Autor Wątek: Ctbike - uwaga na oszustów  (Przeczytany 39770 razy)

Offline Mężczyzna Karbon

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.02.2013
Odp: Ctbike - uwaga na oszustów
« 29 Wrz 2020, 16:27 »
Do tej pory nie potwierdzili przyjęcia zamówienia (mają na to 24h - taki zapis widnieje w ich regulaminie). Napisałem do nich w tej sprawie mail - bez odpowiedzi.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Wrz 2020, 18:40 »
Zapisałem się już do grupy osób oszukanych przez ctbike na facebooku (czekam na przyjęcie).

To jest nawet taka grupa? Bo nie widzę tego na FB.
Ale to już pokazuje skalę zjawiska. Ta sprawa to jednak jest indolencja policji, bo to już tyle czasu trwa i nic z tym gościem nie robią.

Offline Mężczyzna Karbon

« 29 Wrz 2020, 19:24 »
Grupa jest tu: https://www.facebook.com/groups/932178873878116

Nadal czekam na przyjęcie :icon_neutral:

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 29 Wrz 2020, 19:27 »
To oni sami założyli tą grupę. Tak samo doczekasz się tu jak i tam

Offline Mężczyzna Karbon

« 29 Wrz 2020, 19:46 »
Piszesz poważnie, czy to taki żarcik?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 29 Wrz 2020, 19:57 »
Ciekawe dlaczego jest zamknięta.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Paź 2020, 11:58 »
Zapisałem się na tę grupę - i nie jest to ściema, po prostu trochę trzeba poczekać na przyjęcie.

Wkleję tutaj taki istotny post z tej grupy odnośnie skutecznej metody odzyskiwania pieniędzy od tego oszusta:
‼UWAGA ‼
NAJPROSTSZY SPOSÓB NA ODZYSKANIE PIENIĘDZY:
1. Na wszystkie maile - zamówienia@ctbike.pl, sklep@ctbike.pl, biuro@klinikatriathlonu.pl. Przesyłamy wypisane odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży oraz prośbę o zwrot kosztów.
2. Tworzymy nowe konto na platformie allegro przy pomocy jakiegoś kilku minutowego maila (przykładowe strony - https://10minutemail.com/ lub  https://10minutemail.net/?lang=pl)
3. Kupujemy u naszego oszusta cokolwiek - https://allegro.pl/uzytkownik/klinikatriathlon
Pamiętamy aby zakup zrealizować ZA POBRANIEM i na FIKCYJNYCH DANYCH
4. W uwagach do zamówienia grzecznie prosimy o zwrot pieniędzy za zamówienie w witrynie ctbike o numerze...
5. Maksymalnie dwa dni i pieniądze na koncie 🙂
Pan Michał strasznie boi się o opinie dodane na jego koncie allego !
Czemu ?
Brakuje mu jeszcze jednej/dwóch negatywnych opinii do utracenia Allegro Smart. Czyli możliwości darmowej wysyłki kupującym.
Bez Smart'a ciężko będzie mu cokolwiek sprzedać.
Jeśli nie otrzymacie zwrotu to lepiej poświęcić te 10/12zł i zamówić np. końcówkę do linki i wystawić negatywa wtedy na pewno zareaguje!
----
Dodając do tego że karma zawsze wraca, to za każde zamówienie za pobraniem na allegro bardzo ciężko jest o zwrot prowizji, która wynosi 10%.
Także jeśli bardzo chcecie się odegrać za nieprzyjemności związane ze sklepem ctbike to wystarczy kupić coś za większą kwotę.
Jeśli chcecie być totalnie anonimowi i boicie się konsekwencji złożenia jakiegoś większego zamówienia to prosty VPN załatwia sprawę 😉
---
Pozdrawiam i życzę udanych zwrotów pieniędzy

I w wypowiedziach pod tym widać, że paru ludziom ta metoda poskutkowała, oszust szybko zwrócił pieniądze, bo na Allegro musi bardzo uważać z robieniem takich numerów.

Offline Mężczyzna KiESWY

• Na forum od: 27.05.2012
« 6 Paź 2020, 20:19 »
Dopiero teraz dotarłem do tego wątku... Kiedyś kupiłem w tym sklepie sporo i w rozsądnej cenie. Może właściciel utracił płynność i bieżącym dochodem zapewnia funkcjonowanie firmy?
Mialem kiedyś podobny przypadek z firmą sprzedającą łóżka. Nie informowałem policji. Wystąpiłem z propozycją "polubownego rozwiązania sporu"; gdy nie otrzymałem odpowiedzi zadzwoniłem z podobną propozycją (nagrałem rozmowę). Bezskutecznie...
Złożyłem pozew w e-sądzie. 2 lata temu to była ciężka informatyczna przeprawa, strona funkcjonowała poprawnie jedynie na jakimś starym IE. Po 2 tygodniach sąd uznał, że moje pretensje są zasadne. Po 14 dniach wiedziałem, że pozwany nie odwołał się (myślę, że ktoś kto oszukuje w podobny sposób zaniedbuje inne sprawy). Po jakimś czasie wyrok uprawomocnił się (to były 2-3) tygodnie. Majac klauzulę wykonalności a nie będąc pewnym odzyskania pieniędzy poinformowałem dłużnika o tym, że chętnie wydam każdą kasę aby wpisać go do wszelkich możliwych rejestrów dłużników (z googla wiem, że miał setki takich problemów ale nie był nigdzie wpisany). Pieniądze odzyskałem.
OK, przykład moze nie jest identyczny ale polecam Wam poznanie go. Ktoś niekoniecznie może chcieć spotykać się z policjantem. Mając jednak oświadczenie drugiej strony droga sądowa jest otwarta.

Offline Mężczyzna jmb7

• Na forum od: 06.10.2021
« 6 Paź 2021, 17:46 »
mam pytanie dotyczące metody z innego forum podanego przez Wilka;

dlaczego zakup ma być przy użyciu fikcyjnych danych? i tak w komentarzu podajemy numer zamówienia w stosunku do którego chcemy zwrot, więc w ten sposób można ustalić kto składał zamówienie na Allegro
czy zakupu kupiony na Allegro za pobraniem odbieramy, jeżeli dojdzie?

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
« 17 Gru 2021, 13:23 »
Szkoda, że dopiero teraz przeczytałem ten wątek bo sklep dalej istnieje, przyjmuje kasę i zamówienia. Ja od ponad miesiąca czekam na zamówienie i tak jak pisał Wilk: brak odzewu na email, nikt nie odbiera telefonów i towaru także brak.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 17 Gru 2021, 14:57 »
Jak to możliwe, że ten cwaniak nadal działa i oszukuje ludzi? Trwa to już kilka lat i jak widać musi się opłacać.
Co ciekawe na allegro, ctbike ma 290 pozytywnych opinii i tylko jedną negatywną.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 17 Gru 2021, 15:34 »
Pisałem już o tym.
Dla mnie ta sprawa to indolencja policji i prokuratury. Gościu od długich lat oszukuje ludzi, wielokrotnie trafiały na niego zgłoszenia do tych instytucji, a te w skrócie niemal palcem nie kiwnęły, jeśli już to ich reakcja polega na interwencji w jednostkowej sprawie. I po takiej interwencji z reguły oddaje pieniądze i na tym się kończy. Poza tym wiele spraw dotyczy stosunkowo niewielkich kwot, poniżej progu "szkodliwości społecznej", policja to zlewa, a ludziom nie chce się iść do sądu procesować się o 200zł. Zresztą jak założysz mu sprawę w sądzie - to te pieniądze odda, żeruje na tych, którzy machają na to ręką.

Pisałem też w wątku, że na Allegro inaczej sprawa wygląda, tutaj pieniądze oddaje szybko, bo Allegro ma od pewnego czasu ostrą politykę w tym zakresie i by mu szybko konto zamknęli. Ale to też tak nie jest, że te 290 do 1 odzwierciedla realne oceny. To często jest tak, że ludzie dla świętego spokoju powstrzymują się od negatywa lub go wycofują, jak im napisze, że pieniądze oddaje

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 17 Gru 2021, 15:55 »
A szkoda, że nie dają tych negatywów. Podejrzewam, że jakby musiał zrezygnować z allegro to i działalność musiałby zamknąć, bo wpisując ctbike w wyszukiwarce pierwsze co rzuca się w oczy to niskie oceny. A jednak część kupujących woli najpierw sprawdzić opinie o sklepie, w którym zamierzają coś kupić.
Nie wiem jak wygląda weryfikacja nowych kont na allegro, ale pewnie miałby z tym trochę zachodu.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 26 Maj 2022, 11:21 »
Tak z ciekawostek - zrobiłem zakupy jakichś pierdół na allegro od sprzedawcy "klinikatriathlon" - nic mi to nie mówiło - za to informacja od Inpost'a mówiła już więcej, gdy nadali mi paczkę - wtedy nadawca nazywał się już Ctbike.pl  :lol:

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 19 Mar 2024, 13:12 »
Tak z ciekawostek - zrobiłem zakupy jakichś pierdół na allegro od sprzedawcy "klinikatriathlon" - nic mi to nie mówiło - za to informacja od Inpost'a mówiła już więcej, gdy nadali mi paczkę - wtedy nadawca nazywał się już Ctbike.pl  :lol:

Też się na to złapałem. Towar w końcu dotarł, ale z opóźnieniem i z ... papierkami po cukierkach w paczce !!!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum