Autor Wątek: BBTour 2020  (Przeczytany 82045 razy)

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Odp: BBTour 2020
« 6 Wrz 2020, 22:13 »
Bardzo często widzę na ultra zawodników wymieniających opony, często w miejscach, gdzie trudno o kapcia. Zastanawiam się jakie są przyczyny złapania kapcia. Złapaliście kapcia? Napiszcie co było przyczyną.
Ja baaaaardzo dawno na szosie kapcia nie złapałem.

Podzielił bym te przypadki na dwie grupy. Jedna to po prostu pech, druga to stare opony. Dziś w Ardenach spotkałem:
Gravelowca pchającego swój wypasiony rower na mleczku który na propozycje pożyczenia dętki tylko prychnal
Dwa ebike odwrócone do góry nogami
I chłopaka na MTB który pierwszy raz zmieniał dętkę
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 6 Wrz 2020, 22:19 »
Ja jestem ciekawy jak lokalizują dziurę w dętce osoby, które wożą tylko łatki?
To jest bardzo proste
Przy zakładaniu opony ustaw ja napisem czy czymś szczególnym nad wentylem
Po złapaniu dziury trzeba dętkę zdjąć bez odwracania i dopompowac by zlokalizowac dziurę
Następnie wiemy w jakim miejscu opony nastąpiło uszkodzenie i szukamy śladów w oponie, wyciągamy ewentualne niespodzianki
Tak zawsze postępuje. Łatek nie używam ale dzięki tej metodzie wiem gdzie nastąpiło uszkodzenie i wielokrotnie udało się wyciągnąć z opony przedmioty obce
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 6 Wrz 2020, 22:20 »
Ja jestem ciekawy jak lokalizują dziurę w dętce osoby, które wożą tylko łatki?

Używają małżowiny usznej? :)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 6 Wrz 2020, 22:33 »
Ja ustawiam zawsze miejscem, gdzie jest opis minimalnego i maksymalnego ciśnienia. Dodatkowy bonus - tych informacji już nie muszę szukać na oponie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 6 Wrz 2020, 22:41 »
Ja ustawiam zawsze miejscem, gdzie jest opis minimalnego i maksymalnego ciśnienia. Dodatkowy bonus - tych informacji już nie muszę szukać na oponie.

Kiedyś o tym sposobie wspomniałem w serwisie. Pan był mocno zdziwiony, że tak będzie łatwiej.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 6 Wrz 2020, 22:44 »
Robię jeszcze inaczej - najpierw inspekcja opony, wizualna i manualna. Najczęściej udaje się namierzyć ciało obce, od razu wyciągam. W miejscu gdzie był alien zdejmuję częściowo oponę z obręczy, pompuję delikatnie i namierzam miejsce uszkodzenia. Łatam. Zakładam oponę. W ten sposób udało mi się rozwiązać problem bez zdejmowania opony i koła już wielokrotnie.

Offline Kobieta martap

• Miasto: PL
  • Na forum od: 11.06.2018
« 6 Wrz 2020, 23:46 »
Jakoś wyniki tego nie chcą uwzględnić, na stronie monitoringu figurujesz jako "WYCOFAŁ SIĘ"  ;)

A z tym to już do Organizatora. Ja tam nie wiem jak to działa, nie wiem jak te dane są ustawiane, prawdopodobnie na podstawie niezmieszczenia się w czasie działania PK2 zostałam "wycofana".

Nie dlatego, że nie mieli, tylko własnie dlatego, by zamiast powerbanka ważącego 500g wziąć w trasę taki co waży 200g i nie wozić niepotrzebnie dodatkowego ciężaru.

Powerbank którego wożę, wazy dokładnie 468g, sprawdzone właśnie na małej wadze. Baterie 18650 sztuka = 50g. Bateryjka do Gopro7 = 22g. Convoy S2+ = 135g. Mój smarfton z pokrowcem = 270g. Kask = 320g. Pompka = 147g, zestaw łyżek do opon = 143g, Gopro7 = 117g. Licznik = 24,  słuchawki Fiio F3 = 19, słuchawki bluetooth 47g. Kabelek USB type C = 26g, dętka 26" = 129g, dętka 28" = 154g, zestaw trytytek = 18g, lampka tylna = 16g. Paczka chusteczek = 27g. Bidon = 78g.
[dla tych co nie mieli na bBT przy sobie bo nie mieli w przepaku = ładowarka do telefonu 46g]
To tak dla innych też abyście mogli sami zobaczyć ile co Wam wazy skoro te kilka g jest już dla Was tak ważne - mimo iż na trasie nieodczuwalne.

Dlaczego aż tyle?
- 4 lampki tylne + kabelek do ich ładowania, bo już raz mi 2 na raz zgasły i wracałam po krajówce z przerzuconą awaryjnie przednią lampką na tył - przydała się rolka taśmy klejącej, takiej brązowej pakowej. Tryb mrugania i jakoś dotarłam do domu, ale co TIR nadjeżdżał z tyłu to spojrzenie - czy on mnie widzi? Czy ominie?
- min 2 działające lampki przednie bo lepsze jest oświetlenie skierowane z 2 różnych miejsc niż z 1
- zestaw 9 łyżek do opon zamiast 2-3 - kto nie wciskał opony Durano na obręcz R470 = ten nie wie co to znaczy założyć oponę na koło.
Notabene w powerbankach mam te same ogniwa co w latarkach = 18650 więc jest pewna redundancja zasilania.

Jak jedziesz wyścig ze wsparciem i za owo wsparcie płacisz - to i z tego wsparcia korzystasz.

Ale nie możesz się opierać wyłącznie na tym wsparciu i liczyć tylko na pomoc innych. Musisz sam również być przygotowany. Także na to że trafisz extra dętkę i na naprawie opony i dętki stracisztyle czasu że PK się zwinie. Nie naładujesz smartfona, stracisz nawigację. Co wtedy? Gdybyś miał ładowarkę to na jakiejś stacji czy "u dobrych ludzi" coś tam by się dało zrobić. Ale bez ładowarki i odpowiedniego kabelka liczysz na "a nuż się uda".

I dlatego wiele osób i tak odpoczywając na punkcie wykorzystuje ten czas do dodatkowego podładowania elektroniki, głównie telefonu, który traktują jak rozrywkę. Ale bez zaglądania do internetu też spokojnie dadzą radę jechać dalej, jak nie będzie możliwości dodatkowego doładowania, a swoje powerbanki używają do ładowania tego co niezbędne - lampek i nawigacji. Mało kto z doświadczonych zawodników używa telefonu jako nawigacji, bo ma to wiele minusów, a dużo większy pobór prądu to minus największy

Niekoniecznie. Posiadany przeze mnie GPS Garmin Etrex 20X kosztował mnie w 2016 roku 700 zł. Co użycie to 2 bakterie AA raz na 12-16 godzin czy coś takiego. Bakterie musisz wozić i one ważą, tak samo jak sam GPS. Wygoda używania 2 urządzeń zamiast 1 jest "taka sobie", dodatkowo tego GPSa musisz gdzieś przyczepić i w odpowiedniej chwili nacisnąć guziczek aby podświetlił trasę. Bo przecież nie podepniesz słuchawek do niego aby Ci gadał gdzie skręcić.
Wg google - 1 bakteria alkaliczna AA = 23g, średnio pojemność to 2500mAh przy napięciu 1.5V .
1 bakteria 18650 Liitokala jakich używam to 50g, pojemność przy napięciu znamionowym 4.1-4.2V to coś rzędu 3200-3300. (mierzone ładowarką LD-500 Engineer). Baterie 18650 i tak muszę mieć do latarek oraz są w powerbanku, więc nie muszę się specjalnie zaopatrywać w nie i wozić zapasu.
Kilka dni temu RobertJ wspominał o brakach baterii AAA na stacjach benzynowych - jak się domyślam - rowerzyści wykupują je do tylnych lampek. Ja zaś mam lampki z akumulatorkami, które da się ładować przez gniazdeczko mikro-USB. Wystarczy powerbank i mogę jechać zasilając je non stop.
W ten sposób dostajesz jednolity system zasilania, który jest prawie uniwersalny.

Niewielu, to głównie ci co jadą wolno i za dużo telefonów na postojach używają ;). Ja miałem małego powerbanka i połowa mi nawet nie zeszła na całej trasie.

Mój smartfon jest dla mnie Mobilnym Centrum Multimedialnym i podczas jazdy zdarza mi się słuchać muzyki nie tylko z mp3 ale i jutuba, z jutuba lecą też jakieś podcasty, nagrania z różnych miejsc czy nawet jakieś filmy. W mojej pozycji na rowerze oglądanie filmu jest absolutnie rzeczą naturalną i bardzo wygodną.

Kto konkretnie z nas dzwonił do organizatora, ze się zgubił?
Może kolejny raz zacytujmy Twoją relację z Pierścienia:
100km - ukoppany Locus Map Pro wyprowadza mnie w las. Dosłownie i w przenośni kieruje mnie gdzies na boczną drogę, a z niej na jeszcze inną z której nakazuje skręcić na drogę z... betonowych płyt. Oklaski. No na pewno tamtędy pojadę.
Wozisz tej elektroniki 2kg - a jak widać i tak strzelasz błędy nawigacyjne ;)

Nie wiem kto dzownił - na pewno nie ja. Po to mam smartfona aby w nim obejrzeć trasę na 1 z 3 różnych aplikacji. Jak nie Firefox i strona WWW takiego PTJ/BBT to jeszcze RideWithGPS czy Locus.
Locus wyprowadził mnie w pole ponieważ kierował się do jakiegoś punktu, który był gdzieś opok trasy, przez co jechał do pewnego momentu po trasie, kiedy zdecydował się odbić w bok.
Możesz się tego czepiać, mnie to nie boli bo tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów :D

Aleś mnie zaimponowała tymi 18h pracy z półkilogramowym powerbankiem  ;)
Tyle to mój Garmin wytrzymuje bez ładowania, masz tu najlepszą odpowiedź dlaczego telefon nie jest optymalnym urządzeniem do nawigowania na maratonie.

Tak jak napisałam powyżej - masz 2 różne urządzenia do obsługi, 2 różen systemy zasilania, konieczność wożenia ze sobą i/lub szukania sklepu z bateriami AA/AAA.
2 lata temu w 2018 roku już w Ustrzykach Dolnych ratowałam kogoś po tym jak mu właśnie Etrex skończył baterie.

Nie kosmici, tylko dobrze przygotowani zawodnicy. Oni w przeciwieństwie do Ciebie dadzą sobie radę z małą podsiodłówką i 5kg bagażu nie potrzebują. To właśnie Ty z tak wielkim bagażem jesteś kosmitą i później płacisz za to cenę na podjazdach, a nie ci co potrafią bagaż zoptymalizować. BBT to jest taka impreza, gdzie naprawdę nie ma większej potrzeby brania czegoś więcej niż niewielka podsiodłówka i torebeczka na ramę. Są przepaki, można część bagażu oddać na wybranych punktach - pełen wypas pod tym względem.

Wilk, ale mnie się wydaje że co jak co, ale Ty liczysz umiesz - na siebie?
Jeszcze raz: co jak zamkną wcześniej PK? Sandomierz w tym roku pamiętasz?
Co jak nie będzie Marty z kilkoma rozgałęziaczami? Będziesz biegał po jakiejś hali sportowej szukając jak nie gniazdka to kabelka i ładowarki?
Co zrobisz w nocy o północy jak padnie Ci dętka i wyliczone starannie minuty pracy latarek pójdą się przejść? Jak napompujesz koło? Usta-usta? ;)
Pełen wypas masz raz na 300km. Co jeśli na 150 kilometrze między punktami padnie Ci GPS? Zaleje go woda? Co zrobisz jak po wymianie 1 dętki druga pójdzie na jakimś felernym przejeździe kolejowym gdzie przypadkiem zjechałeś z toru jazdy i przebijesz następną? Łatki? A co jeśli klej do łatek jakości gumy do żucia?
Możliwych przypadków które mogą się zdarzyć na tych 1.000km jest za duzo aby jechać z torebeczką na ramie i torebeczką pod siodełkiem.

A narzędzia niezbędne do samodzielności na takim wyścigu - to ważą może ze 300-400g, zestaw pompka, łyżki, dętka, łatki, imbusy starczy niemal każdemu, do tego jeszcze można dodać ściągacz do łańcucha i spinkę - i już pełen wypas. Spokojnie się to zmieści do maleńkiej podsiodłówki, więc niespecjalna jest potrzeba brać wiele więcej bagażu.

Raz się uda, drugi raz też a za trzecim razem dzwonisz po pomoc...

Co do reszty (wypocin): ojapierd***ę...

Cóż za wypowiedź, normalnie szczyt podjęcia tematu :D

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 7 Wrz 2020, 00:24 »
Leżę i kwiczę ;D
@martap - chcę więcej ;D

Kilka dni temu RobertJ wspominał o brakach baterii AAA na stacjach benzynowych - jak się domyślam - rowerzyści wykupują je do tylnych lampek.

;D

zestaw 9 łyżek do opon zamiast 2-3 - kto nie wciskał opony Durano na obręcz R470 = ten nie wie co to znaczy założyć oponę na koło.

Jak weźmiesz ze sobą lewarek to szybciej pójdzie!
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Kobieta martap

• Miasto: PL
  • Na forum od: 11.06.2018
« 7 Wrz 2020, 02:51 »
DŻIZAS 😳😳😳
Bez urazy - EOT

Ja na bezdętkach latam trzeci sezon i bardzo sobie chwalę Zeszloroczny MPP w całosci przejechałem na dziurawej oponie. Powietrze uchodzilo tylko w trakcie postojów.

To niemożliwe abyś nie zmienił opony bezdętkowej w ciągu roku, prawda? Ale może jednak?
No bo jak inaczej? Zostawiać taką rzecz na ostatnią chwilę, że "jakoś_to_będzie"?
Od kiedy miałeś to rozszczelnienie?

WuJekG

• Gość
« 7 Wrz 2020, 10:34 »

Co do reszty (wypocin): ojapierd***ę...

Cóż za wypowiedź, normalnie szczyt podjęcia tematu :D

Ale....do czego w ogóle podchodzić? Dyskusji o opowiadaniach, jak to bateryjek zabrakło na stacjach (bo w końcu Pan Dyrektor Wyścigu zatrzymał się na każdej stacji i wie, albo dzwoniono do niego z wielu stacji, z pretensjami, że złe kolarze wykupujo, i wie - więc trzeba podać tę informację jako prawdę najprawdziwszą i użyć jej w argumentacji - chybionej, trzeba dodać), jak to dwa urządzenia to zło, ale i dobro, ale i zło, a jedna appka to dobro, ale i zło, bo trzeba na trzech sprawdzić, a i tak kierują w las, albo opowieści
Mój smartfon jest dla mnie Mobilnym Centrum Multimedialnym i podczas jazdy zdarza mi się słuchać muzyki nie tylko z mp3 ale i jutuba, z jutuba lecą też jakieś podcasty, nagrania z różnych miejsc czy nawet jakieś filmy. W mojej pozycji na rowerze oglądanie filmu jest absolutnie rzeczą naturalną i bardzo wygodną.

o K****A OGLĄDANIU FILMÓW PODCZAS ULTRAMARATONÓW...!?!?

Dalej. Dalej pouczaj wszystkich jak jeździć, na czym jeździć, z kim i z czym jeździć. Bo brakuje od czasu do czas na forum dobrego, niezamierzonego wątku kabaretowego. A taki często przydaje się do porannej kawy/herbaty i nabrania perspektywy...

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 7 Wrz 2020, 11:30 »
Czy kierowca w Tirze też powinien sobie oglądać Film ? Może lepiej mecz jakiś ? Albo seriale ? Opole ?

Frugo

• Gość
« 7 Wrz 2020, 11:45 »
Czytało się dobrze do pewnego momentu, ale robi się tutaj niezły kabaret.
Pomyśleć, że wszystko zaczęło się od niewinnych jeżyków których zabrakło.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 7 Wrz 2020, 12:02 »
Naprawdę...przychylam się do uwagi @podjazdy. Ja wiem, że to forum rządzi się swoimi prawami ale...wywalcie prosze to, co nie dotyczy BBT gdzies indziej.
Sądząc po tym co czytam do jakiegoś wątku w typie "doświadczony ultras radzi", czy coś takiego ale..w dziale "Humor".
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 7 Wrz 2020, 13:06 »
Leżę i kwiczę @martap - chcę więcej

Ja wręcz przeciwnie, pomijam już te posty.

Offline Kobieta Magia

• Użytkownik forum
  • Miasto: Strzelce Opolskie
  • Na forum od: 17.03.2014
    • Magia
« 7 Wrz 2020, 13:26 »
Ja jestem ostatni raz. Bleee. :-\
Do zobaczenia za dwa lata! Ciaoo!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy