Autor Wątek: Zoom / Xtech HB100 - hamulce hydrauliczne na linkę  (Przeczytany 64187 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
myślałem, że zobaczę hamulce a nie klocki/okładziny hamulcowe :'(

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Nie ogarniam tych kuponów na aliexpress, tyle mi ich naliczyło, że zapłaciłem tylko trochę więcej niż przed wyprzedażą.. ale kupiłem dwa komplety :o Jeśli ktoś się zastanawia nad kupnem, to jest świetna okazja. Jak tyko dojdą uzupełnię test o współpracę z klamkomanetkami Shimano.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Znalazłem przypadkiem wersję pod flat mount
https://s.click.aliexpress.com/e/BUHS9jYD5

..a te, które zamówiłem na 11/11.. wciąż nie zostały wysłane ;/ Najpierw napisał, że nie wyśle, bo "no have" i żebym anulował, ale przypadkiem nie wybierał opcji out of stock. Po wydłużeniu czasu na wysyłkę dodał numer przesyłki, ale od tygodnia niezmiennie jest napisane, że paczka jest gotowa do wysyłki. Czekam cierpliwie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Oczywiście Chińczyk mnie oszukał i nie wysłał :/ Kupiłem jeszcze jedne i drugiemu Chińczykowi też zaczął powoli spadać feedback, mimo pewnych obaw paczka dotarła.

Założyłem już komplet w drugim rowerze. Montaż i regulacja jest błyskawiczna - wystarczy zacisnąć klamkę i przykręcić, potem tylko należy ustawić naciąg linki hamulcowej. Całość spokojnie do ogarnięcia w kilkanaście minut.

W związku z brakiem wolnego czasu i kiepską pogodą raczej prędko nie pojeżdżę. Mogę tylko napisać, że wcześniej z Bb7 Road dźwignia hamulcowa w klamkomanetkach 105 9s była bardzo gumowata, teraz jest wyczuwalne twarde zaciskanie się hamulca. Spodziewam się takiej samej jakości hamowania jak w przypadku pierwszego roweru.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
wystarczy zacisnąć klamkę i przykręcić, potem tylko należy ustawić naciąg linki hamulcowej.
Dlaczego zacisnąć klamkę i dopiero przykręcać. Przecież wtedy linka jest wciągnięta i jak puścisz to robi się luz. Nie odwrotnie. Że napinasz linkę w pozycji pasywnej dokręcasz a następnie regulujesz?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Mam wrażenie, że jeśli się tylko nadciągnie linkę, to przy dokręcaniu zacisku dalej istnieje możliwość przekrzywienia go względem tarczy. Początkowo robiłem inaczej i miałem problem z ocieraniem o przednią tarczę - doszedł też problem braku sztywnej osi i mocowanie błotników na zacisku koła.

Metodę, którą opisałeś stosowało się rzeczywiście przy hamulcach mechanicznych - najpierw dokręcało się klocki, a potem odkręcało się, tak żeby uzyskać odpowiedni luz.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Mam wrażenie, że jeśli się tylko nadciągnie linkę, to przy dokręcaniu zacisku dalej istnieje możliwość przekrzywienia go względem tarczy. Początkowo robiłem inaczej i miałem problem z ocieraniem o przednią tarczę - doszedł też problem braku sztywnej osi i mocowanie błotników na zacisku koła.

Czyli w tym systemie regulacja to raczej ekwilibrystyka, taka jak przy Vkach?

Regulacja v-brake wymaga zdecydowanie większych umiejętności.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Oczywiście Chińczyk mnie oszukał i nie wysłał :/

Ali ma najlepszy na świecie system ochrony kupujących.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
jeśli wychodzisz z założenia, że ci się nie spieszy, to tak. Bo czekanie 2 miesiące na paczkę, po czym trzeba ją zamówić na nowo, to żaden deal.

My home is where my bike is.

Straconego czasu gdy rower mógł już stać i kurzyć się z nowymi hamulcami nawet najlepsza ochrona na świecie nie odda. No i były tańsze niż poprzednie i następne.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Idzie mróz, to je będziesz mógł potestować, gdy błoto stwardnieje  8)
Jakie toto klocki przygarnia? Da się ceramiczne wsadzić?

Klocki mają taki sam kształt jak te w Deore XT. Nie powinno być problemów z zakupem ceramicznych.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
jeśli wychodzisz z założenia, że ci się nie spieszy, to tak. Bo czekanie 2 miesiące na paczkę, po czym trzeba ją zamówić na nowo, to żaden deal.

Po co zamawiać skoro zwracają pieniądze?

Zazwyczaj kupuje się nie tylko po to żeby zamrozić kapitał ;]

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum