Autor Wątek: Dobra pozycja na rowerze.  (Przeczytany 2130 razy)

Offline Mężczyzna Damsik

• Miasto:
  • Na forum od: 30.07.2018
Dobra pozycja na rowerze.
« 16 Wrz 2019, 20:10 »
Cześć. Chciałem zapytać Was w jaki sposób ustawiacie pozycję na rowerze szosowym.Oglądałem i czytałem wiele poradników i różnych metod,ale może od Was dowiem się czegoś jeszcze ponieważ wciąż szukam tej odpowiedniej pozycji. Głównie chodzi o wysokość i przesunięcie przód tył siodełka.

Julia_M

• Gość
Odp: Dobra pozycja na rowerze.
« 17 Paź 2019, 11:08 »
Hej, polecam raz wybrać się na zajęcia spinnig na których pokażą Ci jak odpowiednio się ustawić.
Może uda mi się to jasno wyjaśnić.

Siodełko na wysokości biodra, sprawdzasz odpowiednie ustawienei wysokości siodłą siadając na siodle, pięte opierasz o pedał w pozycji dolnej, jeśli noga jest delikatnie ugieta- nie ma przeprostu, siodło jest na dobrej wysokości.

Kierownica powinna być na równi z siodłem lub delikatnie powyżej. Są osoby, któe lubią wisieć na kierownicy nisko- ten puntk pozostawiam do rozważenia

Ustawienie odległości- siadasz na siodle, nogi wsuwasz w koszyki, ustawiasz pedały w pozycji poziomej. Dobra odległość jest wtedy, kiedy koniec kolana znajduje się idealnie ponad środkiem osi pedała.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 17 Paź 2019, 11:18 »
To odnośnie kolan nad pedałami

https://www.sheldonbrown.com/kops.html

Zacznij od ustawienia prawnej wysokości siodła. Powinno być możliwie wysoko, ale tak żeby podczas pedałowania nie trzeba było nawet w minimalny stopniu kołysać się na boki.

Ustawienie sidła przód tył jeszcze prostsza sprawa. Naturalnie występuje tendencja do przesuwania się po siodle. Trzeba ustawić tak żeby cały czas miało się dobre podparcie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Karbon

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.02.2013
« 17 Paź 2019, 11:49 »
Może uda mi się to jasno wyjaśnić (...)

Zanim zaczniesz wyjaśniać, polecam na spokojnie zapoznać się z podlinkowanym materiałem:

https://youtu.be/oxNznrlRXGU?t=1

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: Dobra pozycja na rowerze
« 26 Lis 2019, 15:23 »

Tutaj temat dopasowania roweru i pozycji jest nieźle zgłębiony. Może ktoś skorzysta.
https://www.ludd.ltu.se/~torger/bikefit/#start

Jako, że mój bikefiting polega na kopiowaniu geometrii z mojego najstarszego i hiper wygodnego roweru bardzo przydatna dla mnie okazała się aplikacja:

https://www.bikegeocalc.com/#7Unnameda0b4c743.9802d270e600.64877f769.85608g971.72104h412.76493i340j340k1335l813.03517m1133.98576n679.88726o1177.24813p889.84772q1213.32131r1345.15065s893.89606t31.8u40v6w2x10y280z40A0B150C25D370E45F172.5G30H30Z

Właściwie to szukałem dokładnego szkicu roweru, na którym mógłbym sobie zanotować wymiary (geometrię) moich kilku rowerów a znalazłem takie cudo :) Aplikacja nie jest może intuicyjna w użyciu, jednak posługując się "helpem" poradziłem sobie. Wszystkie wymiary notują się w URLu, ale można je też eksportować i importować do pliku tekstowego i dzięki temu porównywać geometrię różnych rowerów. 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna zwierzak

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 03.12.2019
« 3 Gru 2019, 23:47 »
W swoim gravelu w sumie bawiłem się około miesiąca nad ustawieniem wszystkiego. Na samym początku byłą zabawa z butami spd. Na prostych blokach bolalo kolano i miałem uczucie, że pięta lewej strony chce iść do środka. No więc pogrzebałem w blokach poprzestawiałem na kącie po troche po trochę i przestało boleć. Siodełko wyłapałem z wysokością niby z bikefitingu czyli prze krok minus 10 cm i ten wymiar dajesz od środka suportu do siodła po linie prostej.
Kierownica to już indywidualne podejście. Ja mam idealnie prosto względem ziemi. Delikatnie cofnąłem też siodło chociaż tutaj żadnej różnicy nie odczułem.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 3 Gru 2019, 23:52 »
W swoim gravelu w sumie bawiłem się około miesiąca nad ustawieniem wszystkiego. Na samym początku byłą zabawa z butami spd. Na prostych blokach bolalo kolano i miałem uczucie, że pięta lewej strony chce iść do środka. No więc pogrzebałem w blokach poprzestawiałem na kącie po troche po trochę i przestało boleć..

Z takimi zmianami polegającymi na wymuszeniu pozycji, która dla stopy jest nienaturalna to trzeba uważać; generalna zasada jest taka, że bloki powinny właśnie odzwierciedlać naturalne ustawienie stopy, czyli tak jak gdy usiądziemy np. na stole ze zwisającymi swobodnie stopami.

Tak więc przy wymuszaniu siłowymi innej pozycji trzeba obserwować czy nie pojawiają się po pewnym czasie negatywne konsekwencje, bo to wcale nie musi nastąpić natychmiast.

Offline Mężczyzna zwierzak

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 03.12.2019
« 4 Gru 2019, 23:10 »
Źle chyba napisałem. Na początku miałem złe ustawienie stopy. Nawet naturalnie chodząc lewa stopa jest odgięta do zewnętrznej strony.
Więc bloki tak właśnie ustawiłem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum