Autor Wątek: Rower roboczy czyli rower do roboty - pierwszy raz  (Przeczytany 2082 razy)

Online Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Cześć,

Ponieważ w ostatnim rowerze (Kross Trans Arctica 2013), którym jeździłem do pracy w okresie od jesieni do wiosny pękła rama, potrzebuję czegoś nowego. Chociaż otrzymałem nową, Kross Trans 5.0, nie ma ona możliwości montażu hamulców tarczowych a docelowo chciałbym by ten rower stał się biorcą części z letniego Breezer'a Radar Expert. Zatem mam zamiar zakupić ramę z możliwością założenia zarówno hamulców v-break czyli przejęcia osprzętu po starym trekkingu jak i przełożenia kiedyś wybranych, wyeksploatowanych podzespołów z Breezer'a.

Ponieważ ma to być rower w 80% do pracy szukam czegoś taniego jednak nie za bardzo:) Wybrałem omawianą na tym forum ramę Accent Nordkapp w rozmiarze 20" (mam 179 cm). Przykładowa cena na portalu aukcyjnym to 450 zł https://allegro.pl/oferta/rama-accent-nordkapp-czarno-tytanowa-20-6769591603 .

Do tego potrzebowałbym sztywny widelec. Do tej pory miałem najniższy model amortyzowanego Suntora, niestety w połączeniu z solą, mrozem i śniegiem golenie zardzewiały i "mechanizm stanął". Do miasta na takie warunki wystarczy coś bez amortyzacji i tu zastanawiam się nad dwoma opcjami: RST Rigid Fork rf-m7 Disc lub Accent CX ONE alu VB (RST https://allegro.pl/oferta/widelec-rst-rigid-fork-rf-m7-czarny-disc-8436261127 ACCENT https://allegro.pl/oferta/widelec-przelajowy-accent-cx-one-alu-vb-graf-bialy-6413361702). Cenowo nie różnią się wiele, RST jest chyba nieco szerszy i dłuższy oraz waży mniej, Accent z kolei może być bardziej kompatybilny z ramą. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić?

Do tego dokupiłbym stery Accent HSI Air Stery półzintegrowane 1 1/8 https://www.rowertour.com/p/83974/accent-hsi-air-stery-polzintegrowane-1-18 (czy będą  kompatybilne z ramą i widelcem?). Gwiazdke i kapsel ahead Accent AC-900 1-1/8". Support do korby Alivio M431 48/36/26T https://rowerek.pl/product-pol-8329-Suport-Accent-BB-40-BSA-kwadrat.html. Dodatkowo nowe linki i pancerze oraz regulowany mostek. Reszta zostanie przełożona ze starego roweru.

Ponieważ nigdy wcześniej nie składałem roweru, potrzebuję pomocy i doradzenia czy powyższe części będą kompatybilne? A może warto kupić coś innego? Chodzi mi szczególnie o ramę i widelec. Czy będą kompatybilne? Rama jest pewnie dedykowana pod widelce amortyzowane, czy sztywny nie zaburzy geometrii?

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc i radę.

Pozdrawiam,
Feliks
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
W geometrii ramy podano wymiar FL 440mm - sugerowałbym dobrać widelec o podobnej długości bo inaczej rama pójdzie trochę w dół. Np coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/widelec-force-treking-28-1-1-8-ahead-7588941228
Nie wiem jak się ma sprawa z widelcami z carbonu, na pewno lepiej tłumi drgania ale tylko z z dalekiego wschodu mają znośną cenę. Może ktoś inny się wypowie.

Przy korbie (jeśli znalazłem odpowiednią)
https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-alivio-8-9rz-fc-m431-48x36x26-175mm-8458573331
jest sugerowany suport 126mm. Jeśli weźmiesz inny możesz mieć problemy z linią łańcucha i ustawieniem przedniej przerzutki. Przełożyłem kiedyś korbę pomiędzy rowerami i był z tym kłopot.
Paweł.

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
Jeżeli miałby to być w 80% rower na dojazdy do pracy, to ja bym wybrał z biegami w piaście - 7 lub 8, a może teraz jest więcej dostępnych. Mój 10 letni mieszczuch Stanley Park, ma 7 biegów i dynamo w piaście i widelec amortyzowany. Przez ten czas zaliczył ponad 30 tys. km i praktycznie, poza łataniem dętek i wymianą opon oraz wymianą ułamanej korby i paru pękniętych szprych, na razie nie wymagał większych nakładów. Raz po 5 latach dałem do serwisu rowerowego przesmarować tylną piastę.
Rowerem jeżdżę codziennie okrągły rok. A że jeżdżę nie tylko po Nowym Sączu, ale dla przyjemności, również po okolicznych wertepach, żeby się nadmiernie nie wysilać na bardziej stromych podjazdach, wymieniłem tylną zębatkę z 18 na 24 zęby.   

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Myślę, że bardziej sensowne od kupna ramy i widelca jest kupno używanego roweru. Zamiast kupić nową ramę i widelec dostaniesz cały rower, a części, które już masz zostaną jako zapas.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Online Mężczyzna Felek

W geometrii ramy podano wymiar FL 440mm - sugerowałbym dobrać widelec o podobnej długości bo inaczej rama pójdzie trochę w dół. Np coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/widelec-force-treking-28-1-1-8-ahead-7588941228
Nie wiem jak się ma sprawa z widelcami z carbonu, na pewno lepiej tłumi drgania ale tylko z z dalekiego wschodu mają znośną cenę. Może ktoś inny się wypowie.

Przy korbie (jeśli znalazłem odpowiednią)
https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-alivio-8-9rz-fc-m431-48x36x26-175mm-8458573331
jest sugerowany suport 126mm. Jeśli weźmiesz inny możesz mieć problemy z linią łańcucha i ustawieniem przedniej przerzutki. Przełożyłem kiedyś korbę pomiędzy rowerami i był z tym kłopot.

Chodzi o odległością oś-bieżnia/miska sterowa? W geometrii ramy jest 440 mm, w RST 412 mm a w FORCE 435 mm czyli najbliżej. Czy geometria to problem wyłącznie wygody czyli niższej lub wyższej pozycji, czy techniczny to znaczy jeżeli dam za krótki widelec rama może mieć większe naprężenia i np. pęknąć?

Co do korby, rozmiar 126 mm to szerokość suportu? Jak tak zmierzę poprzedni i będę wiedział, dziękuję za zwrócenie uwagi.

Jeżeli miałby to być w 80% rower na dojazdy do pracy, to ja bym wybrał z biegami w piaście - 7 lub 8, a może teraz jest więcej dostępnych. Mój 10 letni mieszczuch Stanley Park, ma 7 biegów i dynamo w piaście i widelec amortyzowany. Przez ten czas zaliczył ponad 30 tys. km i praktycznie, poza łataniem dętek i wymianą opon oraz wymianą ułamanej korby i paru pękniętych szprych, na razie nie wymagał większych nakładów. Raz po 5 latach dałem do serwisu rowerowego przesmarować tylną piastę.
Rowerem jeżdżę codziennie okrągły rok. A że jeżdżę nie tylko po Nowym Sączu, ale dla przyjemności, również po okolicznych wertepach, żeby się nadmiernie nie wysilać na bardziej stromych podjazdach, wymieniłem tylną zębatkę z 18 na 24 zęby.   

Posiadam praktycznie nowe koło ze starego roweru z kasetą 9-cio rzędową, takie są też manetki oraz przerzutka, które są od nowości i w dobrym stanie. Jeżeli chodzi o napęd mam praktycznie wszystko ze starego roweru. Chcę kupić ramę, widelec, stery, suport i mostek - reszta będzie przełożona.

P.s. Przez te 30 TKM nie wymieniałeś kasety i łańcucha? Niezły wynik:)

Myślę, że bardziej sensowne od kupna ramy i widelca jest kupno używanego roweru. Zamiast kupić nową ramę i widelec dostaniesz cały rower, a części, które już masz zostaną jako zapas.

I to jest właśnie to nad czym też się zastanawiałem. Problemem jest to, że w starym rowerze miałem kilka podzespołów, które wymieniłem niedawno i pewnie nie przydałyby się w nowym np. tylne koło (niestety pod hamulce v-brake). Gdybym kupował rower używany dobrze byłoby gdyby był dostosowany i pod v-brake i pod tarcze a takich będzie niewiele. Ewentualnie mógłby być tylko pod tarcze i stare części opchnę za grosze.

Inna sprawa, że po tej mojej historii z ramą, trochę bałbym się brać rower używany. Nigdy nie wiadomo kto na nim jeździł, jak będę jakieś mikro pęknięcia, które w czasie się rozejdą to znowu będzie zabawa.

Generalnie spodziewane koszty inwestycji w obecnym wariancie to około 1 100 zł za nowe podzespoły plus jakieś 150/200 zł koszt poskładania w serwisie tego z czym sam sobie nie poradzę. Wychodzi około 1 300 zł, porozglądam się za czymś używanym w tym zakresie.

Dziękuję wszystkim za komentarze.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010

Co do korby, rozmiar 126 mm to szerokość suportu? Jak tak zmierzę poprzedni i będę wiedział, dziękuję za zwrócenie uwagi.
Te 126 to długość osi suportu
Pomiar poprzedniego niekoniecznie wystarczy, bo inny model korby może wymagać innego suportu.

Online Mężczyzna Felek

Te 126 to długość osi suportu
Pomiar poprzedniego niekoniecznie wystarczy, bo inny model korby może wymagać innego suportu.

Korba zostaje stara.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
No to już wiesz jakiej długości suport kupić.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Tak - odległość od osi do miski. Teoretycznie po zmianie widelca na krótszy zmieniają się kąty, obciążenia itd. - tak słyszałem i czytałem. Praktycznie nie wiem czy w normalnym użytkowaniu ma to znaczenie i czy będzie to miało jakieś konsekwencje ale skoro już raz miałeś złe doświadczenia z ramą...
W każdym razie, jeśli widelec będzie krótszy, to i kierownica będzie niżej. Nie wiadomo jak się będzie jeździło. Geometria może Ci przestać odpowiadać, będzie niewygodnie. Dał bym taki, który jest zbliżony do obecnego.
Paweł.

Online Mężczyzna Felek

Tak - odległość od osi do miski. Teoretycznie po zmianie widelca na krótszy zmieniają się kąty, obciążenia itd. - tak słyszałem i czytałem. Praktycznie nie wiem czy w normalnym użytkowaniu ma to znaczenie i czy będzie to miało jakieś konsekwencje ale skoro już raz miałeś złe doświadczenia z ramą...
W każdym razie, jeśli widelec będzie krótszy, to i kierownica będzie niżej. Nie wiadomo jak się będzie jeździło. Geometria może Ci przestać odpowiadać, będzie niewygodnie. Dał bym taki, który jest zbliżony do obecnego.

Tak, coś w tym jest. Znajomy jeszcze powiedział istotna rzecz o za niskim widelcu, obniża się wtedy i suport co przy korbie z dłuższymi ramionami może powodować częstrze wadzenie pedałami o nierówności terenu.

Online Mężczyzna Felek

Jeszcze jedno pytanie, przednia przerzutka jaka była w Kross'ie to Shimano Deore M590, linkę miała podprowadzoną od dołu. Z tego co przeczytałem Accent Nordkapp ma prowadzenie linki od góry.

Wyczytałem, że część przerzutek obsługuje tak zwane Top Pull lub Down Pull, ale podobno są i takie, które można dostosować do tego i tego. Czy Shimano Deore M590 do takich należy? Czy też będę musiał zamówić jeszcze przednią przerzutkę?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum