyka przygrywająca ludziom była irytująca, że złe dojazdy na PK, zaczyna radzić jak będzie lepiej, że krajówki, że mało miejsca na PK, że pada deszcz, że zimno. Nie potrafi się skupić na meritum tego co chce powiedzieć, ale ujada po wszystkich tematach. Uwag nie pisze do organizatora tylko na FB,  Więc nie zależy mu na poprawie, ale o publicznym osądzie . Wilku wdaje się w pyskówkę z organizatorami PK Sandomierz którzy się po prostu bronią. W/g Wilka mają się poddać a nie bronić. Jego teksty obrażają ludzi , ludzi którzy przy ogromnym zaangażowaniu robili PK w Sandomierzu. Na skutek tych pomyj i pyskówek, wycofują się z jakiegokolwiek zaangażowania w przyszłości. 

3. Zwracam Wilkowi uwagę że obraża ludzi którzy się z tego powodu wycofali się z organizacji kolejnych edycji, Oznajmia że ma to gdzieś, najwyżej nie będzie PK w Sandomierzu. Uważam że człowiek z takim podejściem to zwykły szkodnik. (Niech po takiej akcji Wilka wywalą MPP z bazy na mecie/starcie, a zobaczymy skutek)

4. Od tej chwili staję się odbiorcą "konstruktywnych uwag" Wilka. Podkręcony Wilk jedzie po każdym temacie  BBT, złe drogi od 2005r, złe menu w 2018, weganie, wegetarianie, jakieś jego domniemane rozmowy itp. trasa,  nakręca sam siebie, bo przecież Wilk się nie myli :-) Chwyta za słówka, cytuje, przeprowadza całostronicowe analizy wyrwanego z kontekstu zdania itp. Poszukuje zwolenników jego wyrwanych z kontekstu teorii ;-)

5. Jedyne rozwiązanie to wyprosić szkodnika z forum FB  i tak się stało. Niestety po kilku minutach jego żal płynął już na Podróżerowerowe.info: że Janik bez powodu wywalił, że tak nie wolno, że kto jest za tym że to haniebny czyn? itp itd. Próby tłumaczenia Wilkowi czegokolwiek uważam za bezsensowne. Jego relacje i tak publikuje na FB za pośrednictwem znajomych. Wilku musi wygrać. ;-)

6. Ani razu nie ustosunkował się do oferty jego pomocy przy organizacji PK, tworzeniu trasy czy ustaleniu godzin otwarcia. Takich propozycji po prostu nie zauważa, To nieomylny Krytyk-teoretyk. Bo przecież wtedy mógłby być oceniony przez innego Wilka ;-)

Po BBT otrzymałem emailem kilka cennych uwag dotyczących organizacji. Niektóre da się wdrożyć inne rozwiązania już były i się nie sprawdziły. Słucham każdej uwagi, ale wdawanie się w pyskówki to bezsensowna strata energii. Stad moje częste pytanie : jechałeś?
Albo coś takiego: żadnych krajówek- tylko boczne drogi/ żadnych bocznych dróg bo tam niebezpiecznie i zero serwisu.

Jestem przekonany że na moje 6 punktów Wilk przypuści frontalny atak elaboratami po kilka stron. Jeśli chce odpowiedzi to proszę o emaila tour@1008.pl zawsze odpowiadam :-)
« Ostatnia zmiana: 30 Sie 2020, 12:21 Robert1008 »

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 30 Sie 2020, 12:36 »
Czytałem, dlatego się odezwałem, zdumiony Twoją reakcją.

Wilk potrafi być wkurzający, trudno go przegadać - chyba wszyscy to wiemy. Rzadko mi z nim po drodze, częściej było mi bardzo (i to bardzo) nie po drodze. Ale moim zdaniem zarówno Ty, jak i osoba prowadząca punkt odebraliście to wszystko zbyt emocjonalnie.
Nie pisał, że impreza do bani, że Janik do bani. Zresztą jeździł wciąż na Twoje imprezy, więc chyba masochistą nie jest.
Napisał o drobnych niedociągnięciach na jednym z punktów. Uwagi były mniej lub bardziej sensowne, bo przecież nie tylko on je zgłaszał. Jak pisałem - nie musisz się zgadzać, możesz mieć inną koncepcję na prowadzenie punktów - Twoja impreza, Twoje prawo. Jeśli nie chcieliście dyskutować, wystarczyło zignorować wpis Wilka i już dawno byłoby po temacie. (Chociaż lepiej byłoby odnieść się merytorycznie i przemyśleć, czy przypadkiem rzeczywiście pomysł na ten punkt nie był chybiony.)

A tak - zamykanie się na merytoryczne uwagi, banowanie w grupie, wyciąganie wniosku, ze całe forum jest "be" i Cię nie lubi... Gdzieś tam się pojawiły prztyczki z Twojej strony pod adresem MPP... Moim zdaniem bez sensu i tylko szkodzi komunikacji z uczestnikami Twoich imprez, a może i samym imprezom.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 30 Sie 2020, 12:57 »
Jak dyskusja wyglądała na grupie - każdy może sobie przeczytać. Na czysto rzeczowe wytknięcie błędów na punkcie (z tym kluczowym, czyli faktem, że iluś zawodników mieszczących się spokojnie w limicie zastało punkt zamknięty w środku nocy) - nie dostałem żadnej odpowiedzi, natomiast natychmiast dostałem atak osobisty od Roberta Janika, jak to rzekomo nie cierpię wyścigów ze wsparciem i pod tym kątem należy moją wypowiedź traktować. I epitety jakie Robert zamieszcza na poziomie "pieniactwa", "lania gówna", "ujadania" pokazują, że nie ma tu mowy o rzeczowej rozmowie, są emocjonalne próby osobistych ataków.

To co napisałem na grupie FB - każdy sobie może przeczytać, ja niestety nie mogę już zacytować dokładnie tych postów, bo zostałem usunięty z grupy. Dziewczyna z punktu w Sandomierzu założyła wątek w którym się żaliła jak to rzekomo punkt był fajny, a ludzie tylko narzekać potrafią. Więc w odpowiedzi napisałem, że się nie zgadzam z taką opinią, bardzo konkretnie wymieniając dlaczego tak uważam - przede wszystkim to, że część zawodników zastała punkt zamknięty, a dodatkowo że wieczorem nie dało się wystać 30 sekund bez bycia pogryzionym, że była całkowicie niepotrzebna, bardzo głośna oprawa medialna. I tyle, po prostu rzeczowo wymieniłem minusy,

A to, że piszesz mi, że powinienem siedzieć cichutko i minusy zgłaszać tylko Tobie na maila - to  odnoszę wrażenie, że nie rozumiesz roli czy to forów internetowych, czy grup. Ja nie jestem organizatorem tego wyścigu, żadne układy biznesowe mnie z Tobą nie wiążą - i dlatego wypowiadam się jako zwykły zawodnik, z punktu zawodnika opisując sytuację. A Ty byś chciał, żeby wszystko było zakopane pod dywanem, a żeby w świat poszły same ochy i achy. Ja takiego myślenia nie uznaję, wszystkie swoje relacje i opinie piszę szczerze, po to, żeby ludzie je czytający mieli prawdziwy obraz imprezy, a nie jej polukrowany obrazek. I taka jest właśnie rola forów i grup - by ludzie mogli sobie wyrobić o imprezie prawdziwy obraz. A nie dostać tylko przekaz organizatora jak to wszystko jest cudowne i wspaniale.

I zrozum jedną ważną sprawę - to, że ktoś krytykuje konkretne błędy, w żadnym razie nie znaczy, że chce dowalić w wyścig, czy uważa go za beznadziejny, że go potępia w czambuł. Napisałem to wyraźnie w relacji, że imprezę uważam za dobrze zorganizowaną i przedsięwzięcie logistyczne będące dużym wyzwaniem, że ma fantastyczną atmosferę. Natomiast nie będę udawać jak ktoś próbuje opisywać ewidentną wpadkę jako sukces. Na to z mojej strony nie licz, bo ja piszę szczerze. I adresatem moich wypowiedzi są ludzie czy to startujący w tym wyścigu, czy przymierzający się do startu, dlatego przedstawiam realną ocenę, a nie ocenę podkolorowaną jaka by organizatorowi bardziej pasowała.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 30 Sie 2020, 13:31 »
Niestety oprócz tego "co" się pisze, ważne jest też "jak" się pisze. To samo można przekazać na różne sposoby. Są tacy co potrafią dogadać się z każdym, i tacy co mają z tym trudności. Sam jestem z tej drugiej grupy. Kiedyś uważałem, że to wina tych którzy nie potrafią normalnie zrozumieć co do nich mówię, ale z czasem zacząłem doceniać "miękkie" umiejętności.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 30 Sie 2020, 15:18 »
Przeczytajcie sobie tę dyskusję, a nie wymyślacie.
Opisałem rzeczowo i bez emocji kwestię punktu, na co co natychmiast w pierwszej odpowiedzi Roberta dostałem czysto osobisty atak i teorie, że piszę tak bo nienawidzę wyścigów ze wsparciem. I dopiero wtedy wypłynęły inne sprawy, m.in. kwestia ruchliwych dróg - bo to jest zdecydowanie największa bolączka tego wyścigu, krytykowana przez mnóstwo osób. Bo o ile punkt jeden czy drugi zawsze może się trafić słabszy i nie rzutuje to wielce na ocenę całości, to ruchliwe drogi już niestety rzutują, a z roku na rok z ruchem jest coraz gorzej poważnych wypadków z udziałem rowerzystów szybko przybywa.

Robert zamiast odnieść się rzeczowo do zarzutów, pisze mocno emocjonalnie, ucieka w jakieś żale i niechęci. Wystarczyło powiedzieć "sorki nie wyszło z tym punktem" - i byłby koniec sprawy Sandomierza. Ale jak się próbuje wmawiać ludziom, że było cudownie - to nie przejdzie. bo ludzie tego nie łykną. Podobnie i z drogami, ten temat zawsze przy okazji organizacji wypływa, nie dlatego, ze ktoś chce Robertowi dowalić, tylko to po prostu wielu zawodnikom mocno to przeszkadza i dlatego warto próbować zrozumieć, że już wielu ludzi przestaje łykać argumentację, że inaczej się nie da. To trzeba pojechać w nocy mając 850km w nogach bez snu jadąc krajówką bez pobocza, gdy nas mijają pociągi złożone z kilku tirów naraz - by to zrozumieć. I po takim doświadczeniu jest pewien stopień wkurzenia na organizatora na zasadzie - "jak mógł ludzi w coś takiego wrąbać w miejscu gdzie były świetne alternatywy". I dlatego takie sprawy wypływają w dyskusjach o sprawach organizacyjnych, bo bulwersują niejednego.

Offline Mężczyzna Edwin

• Na forum od: 29.01.2019
« 30 Sie 2020, 16:09 »
O czym tu rozmowa? Wilk wypunktował wszystko grzecznie i merytorycznie, bez zbędnej złośliwości.
Dostał w zamian przytyki personalne i odpowiedź która można streścić: nie podoba się? Zrób lepiej. To samo odpowiadali organizatorzy pk w Sandomierzu. Patrz foto. Mistrzostwo PRu i dialogu.
Org zamiast przyjąć wszystko na klatę wolałby chyba dostać maila, żeby za dużo ludzi się nie dowiedziało, że coś nie pykło. A tu zaraz będzie efekt Streisand.
Mimo tego że kolarze to jest jedną wielka rodzina, a ultra rządzi się swoimi prawami. (Byłem na pięknym wschodzie i atmosfera jest mega. Aż chce się jechać, nawet zamykając stawkę) To ktoś tu zapomniał że jest jeszcze relacja konsument - usługodawca.
Przypominam: afera zaczęła się od źle dobranych godzin działania punktu. Wystarczyło powiedzieć: przepraszam, nie wyszło, popracuje nad tym.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna Kierunkowy22

• Na forum od: 16.03.2014
« 30 Sie 2020, 17:40 »
Zmieniam na chwilę temat, zamieszanie wokół PK w Sandomierzu proponuję pozostawić do rozwikłania księdzu Mateuszowi  ;)

Na mecie otrzymałem informację, że ślad z BB Tour będę mógł pobrać z konta zawodnika BB Tour. Możliwe, że nie zrozumieliśmy się z Robertem Janikiem, bo i On był w ferworze walki zarzucony tematami a Ja przesadnie dotleniony po 2,5 dniach jazdy, bo poza samym widokiem śladu nie widzę możliwości/opcji pobrania go.
Czy kojarzycie czy i gdzie znajduje się taki magiczny button w panelu zawodnika zawodów, aby można było pobrać ślad własnego wyczynu w pliku gpx itp? Taki wyczyn (mój garmin dotrwał do Łomnej) i nie mieć go udokumentowanego  :(

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 30 Sie 2020, 19:10 »
Czy kojarzycie czy i gdzie znajduje się taki magiczny button w panelu zawodnika zawodów, aby można było pobrać ślad własnego wyczynu w pliku gpx itp? Taki wyczyn (mój garmin dotrwał do Łomnej) i nie mieć go udokumentowanego  :(

Nie widzę w tym panelu opcji jak można ściągnąć plik, pewnie i jest możliwość otrzymania śladu, ale to już raczej z poziomu administratora. Natomiast można swój ślad z trackera obejrzeć, jak wejdziesz na głównej stronie od trackingu na zakładkę ze swoim nazwiskiem i wybierzesz opcję "Pokaż ślad". Ale tak czy siak dane z takiego trackingu będą ułomne, to nie ma dokładności Garmina, więc z reguły będą jakieś dziury, choć w moim przypadku było ich niewiele, ok. 30km.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 30 Sie 2020, 20:03 »
Zmieniam na chwilę temat, zamieszanie wokół PK w Sandomierzu proponuję pozostawić do rozwikłania księdzu Mateuszowi  ;)

Na mecie otrzymałem informację, że ślad z BB Tour będę mógł pobrać z konta zawodnika BB Tour. Możliwe, że nie zrozumieliśmy się z Robertem Janikiem, bo i On był w ferworze walki zarzucony tematami a Ja przesadnie dotleniony po 2,5 dniach jazdy, bo poza samym widokiem śladu nie widzę możliwości/opcji pobrania go.

Podaj nr i klucz

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 31 Sie 2020, 13:29 »
Z dyskusji o tym ok w Sandomierzu wywnioskowałem jedynie że organizator nie akceptuje krytyki nie wróży to dobrze przyszłości imprezy...

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 31 Sie 2020, 14:18 »
nie wróży to dobrze przyszłości imprezy...

Myślę, że przy istniejąca renoma i prestiż BBT są takie, że niezależnie od tego co by organizator nie odwalał to przez X lat ma gwarantowane zapełnienie listy startowej - to właściwie pomysł na ciekawy eksperyment społeczny ;) Podobnie jest z Harpaganem (orientacja), gdzie w pewnym momencie koszt wpisowego był 100% wyższy niż w innych rajdach (przy raczej podobnym "pakiecie startowym") a mimo tego listy były pełne.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 31 Sie 2020, 15:03 »
Przyszłość czyli poziom obsługi i jakość przyszłej organizacji.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 31 Sie 2020, 15:05 »
Nie ma co płynąć za bardzo. Podkreślam, że sumarycznie jest to dobrze zorganizowana impreza. Oceniając organizację trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że to zdecydowanie najtrudniejsze do zrobienia polskie ultra, z najbardziej złożona organizacją, kilkanaście punktów w całej Polsce, do tego w końcowej fazie zawodnicy są rozbici na dobre 300-400km, dochodzą przepaki, bagaże na metę, punkty ze spaniem itd.

I przy tej skali wyścigu wpadki mogą się trafiać, tu dotyczyło to może 2-3 punktów, ale sumarycznie organizacja stała na wysokim poziomie. Tylko zupełnie niepotrzebnie Robert próbuje blokować całą krytykę, albo widzieć w niej chęć złośliwego dowalenia. Punkt w Sandomierzu był sporą wpadką, bo dotyczyło to dość kluczowego punktu, gdzie część osób planowała spanie, a odeszła z niczym i musiała jechać kolejne 100km - i stąd wynika ta krytyka, krytyka uzasadniona. Nie można w takiej sytuacji wymagać od ludzi, że za dobrą monetę będą przyjmować teorie babki organizującej punkt, że wszystko było świetnie.

I tyle, ale nie można twierdzić, że sumarycznie to było kiepsko zrobione, bo nie będzie to sprawiedliwa ocena. O przyszłość BBT też się raczej nie ma co martwić, imprezy ze wsparciem na punktach ciągle cieszą się wiekszą popularnością niż te bez wsparcia - bo tak jest jednak łatwiej, prościej, wygodniej i chętnych do startów na pewno nie zabraknie.

Poza tym inna sprawa - trzeba zwrócić uwagę, że ocena danych punktów zależy w sporej mierze od czasu przejazdu. Inaczej oceniali Sandomierz ludzie co byli tam w środku dnia, inaczej ci co dotarli nocą, pod koniec stawki. Generalnie jak ktoś jedzie na takich imprezach pod koniec stawki to ma sporo gorzej, godziny bywają źle obliczone (to już się nieraz trafiało), albo na punktach już niewiele zostaje, bo wcześniejsi zawodnicy wyczesali. Ja miałem okazję jeździć zarówno z przodu stawki jak i pod koniec - i w moim przypadku ta pierwsza opcja zawsze wypadała wyraźnie lepiej.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 31 Sie 2020, 15:21 »
Od tego się zaczęło - jak dla mnie konstruktywna krytyka.

"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum