Autor Wątek: Kandydatura "Uroki południowego wschodu"  (Przeczytany 16837 razy)

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
Aby nie popaść w przesadną egzaltację trzeba poczekać na inne propozycje i oczywiście końcowy wynik głosowania...jednak na tym etapie muszę powiedzieć, że wygląda na to, że problem z próbą "wciśnięcia" gdzieś bieszczadzkiego Brevetu w mój przyszłoroczny kalendarz (właśnie z uwagi na rejon) sam mi się by rozwiązał...no i oczywiście trasa bardzo mi się podoba.
Popieram również głosy aby jednak Maraton Podróżnika pozostał maratonem ca. 500km (a nie ca.600km), przewyższenia na poziomie 6tys. (w tej propozycji) też są IMO "wystarczające" (inaczej klapeczki trzeba będzie zabierać...czego i przy tej trasie nie wykluczam ;)). Dla zwolenników dodatkowych wspinaczek, przypominieć chciałem, że w dwóch typowo górskich MP - 2015 i 2017 - suma przewyższeń była odpowiednio o 1000m i 300 m (tylko) większa niż przedmiotowa propozycja. Tym samym przejazd tą trasą to nie będzie taki typowy "mazowiecki spacerek po parku", no i nie wiem czy dobrym pomysłem dla imprezy "integrującej forum" byłoby dublowanie rzeźnickiego Tour de Silesia.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Nieprzypadkowo jednym z najbardziej udanych maratonów w tym cyklu była świetna trasa ułożona przez Tomka w 2016 roku. Trzymajmy się tej opcji.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna tolaf

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.09.2015
Brevet 600 @2020 to wiem na dzisiaj - jeśli będzie to raczej będzie w lipcu. Natomiast czy zostanie zachowana trasa i forma z ostatnich dwóch lat - więcej szans jest na nie niż na tak :(
z przodu mistrzowie ... z tyłu bohaterowie :D

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
poprawiłem pierwszy post o nowe wersje tras i nowy opis.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Dla zwolenników dodatkowych wspinaczek, przypominieć chciałem, że w dwóch typowo górskich MP - 2015 i 2017 - suma przewyższeń była odpowiednio o 1000m i 300 m (tylko) większa niż przedmiotowa propozycja. Tym samym przejazd tą trasą to nie będzie taki typowy "mazowiecki spacerek po parku", no i nie wiem czy dobrym pomysłem dla imprezy "integrującej forum" byłoby dublowanie rzeźnickiego Tour de Silesia.

Ale też pamiętajmy, że płaskie Podróżniki to jest minimum 2000m w pionie, na ostatnim, bardzo płaskim było to 2300m. Bo tyle się mniej więcej na każdej, nawet bardzo płaskiej trasie uzbiera mało zauważalnych górek na dystansie koło 500km. Tak więc realna różnica w porównaniu do mocno górskiej trasy to 3000- 4000m w pionie.

I też trzeba brać pod uwagę jakość podjazdów, bo sama suma wszystkiego nie mówi. Silesia czy MPP mają nie tylko dużą sumę, ale i jakość podjazdów, bo wiele z nich to ściany po 10% i więcej. A to wchodzi w nogi sporo bardziej niż taka sama suma podjazdów, ale z łagodniejszymi nachyleniami. A w Bieszczadach prawie nie ma ciężkich pił ponad 10%, będzie sporo podjazdów, ale nie będą to podjazdy tak wyczerpujące jak na tych dwóch wspomnianych maratonach; tak więc aż tak nie ma się co tej trasy obawiać.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
Ta trasa mi się podoba! Nie mam prawa głosu, ale jak ją wybierzecie, to przemyślę start. No i niezłe przewyższenie jak na pięćsetkę! Prawie jak TdS510!  :icon_surprised:

PS.Daniel, ustal termin MRDP Wschód dzień po MP i będą dwie pieczenie na jednym ogniu! ;)  ;D
« Ostatnia zmiana: 26 Wrz 2019, 13:58 Johnny_n »
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015

Od razu lepiej :)  Gdybym widział wcześniej to bym swojej nie zgłaszał :p

A w Bieszczadach prawie nie ma ciężkich pił ponad 10%, będzie sporo podjazdów, ale nie będą to podjazdy tak wyczerpujące jak na tych dwóch wspomnianych maratonach; tak więc aż tak nie ma się co tej trasy obawiać.

RWGPS pokazuje max ponad 16% na tej trasie.

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
Wybaczcie mi, miałem podmienić opisy i trasy ale z głowy mi to wczoraj wyleciało, także dziękuję Olo :)
Na obu trasach jest to samo miejsce, ale jak sobie przybliżysz to ta górka ma 8.6% średnio na 1.7km i max 13.6%. Czasami po prostu te % wariują na RWGPS.
Co nie zmienia faktu, iż tutaj cięższe podjazdy będą wgl poza Bieszczadami. Pogórze Przemyskie, Dynowskie, jak i okolice Strzyżowa, obfitują w góreczki, gdzie jest troszkę tych procentów :) Ale śmiem twierdzić, iż niektóre widoki na takich górkach są czasami lepsze niż te w Bieszczadach :)
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

Dlatego napisałem prawie.
RWGPS te maksymalne dane poza tym przekłamuje, oczywiście chwilowo może się trafić ścianka koło 15%, ale to jest króciutki kawałek 50-100m, a nie 1-2km takiego nachylenia, jak było na MPP.

Offline Kobieta linuś

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 01.01.2018
Drodzy mili :)
Uwzględniając Wasze wskazówki, przedstawiam poprawione trasy (teraz już jest bliżej 300 i bliżej 500km ;) )
Krótsza: https://ridewithgps.com/routes/31177905 312km
Dłuższa: https://ridewithgps.com/routes/31178033 515 km
Obie trasy na początku kierują się na południe. Trasa krótsza przejeżdża przez Jarosław (nie mogłem tego uniknąć), a następnie przez wzgórza Pogórza Dynowskiego i Przemyskiego kieruje się do Arłamowa, gdzie trasy się spotykają po raz pierwszy. Trasa dłuższa bowiem dojeżdża tutaj od strony Fredropola, uprzednio przejeżdżając blisko wschodniej granicy, w stronę której odbija przed Jarosławiem. Wszyscy jadą razem do Uherców Mineralnych. Tutaj trasa krótsza skręca na Lesko, gdzie znów trasy się spotykają. Trasa dłuższa przyjeżdża tutaj z serca Bieszczad, przemierzając min. Solinę oraz Cisną. Wszyscy razem przemierzają odcinek z Leska aż do Dynowa, pokonując po drodze min. najdłuższe serpentyny w Polsce w Tyrawie Wołoskiej, w której przewidywany jest postój, a także niezwykle malownicze serpentyny w Izdebnikach. W tej okolicy będziemy mogli liczyć na przepiękny zachód słońca przy wspaniałych widokach Bieszczad. Następnie, trasa krótsza skieruje się prosto na Przeworsk, który minie bokiem, i dotrze do Radawy. Trasa dłuższa zahaczy jeszcze o podjazdy w okolicach Strzyżowa, by następnie udać się po płaskim odcinku na północ od autostrady A4 do bazy.
Obie trasy ułożyłem tak, by być możliwie jak najbliżej Bieszczad. Uwzględniłem również to, iż na dłuższej trasie wszyscy będą bardzo zmęczeni po 400km, stąd ostatnie nocne i poranne 100km wiedzie po płaskim. Niektórych przejazdów przez miasta (Jarosław) nie mogłem uniknąć, tak samo niektórym mogą nie podobać się zawijasy na serpentyny w Izdebkach. Niemniej jednak nie zamierzam już zbytnio ingerować w trasy, które teraz będą bardzo trudne, ale niezwykle malownicze :) A w końcu jedziemy Maraton Podróżnika, to nie wstyd zatrzymać się na górkach, żeby podziwiać min. zachód słońca na tle Bieszczad :)

Pozdrawiam :)
PS1. Niezwykle cieszy mnie zainteresowanie moją kandydaturą :)
PS2. Zastanawiam się nad dodaniem jeszcze podjazdu pod Kalwarię Pacławską (trasa dłuższa), ale nie wszystkim może podobać się przejazd po płytach betonowych przez rzekę Wiar (kto był to wie że to niezwykle przyjemne :)) chociaż kto tam był to wie że tam warto zaglądnąć

Głosuję  :icon_smile2: :icon_redface:
To było dla mnie jak olśnienie.

Offline Mężczyzna tolaf

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.09.2015
Ups - dopiero teraz zerknąłem na krótką trasę - jedna uwaga - ja bym ciął przez Przeworsk (przynajmniej ja tak śmigam ;)), w centrum masz tylko jedne światła, poza tym cały cały czas jesteś na głównej. Przejazd napewno przyjemniejszy niż przez DK 94 i dojazdówkę do autostrady.
Pozdrawiam
z przodu mistrzowie ... z tyłu bohaterowie :D

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
Poproszę o przycisk głosuj. Dzięki

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: