Autor Wątek: Przegub homokinetyczny zamiast łańcucha - kolejne podejście  (Przeczytany 6008 razy)

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
Jak na moje oko, to największy problem będą mieli z bardzo małym punktem styku - w łańcuchu nawet na najmniejszej zębatce mamy styk na 5-6 zębach, a tutaj mamy zawsze jeden ząbek. Co więcej dotyczy to wszystkich przełożeń więc nie można zrobić jak w kasetach, że większe zębatki są z lżejszych/słabszych materiałów (jak w 12-rzędowym XTR, największe z aluminium, środkowe z tytanu a małe ze stali).

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
W łańcuchu zawsze jest styk na 1 zębie, 2 i 3 są już obciążone szczątkowo i tylko w nowiutkim łańcuchu. Wątpiących odsyłam do podręczników PKM.

Że obciążenie jest nierównomierne to wiem, ale z tym "szczątkowo" to przesada, pamiętam oszacowania (wiadomo zależne od różnych cech napędu), że obciążenie zębów rozkłada się w ciągu malejącym logarytmicznie zaczynającym się w okolicach 30%-40% (pierwszy ząb) i dalej następne odpowiednio mniej. Oczywiście zużycie łańcucha potęguje efekt (stąd właśnie zużycie nie pogłębia się liniowo).

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
obciążenie zębów rozkłada się w ciągu malejącym logarytmicznie zaczynającym się w okolicach 30%-40% (pierwszy ząb) i dalej następne odpowiednio mniej. Oczywiście zużycie łańcucha potęguje efekt (stąd właśnie zużycie nie pogłębia się liniowo).

No tak.  To wiele tłumaczy...

Masz na to wzòr?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013

Masz na to wzòr?

Tak wygląda przybliżony rozkład sił na zębach

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Z tego rysunku  nie policzę jaka siła działa na 36 zębie.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
„udoskonalenia aerodynamiczne zaobserwowane w przypadku układu napędowego Driven mogą wynosić nawet 8 sekund na 40 km”

Czy taki napęd ma w ogóle jakieś zalety dla zwykłego człowieka ?

Chociaż oni chyba tylko testowali aerodynamiczność samego napędu i te 8s wynika z samego kształtu napędu, bo "Obecne modele testowe są w stanie wytrzymać obciążenie pracy do ok. 200-250 watów"

Z tego rysunku  nie policzę jaka siła działa na 36 zębie.

to nie jest trywialne, choćby ze względu na kształt zębów
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.1021.5201&rep=rep1&type=pdf
http://ijera.com/papers/Vol6_issue9/Part-5/M060905066069.pdf

natomiast jak zaczniesz uwzględniać dynamikę to już w ogóle robi się trudno:
https://benthamopen.com/contents/pdf/TOMEJ/TOMEJ-7-121.pdf

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Czy zatem szybkość zarzynania koronek zależy jedynie od ilości czasu pracy łańcucha na nich? Przeważnie padają mniejsze koronki najszybciej i właśnie myślałem, ze to w efekcie zmniejszenia liczby pracujących zębów na nich.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Czy zatem szybkość zarzynania koronek zależy jedynie od ilości czasu pracy łańcucha na nich? Przeważnie padają mniejsze koronki najszybciej i właśnie myślałem, ze to w efekcie zmniejszenia liczby pracujących zębów na nich.

No i dobrze myślałeś. Doktoratu do tego, mam nadzieję, nie trzeba. :icon_question:  Największą siłę przenosi pierwszy ząb ale porównaj moc przenoszoną przez ten ząb dla zębatek 30T i 15T. Np. kręcisz stałe 200W to odpowiednio wyjdzie 6,6 W / ząb i 13,2 W / ząb w tej samej jednostce czasu :wink:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Niestety Panowie, małe koronki padają z powodu dużego nacisku, który jak wiadomo jest odwrotnie proporcjonalny do średnicy. Rolki wyciągającego się łańcucha zaczynają się obtaczać po koronkach i rozwalcowują lipny materiał. Ciekawostka - kasety Sram produkowane są dokładnie z tej samej blachy, z której produkuje sie nadwozia samochodów, więc o ten efekt łatwo. Kiedyś istniała firma Marchisio (ich kasety były sprzedawane także pod marka Mavic), która używała stali narzędziowej i te kasety naprawdę robiły grubo ponad 50 000 km.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum