Autor Wątek: MÓJ PIERWSZY RAZ  (Przeczytany 2251 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: MÓJ PIERWSZY RAZ
« 24 Wrz 2019, 07:52 »
i nagle w lesie takie coś:

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 24 Wrz 2019, 08:46 »

"Zdrowo znoś! Szybko porwij nowy proś."

Co to za rower, pierwszaczku?

(Gdy bez podsiodłowej, na drogach woda, na błotniku okap przydatny:)

Complimenti! :)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 24 Wrz 2019, 08:54 »
Zadam jeszcze sakramentalne pytanie wszystkich gravelowców: te opony (że Panaracer to widzę) to jakiej szerokości masz? I jaki max rozmiar wejdzie Ci do roweru ;D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 24 Wrz 2019, 09:22 »
Pozwolę sobie odpowiedzieć na pierwszą część zagadki.
Panaracer Comet HardPack 700x38c
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline EASYRIDER77

« 24 Wrz 2019, 10:26 »
Elizium, opony jak wspomniał Roch, ale na mojej obręczy ma ona dokładnie 44 mm!

Łatoś, na razie caly czas ten Jamis Renegade Exile na zwyczajnym Clarisie.
Po roku nic nie regulowałem nawet przy nim.

Drugi zestaw opon mam contnental speed king cx 700x35 które na mojej obręczy mają dokładnie 37 mm, ale te wole bardziej na asfalty.

• Użytkownik forum
« 24 Wrz 2019, 10:33 »
38c jak 44? No no. Właśnie z tych powodów pozbywam się cannondale'a, bo tam max 35c wchodzi (próbowałem 37c i nie dało rady). Oczywiście da się nim jeździć po terenie, ale minimalnie więcej byłoby lepiej.

Dzięki za odpowiedzi, z komórki nie mogłem się doczytać tego rozmiaru.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline EASYRIDER77

« 24 Wrz 2019, 10:38 »
na kołach 27,5 cala, wg instrukcji wchodzi podobno opona 47, ale nie potwierdzę bo takich nie mam. Mi starcza to prawie 45mm przy kołach 29.
Jedynie ciasno przy błotniku z tyłu, ale zawsze mogę go wywalić.

• Użytkownik forum
« 24 Wrz 2019, 10:49 »
Mój cannondale niby - wg producenta - miał mieć możliwość wstawienia 37c. Oryginalnie jest sprzedawany z 35c. Nie wiem jakie trzydziestki siódemki tam wejdą, te co miałem, nie wchodziły. Tzn. na upartego by weszły. Ale lekkie błoto i tarcie o widełki. Z tyłu. Tam brak miejsca.

Z tymi Panaracerami sprzedawany jest Fuji, więc najpewniej to będzie wybór, jak sprzedam cannondale'a.
Absurdalny Eli

Offline EASYRIDER77

« 24 Wrz 2019, 11:38 »
Elizium, nie wiem które model Fuji masz na myśli. Ale Jari bardzo mi się podoba.
Ale przykładowy JARI 1.5 ma panaracery gravelking SK, to inny bieżnik i teoretycznie 700x38. Ciekawy czy faktycznie jest to wymiar finalny bo obręcze nawet chyba identyczne u mnie są.

Wg specyfikacji producenta FUJI JARI ma identyczne szerokość ramy dla opon tzn:
"700 x 42c / 650b x 47c (max tire size can vary by tire/rim manufacturer)"

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 24 Wrz 2019, 11:43 »
No ładnie, kolejny zdrajca sakw ;)
A pakowanie opanowałeś? Pamiętam Twoją relację z wyjazdu na Zakarpacie, gdzie patrzyłeś z politowaniem na kolegów pakujących się bikepakingowo... Ja najmłodszego syna pakuję w torbę na kierownicę, i szczerze mówiąc, to jest to zdecydowanie mniej wygodne - na dodatek, on sam nawet jak się zapakuje, to nie jest w stanie odpowiednio skompresować tej torby. No i te ceny toreb...
BTW, takie tereny, to ja spokojnie z sakwami objeżdżam :P A byliście całkiem niedalko (ale nas i tak nie było w weekend).

Offline EASYRIDER77

« 24 Wrz 2019, 12:33 »
Bubu

Spakowałem się tak ilościowo jakbym jechał na tydzień, celowo zresztą bo chciałem to sprawdzić.
Nie miałem tylko panika z butlą, bo to miał Remi ze sobą więc już nie brałem. Ale jeśli chodzi o jakość jazdy w ten sposób na drodze poza asfaltem to w ogóle nie ma porównania.  Nic nie telepie, i rower prowadzi się lepiej.
Nie znaczy to, że zaraz sakwy wywalę na śmietnik.
Po prostu z rodziną sobie pojadę z sakwami bo jeździmy wolniej i inaczej, w innym terenie i inne rzeczy też muszę wziąć dla dzieciaków. Mam tez inne priorytety z nimi na rowerach, ale powolutku może będę im coś podrzucał. A to tank, a to torebka ....  ;D
Ale i tak rozważam jakieś połączenie jednego z drugim w przyszłości.
Z politowaniem patrzyłem na kolegów na Ukrainie bo mnie zupełnie coś innego szokowało. Właśnie ten worek z przodu na paski. Klik rozwiązał moim zdaniem wygodę. Pakowanie w pokoju, na podłodze, albo na ziemi i dopiero całość klikam do roweru.
POdział rzeczy miałem całkiem dobry, nie musiałem nagle wywalać tylnego worka itp. itd.
Poza tym to na razie moje pierwsze kroki, więc jeszcze się potwierdzi lub nie, to moje filozofowanie. Jeszcze tego nie sprawdziłem np. przy rowerze MTB z prostą kierownicą. Ale to przede mną...

• Użytkownik forum
« 24 Wrz 2019, 13:07 »
Elizium, nie wiem które model Fuji masz na myśli. Ale Jari bardzo mi się podoba.
Ale przykładowy JARI 1.5 ma panaracery gravelking SK, to inny bieżnik i teoretycznie 700x38. Ciekawy czy faktycznie jest to wymiar finalny bo obręcze nawet chyba identyczne u mnie są.

Wg specyfikacji producenta FUJI JARI ma identyczne szerokość ramy dla opon tzn:
"700 x 42c / 650b x 47c (max tire size can vary by tire/rim manufacturer)"

Wiem, ale Rado oglądał mi Jari'ego w Lublinie (u mnie kurde nie ma sprzedawcy) i zbyt wiele miejsca tam, przy tych 38c nie zostawało.

Tak, podoba mi się Jari 1.5.
Absurdalny Eli

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum