Autor Wątek: Problem z datą przy eksportowaniu śladu na Stravę  (Przeczytany 3412 razy)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Zapisałem 2019.09.03 o godzinie 19,00 ślad w Garminie Etrex 35 ślad, który po połączeniu się ze smartfonem został przesłany i zapisany na Garmin Connect z datą 2019.09.01 z godziną 14.03 czyli odbyłem podróż w czasie  ;). Ten błąd czasu aktywności został również powielony na Stravie po automatycznym przerzuceniu aktywności z Garmin Connect na Stravę.
Gdzie tkwi błąd? Nie chcę być o dwa dni młodszy  ;). Podoba mi się tu i teraz.
Ma ktoś pomysł jak usuąc ten błąd?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Nie wyzerowałeś urządzenia w dniu wyjazdu tylko dwa dni wcześniej. Złapał kilka punktów 1.09 potem włączyłeś gps 3.09 jednak de facto rozpocząłeś podróż od tych kilku namiarów z 1.09. Żeby naprawić trzeba by edytować ślad poprzez skasowanie wszystkich punktów datowanych na 1.09. i jeszcze raz wgrać ślad na stravę
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
To by trzeba było przejrzeć ten ślad i daty jego pierwszych punktów, najpewniej jest tak jak napisał Kawerna. Urządzenie mogło złapać parę punktów 2 dni wcześniej, nawet punktów bez żadnego dystansu i to mogło wystarczyć, jeśli nie zostały skasowane.

Nie wyzerowałeś urządzenia w dniu wyjazdu tylko dwa dni wcześniej.
Po uruchomieniu urządzenia wchodzę w okno: zeruj i zakładkę: zeruj dane podróży.
Są jeszcze opcje: (cytując dosłownie)
Usuń wszystkie punkty,
Wyczyść bieżący ślad,
Ust. res. prof. ???
Resetuj wszystkie ustaw.
Może coś z tego jeszcze należy zaznaczyć?
Błąd jak teraz zaobserwowałem występował też wcześniej  :(

Polecam mapsource, tam najszybciej idzie ślad wyedytować.
Specjalnie na edycji śladów już istniejących mi nie zależy ale zależy mi na tym aby następne były zawsze z bieżącym czasem.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Zerując dane podróży - usuwasz jedynie dane z pokładowego komputera podróży, ale dalej zostają w śladzie. Dlatego chcąc tego uniknąć powinieneś zaznaczyć jeszcze "wyczyść bieżący ślad".

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Zerowanie danych podróży kasuje chyba tylko cyferki z Komputera podróży. Musisz wyczyścić bieżący ślad. Ja robię jedno i drugie na początku każdej wycieczki :-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

najpewniej jest tak jak napisał Kawerna. Urządzenie mogło złapać parę punktów 2 dni wcześniej, nawet punktów bez żadnego dystansu i to mogło wystarczyć, jeśli nie zostały skasowane.
na to wygłada: w analizie śladu na wykresie prędkości w funkcji czasu jest najpierw długa linia pozioma (prędkość 0 ) a następnie dopiero łamana w krótkim czasie (jest jakiś ruch).
 Czyli "wyczyścić bieżący ślad" czy też "usunąć wszystkie punkty" przed ruszeniem w trasę?

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
U mnie zdarzało się niedokładne zerowanie wtedy gdy zerowałem zbyt szybko po włączeniu przed tym zanim odbiornik złapał aktualne położenie
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Z opóźnieniem doczytałem:
Zerując dane podróży - usuwasz jedynie dane z pokładowego komputera podróży, ale dalej zostają w śladzie. Dlatego chcąc tego uniknąć powinieneś zaznaczyć jeszcze "wyczyść bieżący ślad".
Zerowanie danych podróży kasuje chyba tylko cyferki z Komputera podróży. Musisz wyczyścić bieżący ślad. Ja robię jedno i drugie na początku każdej wycieczki :-)

Dzięki!

U mnie zdarzało się niedokładne zerowanie wtedy gdy zerowałem zbyt szybko po włączeniu przed tym zanim odbiornik złapał aktualne położenie
To też wielce prawdopodobne bo zazwyczaj staram się szybko ruszyć z miejsca - szkoda czasu mi na czekanie.

To włącz nieco wcześniej odbiornik (w domu, w pracy, w pociągu, w samochodzie, w samolocie itp.). Jak złapie fixa, to wyzeruj (tuż przed jazdą, w miejscu startu). Jedyny realny problem ze złapaniem fixa wcześniej jest jak się jedzie nowym EIC, który tłumi sygnał GPS całkowicie i wysiada na jakimś zabudowanym dworcu podziemnym, jak Warszawa Centralna. Wtedy trzeba swoje odczekać po wyjściu na powierzchnię.
Dzięki za kolejną cenną radę  :) Mam nadzieję, że teraz już skończą się moje problemy z teleportacją w czasie  ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Mogę sobie wyobrazić, że w momencie zapisu śladu wpisze ten czas, pozycję, a dopiero następny punkt będzie prawidłowy.
Już pierwszy będzie prawidłowy, bo do ustalenia pozycji jest potrzebny czas (a konkretniej to różnica czasu pomiędzy sygnałem z satelit).

Ja tam jednak wolę sobie wywalić punkty ręcznie, na komputerze, zanim gdzieś wgram ślady.

My home is where my bike is.

Zastosowałem się do powyższych rad i pomogło. Dziękuję  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum