Autor Wątek: Zoom / Xtech HB100 - hamulce hydrauliczne na linkę  (Przeczytany 64185 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jak w tytule, kupiłem hamulce renomowanej marki Xtech.. albo Zoom, sam nawet nie wiem Kosztowały tylko $30, a ponoć działają lepiej od wszelkich mechanicznych.

Ktoś wie, czy one są dostosowane do klamek pod v-brake, czy do szosowych?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Możliwe, że w miarę wycierania się okładzin będą mutować od v-brake do canti/szosa ;) Albo zapowietrzone będą bardziej szosowe niż v-ki ;)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Marek_lbn

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 28.05.2013
To coś typu TRP Hy-Rd.
Według mnie powinny hamować lepiej od mechanicznych.
Fuji Sportif 1,5 D, Accent Nordkapp.

Pytanie tylko, z którymi klamkami. Na AliExpress sprzedawane były z klamkami o kształcie dosyć zbliżonym do tych Avida.. Z opisów aukcji zupełnie nic nie wynikało.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Mnie się wydaje, że to pójdzie ze wszystkim. Chyba pozycją śruby wchodzącej w tłoczek można 'stępić' hamulec, gdyby za szybko blokował przy klamkach canti.
A tak na marginesie - mechaniczne hamulce są liche ze względu na ściśliwość pancerza, Avid sprzedawał kiedyś pełne rurki zamiast pancerzy (litą w przypadku hamulca przedniego), co poprawiało sile i modulację właściwie do poziomu hamulców hydraulicznych.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
Dźwignia ma dość duże znaczenie i modulacja śrubką na hamulcu wiele nie da
Rozwiązanie może być proste - avidy lub stare xtr 950/960 z regulacją długości ciągnięcia linki.
I wtedy hamulce (z własnego, wieloletniego) dobrze wyregulowane potrafią spokojnie konkurować ze średnimi hydraulikami.
Worku daj link do aukcji z klamkami - może coś ze zdjęć będzie lepiej widać.

Kiedyś ten stosunek długości dźwigni do ramienia ciagnącego linkę miał nawet jakiś skrót ale za cholerę nie pamiętam jak to zwali :D

Jednak dźwignie są wizualnie dłuższe niż się pierwotnie zdawało

https://pl.aliexpress.com/i/32997751201.html?spm=a2g17.12057483.0.0.459639245IIsgc

Zdecydowanie się zgadzam, że dopasowanie ramienia hamulca i klamki jest kluczem do satysfakcji.

Co do porównań klamek itp., traktujmy to raczej rozrywkowo - co Chińczyk miał na myśli. Hamulce i tak są już w drodze ;) Regulacja klamek odpada, bo żaden z sześciu różnych kompletów dźwigni nie ma regulacji.. i nie będzie miał, bo mają to być klamki / kosmetyki szosowe.
« Ostatnia zmiana: 2 Paź 2019, 22:24 worek_foliowy »

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Przecież w opisie aukcji jak wół jest napisane, że to hamulce do MTB, zamienniki V-braków.

"FREESHIP Zoom HB-100 MTB bike Brake HB100 Bicycle Brakes Caliper w rotors Bicycle parts Hydraulic piston two-way w V-brake Lever".

Teraz widzę, że te klamki opisane są jako v-brake. Tam gdzie kupowałem były opisane jako road caliper mtb. Z Chińczykami nigdy nic nie wiadomo, ich opisy nie są warte czytania. Moim zdaniem takie hamulce w wersji MTB są kompletnie bez sensu, skoro można łatwo kupić w pełni hydrauliczne.

Tutaj ktoś używał z klamkaki o uciągu szosowym i działały dobrze.
https://singletrackworld.com/forum/topic/any-experiences-with-the-zoom-xtech-hb-100-brakes-too-cheap/

Dane są sprzeczne ;)

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
A tak na marginesie - mechaniczne hamulce są liche ze względu na ściśliwość pancerza,

Znalazłem niedrogie pancerze które mają temu zapobiegać:
http://www.marsone-cable.com/cpackage45c1.html?A1=cbox_d

Szanujące się firmy serwują to samo za dużo większą kasę - tu cena wynalazku ok 10zł / metr pancerza. Mam kupiony ale jeszcze nie założony, zobaczę przy następnej wymianie może modulacja mechaników szosowych się poprawi...

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
Według mnie powinny hamować lepiej od mechanicznych.
Wszyscy tak myślą, a czy ktoś potrafi to udowodnić?

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
W przypadku TRP mechaników i hybryd dobry pewny znajomy mówi, że jest wyraźna różnica na plus
Ale to w przypadku TRP

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
A tak na marginesie - mechaniczne hamulce są liche ze względu na ściśliwość pancerza,

Znalazłem niedrogie pancerze które mają temu zapobiegać:
http://www.marsone-cable.com/cpackage45c1.html?A1=cbox_d

Szanujące się firmy serwują to samo za dużo większą kasę - tu cena wynalazku ok 10zł / metr pancerza. Mam kupiony ale jeszcze nie założony, zobaczę przy następnej wymianie może modulacja mechaników szosowych się poprawi...

Pumperniklu, to nic nie daje -  ja piszę o zwykłych stalowych rurkach: https://sklep.harfa-harryson.com.pl/pancerz-avid-full-metal-jacket,3,540370,862
Po taniości można zapodać z klimatyzatora, układu hamulcowego, kupić na metry w metalowym.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Przy przednim hamulcu bb7 nie odczuwam gumowatości klamki, za krótki odcinek by miało to znaczenie. Na tyle to już ewidentne, ale tyłem to ja rzadko hamuję.

bardziej denerwujące są luzy na przedniej klamce, powstałe po 4 latach użytkowania.

My home is where my bike is.

Pierwsza jazda z hamulcami Zoom Xtech HB100 mną. Recenzja bardzo subiektywna, bo sprawdzałem wyłącznie z klamkami Tektro RL340. Z innymi może być lepiej lub gorzej, albo nawet tak samo. Tarcze hamulcowe [jeśli ma to jakieś znaczenie] mam Shimano.

Regulacja: Łatwiej być nie może. Żadnego kręcenia pokrętłami od klocków. Wystarczy zacisnąć klamkę, trochę pokręcić kołem i dokręcić śruby. O ile tarcze są proste, hamulec powinien być prawidłowo ustawiony. Lepsza może być tylko pełna hydraulika.

Modulacja: Brak gumowatości jaką miałem w BB7 Road. Z drugiej strony na rowerze kolegi, tego efekty sobie nie przypominam. Może wina klamek.

Moc: Klamki bardzo szybko, twardo łapią. Wydaje się, że będzie duża siła hamowania, ale jakoś na końcu tej mocy nie ma tak dużo. Zablokowanie koła jest trudniejsze niż mogło by się wydawać w pierwszej chwili. Jest dobrze, trochę się czepiam.

Ocena końcowa: Spodziewałem się więcej mocy, ale w zupełności jej wystarcza. Możliwe, że moje oczekiwania były wygórowane. Działają bardzo przyjemnie. Nie wykluczam, że klocki wymagają dotarcia. Za $30 zdecydowanie bezkonkurencyjne, niczego lepszego nie używałem. Jakość wykonania wzbudza zaufanie, ale trwałości nie sprawdzę, bo chyba za mało jeżdżę :P

Aha. Porównując do hamulców hydraulicznych MTB wrażenia z "końcówki klamki" są odwrotne. Hamulce MTB były zaskakująco twarde na końcu, a hamulce Zoom nie nie robiły się twardsze, tylko jakby siła hamowania już specjalnie nie wzrastała. Bardzo prawdopodobne, że wynika to z konstrukcji klamki.

Aha II. Dalej nie wiem, czy są przeznaczone do klamek szosowych, czy MTB ;)

Współpracują z klockami Shimano

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum