Autor Wątek: Ctbike - uwaga na oszustów  (Przeczytany 44635 razy)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Odp: Ctbike - uwaga na oszustów
« 25 Wrz 2019, 22:50 »
Tak więc obawiam się, że z odzyskaniem pieniędzy mogą być wielkie problemy, po 3 tygodniach zgłoszę sprawę na policję i pewnie na tym się wyczerpią moje możliwości.

Przykro to słyszeć. Mi akurat jak przeglądałem ofertę CTBike, na ich stronie, zapaliła się kiedyś czerwona lampka w głowie. Po prostu ich strona internetowa nie wzbudziła mojego zaufania. Sytuacja gdy sklep internetowy otrzymuje pieniądze na konto i nie wysyła towaru, i JAK NAJSZYBCIEJ po tym jak zasięgnął informacji że nie jest w stanie zrealizować zamówienia nie zwraca pieniędzy na konto, to jest KRYMINAŁ. I gadanie, w tym przypadku o ustawowych terminach, tak jak w tym wątku, to jest zniekształcanie obrazu.

Tak jak już inni pisali w tym wątku, w takim przypadku, wystosowanie pisma z wezwaniem do zapłaty jest zazwyczaj najskuteczniejsze. Optymalnie jak takie pismo pomoże przygotować np. zaprzyjaźniony prawnik albo ktoś kto bardzo dobrze ogarnia takie kwestie.

Nie było dostawy tylko przedpłata więc mówimy o zaliczce albo o zadatku - trzeba sprawdzić w regulaminie tej strony/firmy/instytucji jak to zdefiniowano.

??? Zaliczka albo zadatek to są stosowane przy realizacji jakiejś usługi. To w ogóle nie w tym przypadku. Jaka zaliczka, jeśli Wilk zapłacił całą kwotę za sumę?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 25 Wrz 2019, 23:04 »
Przykro to słyszeć. Mi akurat jak przeglądałem ofertę CTBike, na ich stronie, zapaliła się kiedyś czerwona lampka w głowie. Po prostu ich strona internetowa nie wzbudziła mojego zaufania. Sytuacja gdy sklep internetowy otrzymuje pieniądze na konto i nie wysyła towaru, i JAK NAJSZYBCIEJ po tym jak zasięgnął informacji że nie jest w stanie zrealizować zamówienia nie zwraca pieniędzy na konto, to jest KRYMINAŁ. I gadanie, w tym przypadku o ustawowych terminach, tak jak w tym wątku, to jest zniekształcanie obrazu.

Dokładnie, to jest po prostu zwykłe oszustwo. Nie jest to przypadek, nie jest to pomyłka, nie jest to niedopatrzenie - tylko właściciel sklepu z pełną premedytacją nie oddaje pieniędzy, do czego jest zobowiązany. I za oszustwo powinien być ścigany. Zadziwiające jest, że mimo iż od paru miesięcy już ludzie o podobnych problemach z tym sklepem piszą -  dalej w najlepsze funkcjonuje. Prawdopodobnie ten cwaniaczek po prostu bada cierpliwość i determinację klientów, ci mniej zdeterminowani i mający zakupy za mniejszą kasę mogą w końcu machnąć na sprawę ręką, zamiast się włóczyć po sądach i policjach - i myślę, że na to liczy.

A jak go ktoś mocniej przyciśnie - to pewnie po dłuższym czasie w końcu kasę oddaje, unikając sprawy sądowej lub dochodzenia prokuratorskiego.

Jedyną skuteczną metodą walki z takimi oszustami jaką widzę - jest jak najszersze informowanie potencjalnych klientów o tym jak ten sklep funkcjonuje i na co klienci są narażeni. Stąd też założyłem ten wątek by ostrzec inne osoby, by nie popełniły mojego błędu i podobnie warto pchać tę informacje innymi kanałami wśród swoich znajomych.

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 26 Wrz 2019, 11:27 »
A to dziad brzydki, chyba czeka cię Wilku wycieczka do Bdg w celu obicia mu mordy. Przy okazji można pojeździć po Puszczy Bydgoskiej bo tereny tam są zacne.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 26 Wrz 2019, 11:41 »
A to dziad brzydki, chyba czeka cię Wilku wycieczka do Bdg w celu obicia mu mordy. Przy okazji można pojeździć po Puszczy Bydgoskiej bo tereny tam są zacne.

W sumie skoro zapłacił, ma potwierdzenie przelewu, to może wejść do sklepu, zabrać z półek co zechce* i wyjść - gdyby ktokolwiek się czepiał to będzie jedynie słowo sprzedawcy vs. uczciwy odbiór osobisty Wilka  :icon_twisted:

* - najlepiej jakiegoś XTR'a ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2019, 12:53 »
Na Opineo to jest dopiero mnóstwo opinii oszukanych przez ten sklep należący do Michała Czajki:
https://www.opineo.pl/opinie/ctbike-pl#opinie

Wszędzie ten sam schemat - zero kontaktu i odmowa zwrotu pieniędzy za niezrealizowane zamówienie bądź za zwrot towaru. Ale widać, że takie zachowanie tego bezczelnego złodzieja ciągnie się od wielu miesięcy, zrobił sobie z tego po prostu "model biznesowy". I to jest zastanawiające jak on dalej może działać i kolejnych ludzi oszukiwać, bo przecież niejeden poszkodowany musiał sprawę na policję zgłaszać.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Paź 2019, 21:10 »
Po prawie 2 miesiącach od zakupu w końcu odzyskałem moje pieniądze, widać policja na którą złożyłem doniesienie o przestępstwie mocniej sprzedawcę przycisnęła i by uniknąć poważniejszych konsekwencji pieniądze zwrócił.

Ale to oczywiście nie zmienia istoty tego postu - od sklepu CTBike lepiej trzymać się z daleka. Sprzedawca jest zdecydowanie nieuczciwy, takich przypadków jak mój było wiele, po prostu bada determinację ludzi, część osób przy mniejszych sumach może zrezygnować z dochodzenia swoich spraw, a ci z większymi sumami jak ja pewnie pomagają utrzymywać płynność finanową tego interesu.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 8 Maj 2020, 15:50 »
Szkoda, Michał że dopiero teraz przeczytałem twój wątek, bo właśnie mijają dwa tygodnie od kiedy wpłaciliśmy kasę za dwa liczniki (ok 200 zł) a towaru nie widać. Rozpoczynamy procedurę odzyskiwania...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 8 Maj 2020, 20:47 »
Niestety z tą firmą to jest dramat, po mojej sprawie z 5 razy już różni oszukani ludzie do mnie pisali i cały czas się powiela ten sam schemat. Ja pieniądze odzyskałem, ale miałem zakupy za 750zł, a to powyżej progu od którego jest to uznawane za przestępstwo (ok. 500zł), więc policja nie może tego tak łatwo zlać. Ale mój znajomy miał sytuację zakupów za ok. 200zł i jemu policja umorzyła sprawę ze względu na niską szkodliwość społeczną.

Ta sprawa to jest niestety totalna indolencja policji, facet już ze dwa lata oszukuje mnóstwo klientów - a policja nic poza rozpatrywaniem indywidualnych spraw w tej mierze nie robi. Tyle już zgłoszeń jest na tego oszusta, że powinni wytoczyć mu większą sprawę i zablokować możliwość działalności.

Jedyna metoda walki z tym jaką mamy - to jak najszerzej udostępniać informacje o przekrętach sklepu CTBike, im więcej rowerzystów o tym usłyszy, tym mniej się wpakuje na minę.

piechucki

• Gość
« 8 Maj 2020, 20:58 »
Nie jestem prawnikiem, wobec tego to, co napiszę może nie być do końca poprawne, ale gdzieś czytałem (nie pamiętam gdzie), że jeżeli zgłaszamy przestępstwo nie należy zgłaszać "kradzieży", bo ta rzeczywiście jest "obarczona" dolnym limitem w okolicach blisko pięciuset złotych. Należy zgłaszać przestępstwo "oszustwa" - tutaj ponoć żadnych minimalnych kwot nie ma i podobno zwiększa szanse na odzyskanie kasy. Powtarzam - nie jestem prawnikiem i mogłem coś pokręcić, ale może warto rozważyć tą "drogę" (oczywiście jeśli ma to potwierdzenie w prawie, jeśli nie poprawcie mnie, żeby poszkodowanym nie robić złudnych nadziei...)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 11 Sie 2020, 12:19 »
Gdyby komuś spodobała się oferta sprzedawcy klinikatriathlon, to to jest ctbike i trzyma poziom usług, że się tak wyrażę. Jest tanio, zachęćająco i cytując klasyka:
Nie mamy już na stanie tych suportów i co pan nam zrobi?

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 11 Sie 2020, 20:28 »
Przysłali Wam kiedyś dętki, które były wyraźnie już kiedyś napompowane i zdjęte z roweru?
Oni tak potrafią: https://allegro.pl/uzytkownik/wwwAXEL-SPORTpl
i to wszystkie 3 takie były...

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 13 Sie 2020, 11:18 »
Ale kasę oddali szybciutko.

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 13 Sie 2020, 11:48 »
Muszę powiedzieć, że miałem z nimi w takim razie szczęście. Zamówiłem u nich koła. Trochę co prawda poczekałem, chcieli wcisnąć droższe, ale przyszły ok. Później dałem duże zamówienie na części dla syna i było ok. Działo się to rok temu. Natomiast w tym roku miałem problemy z oponami u dwóch różnych dostawców. Ale kupowałem na allegro, a ci szybko sprawy załatwiają i też ok. Dużo firm wystawia oferty, a później jak trzeba szuka po hurtowniach. Kłopot się zaczyna gdy towaru nie ma. W tym roku dużo namieszała pandemia.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna Karbon

• Na forum od: 11.02.2013
« 29 Wrz 2020, 16:02 »
Jedyna metoda walki z tym jaką mamy - to jak najszerzej udostępniać informacje o przekrętach sklepu CTBike, im więcej rowerzystów o tym usłyszy, tym mniej się wpakuje na minę.

Czytałem ten wątek gdy powstawał.

Upłynęło trochę czasu. Zapomniałem nazwę firmy.

W niedzielę zrobiłem u nich zakupy i przelałem im prawie 130zł...

Na usprawiedliwienie nadmienię, że kupowałem u nich (bez najmniejszych problemów) opony w 2016 roku. "Znałem" więc ten sklep.

Zapisałem się już do grupy osób oszukanych przez ctbike na facebooku (czekam na przyjęcie).

:icon_redface:

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 29 Wrz 2020, 16:18 »
Od niedzieli minęły dopiero dwa dni i już czujesz się oszukany?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum