Autor Wątek: Zoom / Xtech HB100 - hamulce hydrauliczne na linkę  (Przeczytany 64188 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Hydraulika nie jest w stanie wzbudzać zaufania...
Też bym chciał w samochodzie mieć hamulce na linkę  :D

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
i nie pisałeś o tym na forum wcześniej w ramach ostrzeżenia? Co się wydarzyło?

Pisałem, lecz już jakieś ~2 lata temu, gdyż od ponad dwóch lat w każdym rowerze mam mechaniki...
No i sprawa tyczyła się mtb'owych wersji. Tak w skrócie:
- slx'y obżygały mnie olejem przy klamce
- tektro wylały olej przy tłokach na mrozie
- w avidach zablokowały się klocki pod głupim kątem, zamiast cofnąć i poślizg gotowy...
Że o gumowatości klamek zimą wspominać nie będę, bo to porażka jakaś...

A sprzęgło masz przenoszone jak, drogą radiową?  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
A sprzęgło masz przenoszone jak, drogą radiową?
Sprzęgło też może być hydrauliczne ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Zastanawiam się jak wygląda sprawa tłoków hydraulicznych w różnych temperaturach (pełne hydro i semi).
Czy jak się hamulec rozgrzeje ekstremalnie, to olej sie nie "zagotuje", a na mrozie, w zimie, podobnie, czy coś nie zamarznie.

I inna sprawa, sztywność pancerza, (czytałem wyżej, że najlepiej rurki :)), macie jakieś sprawdzone pancerze do tarczowych?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
A sprzęgło masz przenoszone jak, drogą radiową?  :icon_twisted:
Hydrauliczną  :P
Gdybym jednak miał sprzęgło na linkę to stawiam dolary przeciwko orzechom że hamulce byłyby hydrauliczne, nie sądzisz?
Co istotne, to hamulec jest elementem którego niezawodność jest kluczowa. Jak sprzęgło padnie w drodze to nie dojedziesz. Jak hamulce padną w drodze to możesz nie przeżyć (Ty albo ktoś inny).
Mimo tego jednak w zasadzie wszystkie samochody mają hamulce hydrauliczne.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Mimo tego jednak w zasadzie wszystkie samochody mają hamulce hydrauliczne.
Wynika to pewnie jeszcze z kilku zalet hydrauliki, o które ciężko w rowerze. Np. o łatwo realizowalne wspomaganie siły hamowania, korektę siły między przodem, a tyłem itd.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Oczywiście, ale ja tylko o tym że "nie może wzbudzać zaufania", a w tym wypadku sprawa jest oczywista - gdyby nie były wystarczająco niezawodne to te pozostałe walory można by sobie wsadzić.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Wszystko może się popsuć (nawet w NASA). Więc hamulce też. Ale raczej nie oba na raz. A gdyby mi w górach nawalił hamulec to zdecydowanie wolałbym zostać z jednym sprawnym hamulcem hydraulicznym niż mechanicznym.  ;)
Poza tym wydaje mi się, że rowerowe hamulce hydrauliczne wiek dziecięcy mają już za sobą. Tym bardziej, że wzorowane są na motocyklowych hamulcach, które są na rynku od niemal pół wieku. 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
Nie mam szczególnych doświadczeń w destrukcji hamulców hydraulicznych - na szczęście moje działają bezawaryjnie od wielu lat. Wydaje mi się jednak, że hamulce mechaniczne zanim padną to wydają jakieś objawy typu blokująca się linka, urywające się druciki, zaś hydrauliki mogą tylko raz zrobić dyskretne "pst", więc które są gorsze/mniej przewidywalne?  ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Mam w dwóch rowerach, jestem zadowolony. Bez wycięcia blaszek z puszki od piwa dobra regulacja jest bardzo trudna. Z blaszkami można ustawić za to szybko i skutecznie. W mechanicznych blaszki nie są potrzebne, ale w sumie regulacja będzie bardziej kłopotliwa.

No i w jednym z rowerów tylny hamulec prawie mi nie działa, póki nie "rozgrzeję". Prawdopodobnie klocki zasyfiły mi się na myjni. Przy BB7 miałem podobne problemy, więc trudno to przypisywać hamulcom.

Ogólnie warto, zwłaszcza, że cena dobra.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Będę pamiętał o blaszkach, piwo już wypiłem. :)
Zamówiłem dzisiaj HB100, 73zł za jeden, z tarczą.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Nie mam szczególnych doświadczeń w destrukcji hamulców hydraulicznych - na szczęście moje działają bezawaryjnie od wielu lat. Wydaje mi się jednak, że hamulce mechaniczne zanim padną to wydają jakieś objawy typu blokująca się linka, urywające się druciki, zaś hydrauliki mogą tylko raz zrobić dyskretne "pst", więc które są gorsze/mniej przewidywalne?  ;)
Nie wiem. Urwała mi się kiedyś linka. Bez ostrzeżenia. Wewnątrz klamki. Konkretnie ta końcówka za którą ciągnie klamka rozpadła się na kawałki. Żadnych wcześniejszych objawów nie było. Taka sytuacja .. 😉
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
Widoczne śpiewasz lub myślisz za głośno ;)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Bez wycięcia blaszek z puszki od piwa dobra regulacja jest bardzo trudna. Z blaszkami można ustawić za to szybko i skutecznie.

Takie blaszki do regulacji hamulców tarczowych kupiłem u Chińczyka za circa 2usd z darmową wysyłką.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Chodzi o to?

MTB Bike Disc Brake Pads Adjusting Tool Bicycle Mounting Assistant Brake Pads Spacer Rotor Alignment Tools Bicycle Accessories
https://a.aliexpress.com/_mMTVvkp

Nie wiedziałem, że coś takiego istnieje :O
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum