Autor Wątek: BBTour 2020  (Przeczytany 82057 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: BBTour 2020
« 2 Wrz 2020, 13:59 »
Opony też są często spotykane w protourze i wybierane, ale tu chodzi też właśnie o dostępność koło na szytke jest inaczej wykonane, zresztą sam wiesz, bo miałeś... ale problem z oponą może być taki sam, mi kiedyś gp5k pykła tak, że musiałem od razu wymieniać oponę... wiec problem może być tak czy siak... jak lecisz na wynik jakiś strikte sportowy, to nie myślisz, o tym, zeby zmieniać dętkę, szytke etc. tylko liczysz na brak pecha

Ale szansa na takie rozcięcie opony, że już dalej na tym nie pojedziesz jest jednak dużo mniejsza niż na dziurę w szytce, której uszczelniacz nie załapie. Poza tym przy awarii opony jeszcze często masz jakieś opcje, trochę osób wozi zapasy, więc możesz zamienić, jak jest sklep niedaleko to kupić pierwszą z brzegu oponę. A na zakup szytki na trasie to raczej nie ma co liczyć, to tylko w wielkich miastach jest szansa.

I dlatego pytanie, czy te ok. 200g na wadze kół i iluzorycznie mniejsze opory są tego warte? W przypadku amatorów pewnie dochodzi też kwestia tego czym dysponujemy, nie każdy ma 10 kompletów kół na każde okazje, więc i ultra jedzie na tym co ma.

1000km po niezłych drogach jak BBT to jeszcze można ryzykować (choć i tu były "odcinki specjalne" i to w nocy), ale wyścig wielodniowy na 3-4tys to już nie za bardzo, nie słyszałem by ktoś to na szytkach robił

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 2 Wrz 2020, 14:14 »
Bardziej chodzi o przyzwyczajenia mentalne... szytka jest bardziej wytrzymała od opony na przebicie, na karbonie dodatkowo nie masz ryzyka, że pęknie na zjazdach opona... poza tym mówie, każdy ma inne cele i inną mentalnosc, samo ukonczenie nie zawsze jest wazne...
poza tym tak jak mówisz, komplet kół ma sie jeden, dwa pewno max... a co do wyścigów wielodniowych, to całkiem inna zabawa niż jazda na strzał, taka jakby nastepna dyscyplina, czym innym jest gonka na 50,200 km, inne są te od 500 do 1000, i te wielodniowe to jeszcze co innego ;)

WuJekG

• Gość
« 2 Wrz 2020, 14:21 »
[...] Tony Martin wybrał jakieś leciutkie opony, bo miały mniejsze opory od szytek
Wybrał z kilku powodów, ale najważniejszy, który był podawany, gdy jeszcze jeździł w OPQS to ten, że w razie czego, w dzień wyścigu, gdy warunki się zmienią, oponkę można szybko wymienić na ulubionym kole, a szytkę taaaaaak nie bardzo. (chociaż nie zawsze, szczególnie teraz, w dobie taśm klejących szyty).

Bogdan Adamczyk też używa szytek na takich wyścigach? Tego to nie wiedziałem

W nowym Treku, z tego co widziałem w zeszłym roku, miał szytki. Nie wiem jak w tym roku na BBT, bo trzymam się z daleka od tej trasy i imprezy ;)

Opony też są często spotykane w protourze i wybierane,
To raczej nowy i słaby trend i forsowany częściej przez mechaników niż zawodników. Co ciekawe, system tubless nie przyjmuje się tak radośnie w tym towarzystwie

Ale szansa na takie rozcięcie opony, że już dalej na tym nie pojedziesz jest jednak dużo mniejsza niż na dziurę w szytce, której uszczelniacz nie załapie. Poza tym przy awarii opony jeszcze często masz jakieś opcje, trochę osób wozi zapasy, więc możesz zamienić, jak jest sklep niedaleko to kupić pierwszą z brzegu oponę. A na zakup szytki na trasie to raczej nie ma co liczyć, to tylko w wielkich miastach jest szansa.

[/quote]

Wspomniany Sławek zapasu nie woził, ale Remek (kto go jeszcze pamięta, gdy wygrywał BBT? ;) ) woził złożoną przy lemondce szytkę, na wszelki wypadek (przypomniałem sobie o tym przed chwilą, że on też szytkowcem został).
I tak jak piszesz Wilku - na 500-1000km, w miarę spoko drogi (chociaż i na takich się pojawiają problemy), na szybką jazdą, szytka w 90% przypadków jest okej. Na coś dłuższego - to pewnie samosabotowanie startu ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Wrz 2020, 14:37 »
I tak jak piszesz Wilku - na 500-1000km, w miarę spoko drogi (chociaż i na takich się pojawiają problemy), na szybką jazdą, szytka w 90% przypadków jest okej. Na coś dłuższego - to pewnie samosabotowanie startu ;)

I ja wychodząc z takiego założenia szytki zabrałem na BBT. Bo wcześniej na nich ileś km jeździłem i problemu z dziurami nie było. Ale nie wziąłem zapasu (bo jednak złożona szytka jest to spory gabaryt) i mocno za to beknąłem na trasie, co mnie z tego systemu wyleczyło zupełnie. Z punktu widzenia amatora to upierdliwość i wielkie koszta (ze dwa razy droższy system od opon) tego systemu jest IMO nie warta świeczki. Żeby w miarę wygodnie zmienić szytkę to trzeba kupić jednorazową taśmę do szytki, co kosztuje dobre 30-40zł, a i tak zeloci szytkowi zaraz powiedzą, że w ten sposób nie wykorzystuje się potencjału szytki, że tylko klej (ten już jest bardzo upierdliwy) ;). Koszt szytki odpowiadającej poziomem jakości danej oponie to tak ze dwa razy więcej, a żyje sporo krócej od owej opony.

Tak więc to fajne rozwiązanie dla zawodowców, którym mechanik codziennie szykuje rower i sprzęt mają za darmo, samemu to poziom upierdliwości tego systemu jest dla mnie bardzo wysoki.

Natomiast widać wyraźnie, że coraz szerzej do ultra wchodzi system tubless, który w razie awarii daje dużo większe pole manewru niż szytka.

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 2 Wrz 2020, 14:38 »
To raczej nowy i słaby trend i forsowany częściej przez mechaników niż zawodników. Co ciekawe, system tubless nie przyjmuje się tak radośnie w tym towarzystwie
nie wiem ile osób znasz z zawodników i obsługi, ale ja trochę tam mam duszyczek zaprzyjaźnionych i zawodnicy, to zazwyczaj i tak przychodzą po wyścigu do mechaników i mają pretensje o różne rzeczy... ale akurat mechanicy to nie mają nic do forsowania i tworzenia trendów... za wszystkim stoją producenci sprzętu, którzy narzucają... mogą zawodnicy mówić, że wolą 7,6 bara zamiast 7,7... a po ścigu i tak przychodzą i zawsze mówią, że mieli za mało  :lol: ogółem, do momentu kiedy nie jesteś Saganem (sprawa kiedyś mostka, bardzo chciał mieć ZIPPowski sprinterski stem, ale mieli czesci PRO, wiec shimano bardzo na wojnę ze sramem wtedy szło i Sagan zaklejał zwykłą izolacją logo zippa... ale inni kolarze nie mieliby w ogóle możliwosci na takie pyskówki...) to i tak decyduje dyrektor, team, dostawca etc ...

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 3 Wrz 2020, 20:48 »
A tubeless czemu nie wchodzi na salony? Wydaje się to fajnym systemem...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Wrz 2020, 20:49 »
"wydaje się" to słowo klucz. Przy wysokich ciśnieniach mleczko wylatuje szybciej niż cokolwiek załata.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 3 Wrz 2020, 20:55 »

To nie tak, że nie wchodzi, u nas jeszcze mało popularne, ale na zachodnich ultra coraz więcej osób tego systemu używa. Bo też zmienia się sprzęt, coraz modniejsze są szersze opony, 30-32mm, a tam i sporo niższe ciśnienie się wrzuca. U nas np. Adam Kałużny tego używa, a to czołowy zawodnik cyklu Pucharu Polski.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 4 Wrz 2020, 08:43 »

Ja używam i paru moich kolegów. Wbrew temu co niektórzy piszą, sprawdza się również przy wysokich ciśnieniach. Sprawdzone osobiście - już miałem przebitą oponę, ale zorientowałem się po zakończeniu jazdy po drobnym śladzie. Ciśnienia ubyło niewiele, stąd od razu tego nie zauważyłem.
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 4 Wrz 2020, 11:37 »
Ja na bezdętkach latam trzeci sezon i bardzo sobie chwalę Zeszloroczny MPP w całosci przejechałem na dziurawej oponie. Powietrze uchodzilo tylko w trakcie postojów.

« 4 Wrz 2020, 12:03 »
Szybko nauczyłem się że wystarczy koło ustawić na postoju dziurą do dołu i można wtedy poleniuchować dłużej 😉

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 4 Wrz 2020, 12:09 »
"wydaje się" to słowo klucz. Przy wysokich ciśnieniach mleczko wylatuje szybciej niż cokolwiek załata.

Tylko to też myślę, że się zmienia, jakość mleczek wzrasta, to już pewnie nie jest to samo co 6-7 lat temu, gdy ja jeździłem na szytkach.

Szybko nauczyłem się że wystarczy koło ustawić na postoju dziurą do dołu i można wtedy poleniuchować dłużej 😉

A jakich ciśnień używasz w oponach przy tych bezdętkach? Takich jak normalnie w szosie (6-8 atmosfer) czy jednak sporo niżej? Bo np. jak obserwowałem to na PGR - to ten wyścig nie był dla mnie dobrą reklamą tublesów, ładnych paru ludzi widziałem co się z pryskającym mlekiem bujali na trasie i musieli zakładać dętki.

« 4 Wrz 2020, 12:57 »
Wbijam ok 6.5

« 4 Wrz 2020, 13:00 »
Opona Schwalbe Pro One 25 mm. Mleko też od Schwalbe  - Doc Blue

Offline Mężczyzna Saneb

• Miasto: Chotomów
  • Na forum od: 18.11.2017
    • Ultrakolarstwo
« 5 Wrz 2020, 08:53 »
Zapraszam na relację z moich zmagań z dystansem BBT 2020.
https://www.benas.vot.pl/relacje/bbt2020
Ultra kolarstwo - https://www.ultrakolarstwo.net.pl/
--------------------------------------------------------

Uważaj na głos w Twojej głowie, który mówi, że nie dasz rady, nie wierz mu, łże menda!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum