Autor Wątek: Zoom / Xtech HB100 - hamulce hydrauliczne na linkę  (Przeczytany 64191 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Masz pecha. Moje właśnie wylądowały w pislamie. Jak się nie sprawdzą to twoja wina :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Zmieniłem dziś korbę w rowerze i była druga okazja do przetestowania jak działają hamulce.. szału nie ma :/

Mam wrażenie, że dźwignie hamulcowe w klamkomanetkach Shimano (stare 3x9) są same w sobie lekko gumowate. Do tego dochodzi ustawienie, przy którym całkowity skok klamki jest skrócony. Poprawa bardzo wyraźna, ale do działania z klamkami Tektro RL340 brakuje bardzo wiele - gorszą modulację i moc hamowania. Ze wspomnianymi klamkami po około 200 km stwierdzam, że wszystko działa perfekcyjnie. Może w drugim coś jeszcze musi się dotrzeć.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Pora na sprostowanie ;] Zdemontowałem klamkomanetki Shimano 105 i wygląda na to, że przyczyną słabej jakości hamowania był pęknięty pancerz.

Niestety nie będę miał możliwości przetestować tego zestawu, bo do klamkomanetek nie wracam.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Trochę przecenieniłem łatwość regulacji. Ustawić bardzo łatwo, ale do poziomu gdy jest "prawie" dobrze.

Ocieranie klocków o tarczę odbierało mi smak życia i coś musiałem z tym zrobić. Tłoczeki od wewnętrznej strony roweru jest mniej ruchliwy, co skutkuje tym, że nie da się całkiem prostu zacisnąć a potem poluzować. Nie wiem czemu dopiero teraz na to wpadłem..

Rozwiązanie genialne w prostocie i pozwalające błyskawicznie ustawić hamulc wręcz idealnie. Wystarcza kawałek plastikowej maty na stół z Biedronki (te takie niby deski do krojenia o grubości około milimetra) i puszka po Redbulu (czy co tam akurat znajdzie się w najbliższym koszu na śmierci). Nacięcia zrobione we wiadomym celu. Należy wepchnąć plastik od zewnętrznej strony, a puszkę od wewnętrznej.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
Jest proste urządzenie w cenie pełnej puszki i do tego nie musisz iść do biedronki po jakieś wynalazki:
https://tiny.pl/7p2rs

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Pora na sprostowanie ;] Zdemontowałem klamkomanetki Shimano 105 i wygląda na to, że przyczyną słabej jakości hamowania był pęknięty pancerz.

Niestety nie będę miał możliwości przetestować tego zestawu, bo do klamkomanetek nie wracam.

Jeszcze masz te klamkomanetki? :D

Jeszcze masz te klamkomanetki? :D
TAK! ;D Ciągle zapominam. Mam jeszcze poza nimi klamkomanetki Campagnolo 9-rz.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Worek, masz jeszcze te hamulce HB100 od "chińczyka"?
Jakięś opinie po roku eksploatacji?

Szukam teraz zacisków do przedniego kola, myślę nad Avid BB7, ale sie waham (nie mam doświadczenia z tarczami).
Teraz widze na ali, hamulec Przód HB100 + tarcza i adapter = 68zł.
Jeżeli to nie jest g.. , to po co przepłacać.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
ja też długo nie miałem doświadczeń z tarczami i po 2 latach mam takie wnioski.

Mechaniki pełne na razie nie spotkałem takich, które bym nazwał wzbudzające zaufanie.
Semi hydrauliki to mam do czynienia z TRP HY RD i są całkiem niezłe, choć do pełnych hydraulików to jeszcze trochę brakuje im siły i mniejszego skoku.
Pełna hydraulika jak np. shimano GRX to są dopiero hamulce które wg. mnie wzbudzają zaufanie.
Więc na pewno nie szedł bym drogą byle jakich mechaników, jak już to semi  hydraulicznych jak TRP HY/RD lub FORCE i inne które są na rynku i opisuje je Worek-foliowy na forum.  Koszt mniejszy niż  pełna hydraulika, skuteczność lepsza niż mechaniczne zwłaszcza modulacja.
Oczywiście piszę w kontekście klamkomanetek szosowych czyli do baranków.

aha, mam je 2 lata i nie robiłem przy nich nic. (TRP HY/RD)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Mam semi hydrauliki od Force. Przejechałem na nich, póki co, jakieś ~2000 km i osobiście sobie chwalę.
Ale ja to chyba generalnie mało wymagający jestem albo nie miałem do czynienia z dobrymi hamulcami tarczowymi (pewnie to drugie). Bo mam pełne hydrauliki (Deore) w MTB i w przęłaju miałem mechaniki, teraz mam semi i nie wiem, nie moge napisać "do pełnych hydraulików to jeszcze trochę brakuje im siły i mniejszego skoku". A może za rzadko hamuję ;)?
Inna sprawa, że jestem w sumie lekki (ok. 69kg) może to tez ma znaczenie?
Na pewno te semi łatwiej ustawić niż mechaniczne i wydaje mi się, że są mniej "zero-jedynkowe". Ale po prawdzie jak się wyczuje heble to każde będą dobre, chyba, że nie da się nimi zahamować...
"Never argue with idiots"

Offline EASYRIDER77

Pamiętaj ,że ja opisuję te co mam czyli TRP HY/RD.
Więc nie ustosunkuję się do tego co Ty piszesz.

Musiałbym się przejechać Twoim rowerem z tymi FORCE.
Ja dużo więcej nie ważę od Ciebie 73 kg.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Te chińskie HB100 to sa semi-hydrauliki, tłok jest hydrauliczny Przunajmniej tak jest w opisie).

Nie wiem jak Avidy BB7, czy też są semi-hydro.

Pełne hydrauliczne odpadają, będę docelowo montował baranek i ne chcę zmieniać klamek.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
shimano GRX to są dopiero hamulce które wg. mnie wzbudzają zaufanie

Hydraulika nie jest w stanie wzbudzać zaufania... Moje >40 śladów po szwach się pod tym twierdzeniem podpisuje.

Ja bym szedł w stronę TRP Spyre, przy Twojej wadze, no ewentualnie shimanowski wytwór BR-R317, który też mnie zaskakująco skutecznie zatrzymywał i praktycznie nie wymagał regulacji.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Nie wiem jak Avidy BB7, czy też są semi-hydro.
To są najprostsze konstrukcyjnie hamulce mechaniczne. Przy czym w szosie to raczej nie ma zbyt wiele kręcenia z regulacją, to nie jest błotne MTB, gdzie pół klocków poleci w ciągu dnia.

My home is where my bike is.

Offline EASYRIDER77

Hydraulika nie jest w stanie wzbudzać zaufania... Moje >40 śladów po szwach się pod tym twierdzeniem podpisuje.

i nie pisałeś o tym na forum wcześniej w ramach ostrzeżenia? Co się wydarzyło?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum