Autor Wątek: Wysyłka roweru - jaki kurier??  (Przeczytany 10312 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Wysyłka roweru - jaki kurier??
« 19 Wrz 2019, 15:56 »
Znalazłem interesujący mnie rower na OLX. Sprzedawca zgodził się na wysyłkę i powiedział, że się dowie.. Dostałem wiadomość, że będzie kosztowała 173 zł :D :D :D Chyba wynika to z tego, że rower byłby przewożony w całości. Jest też spory, bo ma koła 29".

Dawno nie wysyłałem roweru. Ktoś poleci firmę, która zrobi to taniej? :P Najlepiej żeby cała operacja nie była zbyt kłopotliwa dla sprzedającego, bo jeszcze się zniechęci i nie sprzeda. Odbiór osobisty nie wchodzi w grę, bo do Stargardu mam zbyt daleko :(
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: Wysyłka roweru - jaki kurier??
« 19 Wrz 2019, 16:48 »
Myślę, że można by znaleźć ofertę za mniej niż 100 zł, ale warunkiem jest spakowanie roweru do kartonu. Wysyłka bez pociąga za sobą dodatkowe koszty,bo firmy przesyłki o nieregularnych kształtach wyceniają dużo drożej.
W Stargardzie jest kilka sklepów rowerowych, które pewnie oddałyby za darmo jakiś karton. Wysyłający musiałby rower częściowo zdemontować i zapakować go do pudła.
Planując sprzedać swój rower orientowałem się trochę w kosztach i wychodziło, że DHL koszt nie przekroczyłby 100zł.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 19 Wrz 2019, 16:58 »
Tomek, a orientujesz się ile kosztuje koleją. Bo może znajdziesz kogoś na miejscu z "naszych", kto Ci ogarnie temat.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 19 Wrz 2019, 19:50 »
Polecam nie zamawiać u kuriera bezpośrednio, a poprzez pośredników - w czerwcu wysyłałem poprzez furgonetkę rowereł (z odkręconym kołem, w pudle rowerowym) i kosztowało mnie to 80 złociszy.

Zwykle są kalkulatory rozmiarów kartonu podające koszta całkowity - kto Ci każe nadawać rower jako rower, skoro można nadać rower jako wielkie pudło i ubiezpieczyć na xxxx PLN?  8)

Jeśli chcesz nadać rower 'w całości', to polecam prywatne transporty, które się odbywają co kilka dni z różnych rejonów kraju - za takowy, trwający 4 dni, aż się zebrała ciężarówka gratów z Lublina na Ślunsk płaciłem koło 50 PLN - clickt trans tak działa (jeden z wielu)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Wrz 2019, 20:29 »
za tyle to paroma kurierami da się wysłać całą paletę :D

Większość firm kurierskich będzie miało normalną cenę (poniżej 100zł), jak zapakujesz rower w karton bez wystających elementów.
W przypadku pośredników jest bardzo istotne, by zamawiając nie podać wymiarów/wagi mniejszych od rzeczywistych, bo na tym kroją grube pieniądze.

My home is where my bike is.

« 7 Paź 2019, 15:43 »
Dla świętego spokoju zdecydowałem się ostatecznie na wysyłkę roweru na palecie.. Minął tydzień od wysyłki, a z DPD dzwonią z pytaniem, czy odebrałem przesyłkę. Chyba zgubili mi rower ;D ;D ;D Jutro ma być informacja co się dzieje z paczką, bo w tym momencie nie wiedzą ;)

Wychodzi na to, że trzeba było się przespacerować do tego Stargardu, miałbym rower trochę szybciej i taniej.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 15 Paź 2019, 16:09 »
Dwa tygodnie od wysyłki roweru i wreszcie.. DPD opowiedziało,a na maila wysyłającego. Będą informować o postępach w poszukiwaniach i proszą o cierpliwość.

Poszukiwania trwają od ponad tygodnia. Mimo kontaktu z DPD na wszelkie możliwe sposoby: mailowo, przez infolinię, chat, punkt odbioru, lokalny magazyn nic sensownego nie udało się dowiedzieć. Nie polecam raczej tej firmy.

« 16 Paź 2019, 12:04 »
Rower dotarł. Paczka podobno cały czas wysłała się po magazynie (relacja kuriera), mimo to znalezienie jej trwało tydzień..

« 18 Sie 2023, 18:20 »
Czym aktualnie najlepiej wysłać rower?

Rower to dobrze zapakowany Brompton, ale DPD nie przyjmie gabarytu. Pobranie 5 tys. zł. Na poczcie wyjdzie niemal 200 zł za wysyłkę.

Coś tańszego się znajdzie?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 18 Sie 2023, 21:39 »
ale DPD nie przyjmie gabarytu.
Jesteś pewien? Dwa razy wysyłałem właśnie DPD. Pamiętam, że musiałem zawieść do punktu nadawczego.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

« 18 Sie 2023, 22:49 »
Nie jestem pewien, ale skoro w punkcie powiedziano, że nie przejdzie, to trudno dyskutować. W aplikacji to samo - podane wymiary przekroczyły dopuszczalny gabaryt. O limicie pobrania 5 tys. zł nie wspominam.

Poczta ma gabaryt 2XL, tylko kosztowne jest samo pobranie, bo koszt jest liniowo (?) proporcjonalny do kwoty pobrania.

Aha. Kiedyś kupiłem rower 29" z wysyłką DPD na palecie, którą DPD zagubiło na prawie dwa tygodnie. Sam też wysłałem kiedyś Stridę przez DPD.

Kòpôcz

• Gość
« 19 Sie 2023, 19:22 »
DHL. W ostatnim roku wysyłałem 3 ramy i tyleż samo otrzymałem tym kurierem, cena wysyłki na terenie PL oscylowała w okolicach 50zl, za rower pewnie więcej, ale gabaryt przyjmą. Cyrki zaczynają się tylko, jeśli jest tranzyt do/z Niemiec - oni tam bardzo poważnie podchodzą do zasady RODO dot. minimalizmu przetwarzanych danych i nie przetwarzają ani telefonu, ani maila (odbiorca nie otrzymuje żadnych informacji o przesyłce).

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 19 Sie 2023, 23:55 »
Dhl okolo 70zł koszt wysyłki roweru.
DPD - złodzieje nie polecam

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 20 Sie 2023, 07:03 »
Wysłałem ramę do naprawy - Pocztex skasował 51 zł

« 20 Sie 2023, 12:48 »

Dhl okolo 70zł koszt wysyłki roweru.
DPD - złodzieje nie polecam
DPD gubi paczki, czy co?

Wysłałem ramę do naprawy - Pocztex skasował 51 zł

Pocztex zdziera za pobranie. Wysłałem kiedyś paczkę za 4 tys. zł i Pocztex wychodził 3 lub 4 razy dziczej niż DPD

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum